Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zmena HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prechádzam z náplaste Evra na Belaru kvôli spineniu počas užívania náplasti aj mávam stále bolesti počas menzesu + má trápi ochlpenie tak mi doktor navrhol ....v letáku sa píše ,že zmena pri ďalšom odstránení no ja som akurát v pauze a dok mi povedal ,že ju mám brať v 1 deň menzesu...dneska som začala špiniť kúsok už krv tak som si nasadila v 5.den pauzy keďže vždy mi pri náplasti chodil skoro ku koncu výmene.Tetaz ale neviem čo bolo správne ako ju nasadiť ? Máme sa pre zmenu chrániť ?a aky máte názor na ochlpenie a užívanie antikoncepcie ? Od puberty ma trápi ochlpenie a v 35 rokoch sa mi to zhoršilo som po 2 pôrodoch . Dok na štítnej ma odmietla vyšetriť keďže užívam antikoncepciu a navrhla mi tiež skúsiť zmenu na Belaru ak by nepomohlo mám vysadiť na 3 mesiace a prísť na odbery krvy no ja mám po 2 pôrode hrozne nepravidelný menzes a každých 18 dní preto sa bojím aj vysadiť .ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to v podstate jedno či to lieky začnete užívať medzi 1. a 7. dňom pauzy, účinnosť ostane zachovaná. Čo sa týka ochlpenia, antikoncepcia čiastočne tento problém rieši, lebo potláča aktivitu mužských pohlavných hormónov u ženy. Belara obsahuje chlormadinon, ktorý má pomerne vysokú aktivitu proti mužským hormónom a preto je aj v tejto indikácii vhodná.

Podobné otázky

  • zmena hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.uzivam hak diane 35 uz 3 roky ,chcela som zmenu tak mi gynekolog predpisal yasminelle..no zabudla som sa ho spytat ako ju mam uzit prvy krat,dnes som vzala poslednu tabletku diane v utorok mam mat menzes..tabletku yasminelle mam vziat v prvy den menzesu ,alebo az na 8 den ? este sa chcem opytat pri prvej hak diane som krvacala asi mesiac kym si telo nezvyklo,hrozi to aj teraz alebo nie vzdy je to tak?dakujem a pekny den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naviažte s Yasminelle bez prestávky, prípadne si dajte do 8. dňa. Ak spravíte pauzu 7 dní, tak sa pre istotu chráňte prvých 7 dní užívania ešte inak.

  • dlha menstruacia, zmena hak, rozdiel medzi hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den.
    mam troska viac spolu suviziacich otazok. teraz beriem posledne tabletky hak Qlaira a uz ich nechcem brat. dovod je ten ze doktor mi ich sice predpisal koli tomu aby mi skratil menstruaciu ( mala som ju cca 7 dni ale par dni predty a par dni potom som este spinila ), ale tato antikoncepcia u mna prave opacny efekt. z 30 dnoveho masiaca mam spinenie so slabim krvacanim cca 25 dni a jedine ten zvysok nekrvacam. uplne obratene ako to ma byt. asi pred rokom som uzivala Yadine a vyhovovalo mi to. ale mala som velmi silne mykozy a tak mi iny gynekolog doporucil vyzadit antikoncepsiu. vydasila som ale mykoza ostala nezmenena. musela som ja hladat sposob ako sa z toho dostat co sa mi aj celkom podarilo aj ked nie uplne. novy doktor mi ale na dlhy menzes dal qlairu a ta mi nesedi.
    so sestrickou som sa dohodla ze mi da znova recept na yadine ale povedala mi ze Yadine je velmi podobna Qlaire. tak chcem vediet ze v com je podobna, kedze u mna mala uplne iny efekt. tiez by ma zaujimal prechod z jednej hak na druhu. chcela by som 1-2 mesiace neuzivat ziadnu hak nech sa telo troska zregeneruje a az potom zacat s yadine. co si o tom myslite? alebo je lepsie hned po uziti poslednej tabletke qlairi uzit prvu tabletku yadine? co bude pre telo lepsie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste špinila prvé 3 mesiace tak je to nromálne, a mala by ste v užívaní pokračovať.
    Ale robte ako myslíte, Yadine je normálna antikoncepcia, ak Vám vyhovovala tak v nej pokračujte.

  • Zmena HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pred aj po pôrode som brala Lyndinette20,teraz už po pôrode 2 roky. Všimla som si ,že sa mi znížila chuť k sexuálnemu styku s manželom,hoci problémy nemáme . čítal som,že HAK môže spôsobiť také. Chcela by som sa spýtať,všetky to môžu spôsobiť,alebo len to Lyndinette. Uvažovala som o zmene,aké HAK by ste odporučili ,ktorý zodpovedá lyndinette 20-ke?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chuť na sex sa po porode veľmi často znižuje, má to mnoho príčin (psychické aj fyzické). Antikoncepcia ako stav so zvýšeným obsahom gestagénov posobí tiež mierne na zníženie libida, a to všetky druhy. Ostaňte pri Lindinette ak Vám vyhovovala.

  • Zmena HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Prechádzam z Yazu 24/4 na Bellaru. Podľa môjho lekára mám dobrať Yaz a v 1.deň menzesu začať Bellaru. Problém je v tom, že mám menzes každých 30 dní, takže po dobratí Yazu by som bola 2 dni bez antikoncepcie. Ako mám postupovať?
    Ďakujem moc za odpoveď.

  • zmena hak jeanine na yaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pán doktor,
    poprosila by som odpoved na moju otazku: prave prechadzam z jeanine na yaz a chcela by som vediet, ze ako ju mam zacat uzivat, lebo moj gymekolog mi povedal nieco v tom zmysle, ze ju mam zacat uzivat hned v 1 den ako dostanem menstruaciu po dobratí blistru jeanine t.j. cca v 3 den po dobrati, ale zas v príbalovom letaku yaz je zas uvedená informácia, ze pokial prechádzam na yaz z inej hak, tak ju mam zacat uzivat po tom 7 dnovom intervale bez uzivania. Takze teraz som zmatena a neviem ako ju mam zacat brat, ci podla pribaloveho letaka alebo podla rady mojho gynekologa. Tento pripad som v tomto fore nenasla. Za vasu odpoved dakujem
    Pekny deň :)