Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som študentka ktorá sa zaujíma o zdravú stravu a cvičenie. V minulosti som súťažila v bikiny fitness a s tým súvisí aj súčasný problém. Už skoro rok nemám menštruáciu ( z dôvodu nízkeho %tuku na súťažiach) gynekologička mi pred 2 mesiacmi predpísala hormóny z názvom DUPHASTON a menštruácia sa mi obnovuje. Dobu užívania týchto hormónov striedame (10dni… potom pred cyklom 6dni a podobne- podľa toho za aký čas užívania tých hormónov sa menstruacia dostaví) môj problém je teda že akonáhle som začala užívať tieto hormóny moja váha stúpa. Predtym som mala 63 kg pri 3500 kcal dnes je to pri 2600 kcal denne 74 kg a stále to ide hore, nerozumiem tomu pretože čím viac cvicim tým viac ide váha hore. Možno by niekto povedal že to sú svaly ale dlhodobo cvicim a nie je možné pribrať toľkoto kg “svalov” za taky čas. Odkedy som začala prať tieto hormóny- DUPHASTON pribrala som viac ako 6 kg s stále to ide hore. Pred začatím som mala 68. No dôležité je aj podotknúť že mam menšiu chuť do jedla. Neviem či sa mi rapídne zmensil metabolizmus, ale potom nechápem prečo po pravidelnom cvičení ide váha hore. Budem rada ak by ste mi vysvetlili alebo upresnili tento môj problém, ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    duphaston je gestagén a zadržuje vodu v tele, takže časť nabranej váhy by mohla byť voda. Nepíšete výšku, takže neviem aké máte BMI, okrem nízkej pôrodnej váhy môžu byť príčinou aj vyššie hladiny endorfínov, ktoré sa vylučujú pri námahe.

Podobné otázky

  • Priberanie z HAk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je možné priberať z HAK , tým, že mi spôsobuje zvýšenú e veľkú a priam až neovládateľnú chuť do jedla? A kvôli tomu môže začať žena priberať Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri antikoncepcii sa skôr hromadí v tele voda a preto narastá váha. Vplyv na chuť však je tiež možná hoci na to existuje pomerne málo štúdii.

  • Dana priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, môžem pri dane pribrať danú mám, 4ty rok za tie 4 roky som pribrala 15kg ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri hormonálne aktívnom teliesku (Mirena) možno počítať s čiastočným zadržiavaním vody v tele a narastie hmotnosť. Ale 15 kg je veľa, to s telieskom nesúvisí.

  • Vysadenie HAK a priberanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor na priberanie po vysadení antikoncepcie. Som dosť vystrašená z rôznych fór, kde ženy píšu, že extrémne pribrali po vysadení HAK. Viem, že je určite rozdiel aj v tom, akú HAk žena užíva a či obsahuje väčšiu dávku hormónov alebo menšiu. Ja užívam Karlhleight a predtým som užívala Maitalon, pri žiadnej som nepribrala, akurát sa mi možno trochu zvacšili prsia. Chcela by som sa opýtať na váš názor, myslíte, že priberanie hrozí aj po vysdení takejto "light" antikoncepcie? Dakujem

  • Maitalon a Marylin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem.Dakujem pekne za odpoved
    Chcem sa spytat,s Maitalonom mozem brat aj doplnok Marylin?
    Nebudem priberat?Som nestastna,Mam menopauzu od 39r,volila som HAK,pretoze..,,priberam z nicoho,,,
    Este prosim kedy zacne posobit HAK..myslim priberanie atd
    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    doplnok Marylin som nenašiel na internete, iba merilin, ktorý obsahuje ľubovník, ktorý môže ovplyvniť účinok antikoncepcie, preto by som ho neužíval. Antikoncepcia začne účinkova´t v podstate hneď, ale priberanie závisí na príjme a výdaji energie.

  • Hormonálne zmeny/ťažkosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa informovať ohľadom antikoncepcie nakoľko mi môj pán gynekológ robil krvné testy na hormóny a vraví, že mám len trošku zvýšené hodnoty a zatial by do antikoncepcie nešiel a podotkol, zme do budúcna by mohol byť probléms otehotnením a aby sme to nechali otvorené. Momentálne riešim aj endokrinológiu, ale tam čo sa týka hormónov je všetko v poriadku. Moje ťažkosti však sú, že mávam poslednú dobu návaly, nadmerné ochlepenie ktoré aj celkom rýchlo rastie, nedostatok enrgie neustále som unavená, posledné mesiace aj nadmerné a zapachajúce potenie a nekontrolovatelne priberanie (behom roka cez 10kghore) a samozrejme akné. Minulý mesiac mi aj cyklus meškal 18dní nakoľko som doteraz problem s cyklom nemala klasicky 28dňový bez problémov.Neviem čo ďalej, či to mám nechať tak (nechať to otvorené ako povedal pán domtor) alebo sa nenechať odbiť a ísť do tej antikoncepcie. Nižsie vám rozpíšem aj hodnoty z krvy. Ďakujem vopred za odpoveď a radu.

    LH - 5,4IU/I
    FSH - 4,3 IU/I
    PROG - 0,23 ng/ml
    ESTRA - 86,0 pg/ml
    PROL- 9,0 ng/ml
    TEST- 1,3 ng/ml
    DHEA -15,6 ng/ml

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak neplánujete aktuálne otehotnieť, je hormonálna antikoncepcia pre Vás liekom prvej voľby. Vyrieši návaly, ochlpenie aj potenie. Vaše hodnoty DHEA sú podľa niektorých tabuliek zvýšené (laboratoria môžu mať iné referenčné hodnoty), tam by som pátral po príčine. Môžete mať aj tzv. neskorý kongenitálny adrenogenitálny syndróm, to by však mal spoznať endokrinológ.