Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den robila som si vcera test a vysledok ukazal dve silne ciarky zaciatok poslednej menstrulacie bol 3.4 a koniec 9.4 v akom tizdni priblizne mozem bit ?

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som tehotná 6tt včera mi zostalo zle . Mala som zvýšenú horúčku 37,6 a cítila som sa veľmi slabá hlavne ruky . Šla som do sprchy a tam som sa nevedela nadýchnuť potom mi to nejako prešlo ale aj dnes celý deň sa mi ťažší dýcha . Každý asi 10. nadych sa potrebujem z hlboka nadýchnuť . Picham si aj injekcie fraxiparine 0,4mg. Viete mi poradiť či je to niečo zle?

  • Zrasty v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som v ôsmom týždni tehotenstva bola som za svojím lekárom povedal že mám dosť veľa zrastou aj pri maternici tekutina ktorá by tam nemala byť je tam nejaké riziko premna a pre dieťa?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ospravedlňujem sa ale nerozumiem tomuto vyjadreniu. Ultrazvukom sa zrasty nedajú zobraziť a voľná tekutina pri maternici je často normálna. Ak nevidel tehotenstvo v maternici, je tam riziko mimomaternicovej gravidity a to je nutné riešiť.

  • Nevoľnosti a placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som pozerala s Vami reláciu na TA3 a naskytuje sa mi otázka, ktorá je mozno uplne odveci ale nedá mi neopýtať sa na to. Spomínali ste, ze vsetky hormonálne funkcie v tele ženy počas tehotenstva preberá placenta. Existuje nejaky súvis medzi naozaj silnými tehotenskými nevoľnosťami a zle vyvijajucou sa placentou? Uvediem súvis - prvé dieťa - klasické tehotenské nevoľnosti, nic hrozne, placenta v poriadku, úspešne tehotenstvo.
    Ďalšie 2 tehotenstva naozaj silne nevoľnosti, vracanie, placenta v oboch prípadoch zlyhala do 26tt, detičky to nezvládli. Verim, ze chápete ako to myslim aj ked to moze byt totálny nezmysel. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je plne legitímna, a je naozaj pravdepodobné, že závažné nevoľnosti súviseli s poruchou formovania a funkcie placenty. Celý tento proces nazývame fetomaternálna komunikácia a tá môže byť narušená na oboch stranách, na strane matky alebo plodu, tkanivo placenty je tkanivo plodu a tiež ho môžu postihnúť rôzne poruchy vývoja a na to matka môže odpovedať zmenami zdravotného stavu.

  • Snaha o bábätko po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    19.6 som podstúpila kyret, nasledujúci deň 20.6 laparoskopicku operáciu, kde bolo zistené tubárne tehotenstvo a následne odstránení vajcovod aj s plodom. Preto by som sa chcela opýtať koľko po operácii by sme sa mohli začať snažiť o bábätko ak sa cítim dobre a nemám už žiadne ťažkosti a ani nekrvácam? Ďakujem. Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na našej klinike riešime mimomaternicové tehotenstvo skoro vždy liekmi, operujeme iba keď si to pacientka praje, alebo vo vysoko akútnych prípadoch.
    Vo Vašom prípade je limitujúci faktor ten kyret, bolo by dobré počkať jeden - dva mesiace, aby sa zhojila sliznica maternice.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zistila som,že som tehotná po 7 mesiacoch akútnej sekcii. Je možné, že som v nejakom 4-5 týždni, k svojmu gynekológovi som objednaná až o 2 týždne. Začala som mať v podbrušku také bolesti ako pri prechladnutí, také slabunké kŕče, nekrvácam ani ma nepáli pri cikaní. Mám sa obávať niečoho, mám vyhľadať lekára ešte skôr alebo nemám panikáriť a je to bežné.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti je vhodné vyšetrenie čo najskôr. Je chyba, že Vás nepoučili o antikoncepcii po cisárskom reze, odporúča sa rok počkať, aby sa dobre zhojila maternica. Antikoncepcia sa dá užívať aj pri dojčení.