Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Erinuska

    Dobry den robila som si vcera test a vysledok ukazal dve silne ciarky zaciatok poslednej menstrulacie bol 3.4 a koniec 9.4 v akom tizdni priblizne mozem bit ?

Podobné otázky

  • Hcg stúpa na sone nič nevidno

    , Autor: Tinssint

    Dobrý večer,

    mala sim pravidelný cyklus, ktorý sa pred troma mesiacmi začal predlžovať na 35 dni. 6.6 som si robila test, pretože mi meškala menstruacia 9 dni, vyšiel pozitívny aj doktorka potvrdila tehotenstvo z krvi, kedže na sone nebolo nič vidieť. Dnes 18.6 som bola na pohotovosti s miernym špinením, doktorka mi robila sono no v maternici ani mimo nej nebolo nič vidieť, zobrala mi krv a výsledok vyšiel vyše 2400 môže iste ešte stále o tehotenstvo alebo je to niečo vážnejšie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedná sa o tzv. PUL - tehotenstvo neznámej lokalizácie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o mimomaternicovú graviditu, ktorú nie je vidno na UZV.
    Odporúčam expertný ultrazvuk, prípadne liečbu. Na našej klinike toto riešime pomocou liekov.

  • Mimomaternicove tehotenstvo

    , Autor: zuZka_Bl

    Dobry den ,prosim vas o radu.
    Moja kamaratka bola u doktora po dvoch dnoch meskania menstruacie ,lebo jej vysiel pozitivny test .Ma dhsiu dobu diagnostikovanu endometriozu
    Pri sone doktor zatial nic nevidel iba daku tekutinu a povedal ,ze to bude pravdepodobne mimomaternicove tehotenstvo.
    Prosim vas existuje aj daka ina moznost a pricina tej tekutiny ?
    Dakujem
    Prajem pekny deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na hladine hormonu HCG a na ostatnom náleze na ultrazvuku. Tekutina v dutine brušnej môže byť spôsobená aj inými príčinanmi, ale ak je vyslovené podozrenie na mimomaternicovú graviditu, je potrebné stav riešiť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Matka1233

    Dobry deň, pan doktor chcela by som sa spytat taku nevšednu otazku.. mam strach z nechcenneho tehotenstva az tak velky ze mam strach chodit aj na verejne toalety.. popripade sa sprchovat u niekoho cudzieho.. prosim vas je mozne otehotniet tak ze by ejakulat bol niekde na zachodovej doske alebo zachodovej mise a ja po sadnuti nan ci dokonca pri utierani sa po svojej potrebe ze by som si mohla preniest spermie takymto sposobom a ostat tehotna ? Popripade ze by sa ejakulat nachadzal niekde v sprche a ja by som sa dotkla kohutiku sprchovej hadice a nasledne sa umyvala aj v intimnej oblasti vaginy ze by som som mohla prist aj k takto k otehotneniu ? Ale asi najviac mam strach z tych zmiesanych toaliet je to opodstatneny dovod na strach ? Budem vam velmi vdacna ak mi date racionalne odppvede aby som ten strach mohla vypustit z hlavy.. dakujem pekne este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na 1000% toto vypustite z hlavy, na to, aby ste otehotneli musíte dostať k vaječníku obrovskú dávku spermii, ktorá sa dostane do pošvy iba pohlavným stykom.
    Ak by aj bol ejakulát na záchode alebo v sprche, rýchlo zasychá a stáva sa "neúčinným" a množstvo je zanedbateľné.
    Naozaj nie je na svete popísaný prípad tehotnosti takýmto spôsobom.

  • Baktérie

    , Autor: DIDI97979797

    Dobrý deň,
    chcela by som sa Vás opýtať aké môžu byt dôsledky otehotnenia počas prítomnosti niektorých z baktérií - ureaplazmy, mykoplazmy a trichomoniazy? Dá sa vykonať ster na tieto baktérie aj počas preventívnej prehliadky súčasne s cytologickým vyšetrením? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmy a mykoplazmy v pošve sú pomerne časté a nemusia byť príčinou problémov. Celkovo ich vplyv na tehotenstvo je pomerne nejasný, ureaplazmy môžu spôsobiť predčasný pôrod, ale ich prítomnost v pošve ešte neznamená riziko.
    Trichomonas nie je baktéria ale prvok, ten je potrebné liečiť ak sa nájde. Ster sa dá urobi´t kedykolvek aj počas preventívnej prehliadky.

  • Bábätko otočené dole hlavou

    , Autor: Adus56

    Dobrý deň pán doktor som v 24+1 TT. Moje druhé tehotenstvo. Malý je od 18 týždňa otočený dole hlavou. Dnes na poradni sa pánovi doktorovi len ťažko dala namerat hlavička že je veľmi nízko. Robil aj meranie od spodu ultrazvukom že krčok je dostatočne dlhý 4 cm nezrely a pevný bez vezikulacie. Pán doktor mi dal kontrolu o 3 týždne s tým že môžem normálne fungovať. Bral mi ešte aj výter na kultiváciu či náhodou nieje zápal. Beriem iba magnézium. (Prvé tehotenstvo som mala rizikové od 16 TT tak isto kôli skracovaniu krčka domáci kludovy režim a vyložené nohy - úspesne som to dotiahla do 38 TT. ). Moja otázka znie či je možné normálne fungovať až do termínu pôrodu samozrejme v malom setriacom režime keď je malý tak nízko hlavičkou. Poprípade nejaké rady ako podporiť to aby som na nezačala otvarat. Pomôžu aj vaginálne probiotiká ? Mám vitagyn C. Som trošku zas z toho vystrašená lebo pri mojej malej sa ťažko dodrziava kludovy rezim. Ďakujem za radu ❤️

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález na krčku je normálny a riziko potratu nemáte vyššie ako ostatná populácia, nie sú vôbec potrebné žiadne opatrenia. Dokonca ste prvé dieťa rodili v termíne, čo je tiež dobré znamenie.