Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zmätená

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Viem, že toho máte veľa a nechcem Vás otravovať, ale trápim sa viacerými otázkami na ktoré mi prosím pomôžte nájsť správne odpovede. Mám 21 rokov a nemala som sexuálny styk doteraz, môj partner je po tejto stránke úplne zdravý, len ja som pred rokom mala svrbenie, pálenie pri močení, bolesti v podbrušku a akoby nedoliečené. Stále som sa s tým trápila, no teraz keď už niesom panna, tak som si povedala, že pôjdem na prehliadku a pri cystostere mi zistili metapláziu - stredný zápal a som úplne zmätená... Je tu tých príspevkov veľa ohľadom tohto problému, ale ja sa bojím najviac toho, že sa to nedá vyliečiť... Moja gynekologička mi poradila ísť na testy, či mám papilomavírus a že by bolo dobré sa dať zaočkovať...Sama neviem čo mám robiť, keďže som bola zaskočená zápalom... Dúfam, že sa to dá vyliečiť, no čítala som, že tento vírus sa nedá len chodiť na časté prehliadky... No dúfam, že sa dá a aj zmizne... A tak isto som sa chcela spýtať nato či môžem byť raz mamičkou, keďže mám metapláziu a či je to vážne ochorenie. Na záver by som sa chcela ospravedlniť, viem, že som sa rozpísala, ale po pravde nemôžem niekedy preto spať a trápim sa. Vopred ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten zápal na 100% nerobí vírus. HPV robí dysplastické zmeny, nie metapláziu a zápal. Čo sa týka očkovania, to je prevencia pred HPV, takže má význam iba u žien, ktoré HPV nemajú, aby ho nedostali, až zmenia partnera.
    Je potrebné dokaldné vyšetrenie krčka, a možno aj antibiotická liečba. Nejde o žiadny horor, bez problémov sa to dá liečiť.

Podobné otázky

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, aj mne sa zdá ten postup zvláštny pravdu povediac mám pocit že si zomna robíš pokusneho králika ????.
    V deň keď som knim prišla na pohotovosť mi bolo povedané že je maternica prázdna a že mám menštruaciu a že vraj sa im zdá že je to mimo maternicove tej. Vykonali mi odber Beta HCG a mal nízku hodnotu neviem v akých číslach.
    O dva dni potom mi bolo povedané že mimomaternicové tehotenstvo je vylúčené a spontánne som potratila tak mi spravili kyretaž a po dvoch týždňoch mi hodnota beta hcg neklesá tak to diagnostikuju ako mimomaternicové teh.som z toho úplne zmätená

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rozumiem, naozaj sa môže jednať o tzv. graviditu neznámej lokalizácie. Nepíšete presné hodnoty HCG ale ak je negatívny ultrazvukový nález, je možné, že ani pri laparoskopii sa tehotenstvo nenájde. Pokiaľ nemám presné hodnoty HCG neviem sa k tomu vyjadriť. Napíšte mi email.

  • Negatívny test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den chcela by som sa opýtať či by som mohla byť tehotná a hcg v krvi by som nemala tehotenský test negativny? Čítala som že niektoré ženy neprodukujú ani hcg máju testy negatívne. Ja už nemám 3 mesiace menzes preto sa pýtam. Bolo by už bábo vidieť na sone? Som už zmätená stoho prečo nemám menštruáciu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    taká možnosť neexistuje, hcg v krvi a v moči je v tehotnosti prítomné vždy, pretože bez hormonu HCG by tehotenstvo neprežilo. Ak máte negatívne testy, tehotenstvo je v danej chvíli vylúčené (maximálne je možné, že ste otehotneli pred niekolkými dňami).

  • Vek plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    mám na Vás otázku, ktorá sa tu síce už niekoľkokrát objavila. Týka sa veku plodu, ktorý sa s pribúdajúcimi mesiacmi už nijako nezhoduje s vekom, ktorý by mal byť od PM. Väčšinou, čo som si všimla, tak iné ženy, ktoré sem písali, mali odchýlku podľa PM a sona, ktoré im lekári urobili, + - týždeň, maximálne 2 týždne. Ja som však včera bola na špecializovanom pracovisku a sono vyrátalo vek dieťaťa až na 34+3, pretože dieťa váži už 2564 gramov, kdežto podľa PM by som mala byť len 31+5. Nie je ten rozdiel nejaký veľký? Ja totižto začínam rozmýšľať nad tým, či som náhodou neotehotnela skôr, keďže napríklad tehotenské bruško bolo viditeľné už v 2-hom mesiaci a prvé pohyby som cítila už v 15-stom týždni a neboli to žiadne "motýlie krídla", ale jasné kopance, čo môže potvrdiť i môj manžel, pretože to tiež pri dotyku jasne cítil.(som druhorodička) V podstate som dosť nervózna, pretože som trocha zmätená z toho všetkého a neviem, či sa môžem držať termínu pôrodu, ktorý mi bol stanovený podľa PM. Keďže som mala v prvom trimestri nejaké problémy, bolo mi v 6-stom, 7-dmom a 11-stom týždni robené sono, ktoré sa vtedy zhodovalo s týždňom, ktorý mi vychádzal podľa PM. Bolo to vždy len s minimálnou odchýlkou 1 - 2 dni. Vy vravíte, že v 1.trimestri je UZV najpresnejší. Môžem teda 100% tomu veriť a nemusím sa obávať, že porodím o 3 týždne skôr, ako mi to vyšlo pri poslednom sone?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku tehotnosti do 12: týždňa plody rastú rovnako takže termín sa stanovuje podľa týchto ultrazvukov. Neskor začínajú rozdiely v raste a to čo udáva ultrazvuk sú priemerné hodnoty (rovnako ako keby sme brali u všetkých prvákov na škole priemernú výšku ako normu, a kto je menší je mladší - spať do školky, a kto je vyšší je starší - do druhej triedy s ním).
    Proste berte termín podľa prvého ultrazvuku a Váš plod je zrejme vačší, ak ste nemala urobený test na cukrovku (sladká voda a potom odber krvi) tak by sa mal spraviť.

  • Vytok a alergia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prepacte prosim, ze Vas budem s tym zatazovat, ale uz cca.13 rokov mam problem s vytokmi, ktore pachnu a vacsinou su hnede. Pochodila som mnozstvo lekarov, ktori mi ale vzdy povedali, ze to je v poriadku. Verim, ze to asi nic vazne nie je, ale pre mna to je velmi neprijemne. Asi pred rokom som bola u alergologa, ktory mi potvrdil okrem inych alergii aj alergiu na mlieko a mliecne vyrobky. Uzivala som lieky, ktore mi sice nepomohli, no uzivala som ich az do mojho 1.otehotnenia, ktore sa skoncilo Bohuzial potratom v decembri minuleho roka ( najskor podozrenie na molarne tehotenstvo-neskorsia diagnoza- len prazdne vajicka).
    Obraciam sa na Vas s prosbou- totiz, ked mojmu gynekologovy vzdy pripomeniem, ze tie vytoky mam non stop, a ze mi diagnostikovali alergiu, mi vzdy povedal, ze to z alergie nemoze byt. Naozaj som uz velmi zmatena, a tak sa snazim hladat i nadalej pomoc. Totiz, teraz su uz 4 mesiace po potrate, a s manzelom sa opat snazime o babatko, a zaujima ma, ci je mozne, ze tie vytoky maju nejaky vplyv aj na moju tehotnost a teda aj potrat?
    Nikoho tym nechcem otravovat, no strach vo mne zostal a tak i mnozstvo nezodpovedanych otazok. Dufam, ze som sa velmi nerozpisala, a ze to je napisane pochopitelne :)
    Prajem krasny den, a vela uspechov,
    s pozdravom, Alenka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takýto hnedý páchnúci výtok je zrejme prejav zápalu buď krčka maternice alebo priamo sliznice maternice, neviem, či Vás liečili, ale nutno je uvažovať nad celkovým dlhodobým podaním antibiotík.

  • opatovna konizacia krcka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,pisem Vam opat,nakolko moje problemy pretrvavaju a som s ,,toho vsetkeho,, zmatena.Som zijuca v zahranici a priznam sa,ze kazda rada mi je vzacna,i ta Vasa.Nedavno som podstupila konizaciu krcka maternice v dec.2008 na kolposkopickej klinike v zahranici.Bolo mi oznamene ze abnormalne bunky s povrchu krcka boli odstranene a malo by byt vsetko v poriadku,a budem pravidelne vysetrovana a sledovana,som zaradena v cervical screening programme.To ma na urcitu dobu upokojilo.V aprili 2009 som bola na Slovensku na dovolenke a dala som sa sukromne ,,preklepnut,, aj slov.gynekologovi(priznam sa,pre pokoj v dusi)Cytologia dopadla dobre a ja som spokojne spavala.Po navrate do UK som bola po pol roku opat predvolana na kontrolny ster v juli 2009.V tomto obdobi nastal zvrat.V stere sa objavili zmeny, abnormalne bunky,nie vsak na tom istom mieste,ale inde.Ostala som v soku.Taka kratka doba od aprila a uz ,,tam,, znova nieco abnormalizuje!Dnes 26.aug.2009 som navstivila kolposkopicku kliniku,kvoli pohovoru s lekarom.Oznamil mi,ze by radi znova vykonali konizaciu,odstranili minimum tkaniva,aby sa mohli dostat blizsie do hlbky krcka maternice.Ako dovod uviedol,ze chcu si byt isti,ze ak sa tvoria abnormalne bunky na povrchu,ci sa tvoria aj vo vnutri cervixu.Mam dve moznosti rozhodnut sa1.Dat si odstranit abnorm.bunky z povrchu,tak ako predtym a byt kontrolovana sterom kazdeho polroka(cakat,trpnut,co sa ukaze) alebo 2.Dat si odstranit aj kusok tkaniva z hlbsej casti cervixu,z rizikom minimalneho skratenia cervixu,a rizika otehotnenia do buducna.Dodal vsak,ze tento zakrok by odhalil viac a vedeli by sme lepsie,ako na tom som.Mam na vyber.Po celodennej debate a potoku slz s partnerom sa momentalne priklaname k volbe cislo 2,nakolko strach ma velke oci a bojim sa rizika rakoviny,ak by som uz do buducna mala mat vazne zdravotne problemy,tak radsej nech nemam dieta ako...Tazko sa mi pisu tieto riadky,lekara znova uvidim v polovici septembra,kedy sa bude konat podla mojho rozhodnutia.Viem ze takyto postup sa pouziva v praxi a ma urcite opodstatnenie,napriek tomu ma zaujima Vasa odpoved,nazor,vacsinove skusenosti s praxe.Chcem sa opytat,je normalne,ak sa po takej kratkej dobe znova abnormalizuju bunky?ak som poctiva pacientka ktora dba na presne kontroly,je sanca,ze casom sa po odstraneni tkaniva moj stav normalizuje?aka je v praxi uspesnost vyliecenia?maju zeny so ,,skracovanym,, cervixom sancu otehotniet,alebo je to fakt velky problem?Pan doktor i ked zdravy rozum mi kaze,ze nemam panikarit,emocie ma ovladaju viac,hlavne ked je to take opat ,,cerstve,, musela som Vam napisat.Ak je moj prispevok velmi dlhy,ospravedlnujem sa Vam,ale kazdopadne Vam dakujem za Vas cas venovany virtualnej gyn.poradni.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Váš príspevok je síce veľmi dlhý, ale má hlavu aj patu a hlavne je vidieť, že ste v dobrých rukách, vidím to skor na americkú ako europsku medicínu.
    Takže, ako iste viete zmeny v bunkách sposobuje HPV vírus. Tento po získaní zostáva v tele. Počas konizácie sa napadnuté bunky odstránia a vačšinou imunitný systém zabije zvyšok buniek, v ktorých zostal vírus, ale niekedy však imunita na to nestačí a dojde znovu k aktivácii vírusu a k zmenám.
    Nepíšete síce aké závažné zmeny sú na cytologi a ani aký je nález na stere zvnútra krčku. Vnútro krčka je zákerné v tom, že nie je vidno, zmeny bývajú v ňom zriedkavejšie ale často sa poznajú neskor.
    Hlavne nepanikárte a nestresujte sa, podľa mňa ste vo výbornej starostlivosti, posobí to na mňa vysoko profesionálne a erudovane. Neviem aký veľký Vám robili konus a ani aký veľký kus tkaniva musia vziať teraz. Preto Vám naozaj nemožem nijako adekvátne poradiť, bez toho, aby som na seba neprevzal časť zodpovednosti, pričom naozaj nemám kompletné informácie. Možem Vás iba povzbudiť v tom ohľade, že som naozaj veľmi prekvapený, ako dobre sa dá robiť medicína a ako by to malo byť aj u nás. Držím palce a napíšte ako ste dopadla.