Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vek plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    mám na Vás otázku, ktorá sa tu síce už niekoľkokrát objavila. Týka sa veku plodu, ktorý sa s pribúdajúcimi mesiacmi už nijako nezhoduje s vekom, ktorý by mal byť od PM. Väčšinou, čo som si všimla, tak iné ženy, ktoré sem písali, mali odchýlku podľa PM a sona, ktoré im lekári urobili, + - týždeň, maximálne 2 týždne. Ja som však včera bola na špecializovanom pracovisku a sono vyrátalo vek dieťaťa až na 34+3, pretože dieťa váži už 2564 gramov, kdežto podľa PM by som mala byť len 31+5. Nie je ten rozdiel nejaký veľký? Ja totižto začínam rozmýšľať nad tým, či som náhodou neotehotnela skôr, keďže napríklad tehotenské bruško bolo viditeľné už v 2-hom mesiaci a prvé pohyby som cítila už v 15-stom týždni a neboli to žiadne "motýlie krídla", ale jasné kopance, čo môže potvrdiť i môj manžel, pretože to tiež pri dotyku jasne cítil.(som druhorodička) V podstate som dosť nervózna, pretože som trocha zmätená z toho všetkého a neviem, či sa môžem držať termínu pôrodu, ktorý mi bol stanovený podľa PM. Keďže som mala v prvom trimestri nejaké problémy, bolo mi v 6-stom, 7-dmom a 11-stom týždni robené sono, ktoré sa vtedy zhodovalo s týždňom, ktorý mi vychádzal podľa PM. Bolo to vždy len s minimálnou odchýlkou 1 - 2 dni. Vy vravíte, že v 1.trimestri je UZV najpresnejší. Môžem teda 100% tomu veriť a nemusím sa obávať, že porodím o 3 týždne skôr, ako mi to vyšlo pri poslednom sone?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na začiatku tehotnosti do 12: týždňa plody rastú rovnako takže termín sa stanovuje podľa týchto ultrazvukov. Neskor začínajú rozdiely v raste a to čo udáva ultrazvuk sú priemerné hodnoty (rovnako ako keby sme brali u všetkých prvákov na škole priemernú výšku ako normu, a kto je menší je mladší - spať do školky, a kto je vyšší je starší - do druhej triedy s ním).
    Proste berte termín podľa prvého ultrazvuku a Váš plod je zrejme vačší, ak ste nemala urobený test na cukrovku (sladká voda a potom odber krvi) tak by sa mal spraviť.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den robila som si vcera test a vysledok ukazal dve silne ciarky zaciatok poslednej menstrulacie bol 3.4 a koniec 9.4 v akom tizdni priblizne mozem bit ?