Vianoce s bruškom

Redakcia | 21. december 2022
Vianoce s bruškom

Tehotná pri vianočnom stromčeku? V takom prípade vás čakajú mimoriadne sviatky. Lebo na budúci rok už bude vaše bábätko oslavovať s vami.

Prečítajte si viac o zvláštnej vianočnej nálade v tehotenstve, o tom ako prežiť Vianoce s bruškom bez stresu a ako aj v tieto dni vyzerať skvelo.

Prečo sú Vianoce v tehotenstve také osobité?

Prežívate vianočné sviatky rok čo rok viac-menej rovnako, so zvyčajnými rituálmi? Pre budúce mamičky to neplatí – tie totiž vedia, že v nadchádzajúcom roku bude všetko úplne inak. Tehotenstvo sa postará o to, že u väčšiny žien sa k radosti zo sviatkov primiešavajú i momenty vážneho zamyslenia sa. Náhle sa vynárajú myšlienky ako napríklad:
  • Toto sú posledné sviatky, kedy mám ešte šancu byť sama dieťaťom.
  • Nebudú o rok vianočné prípravy oveľa stresujúcejšie, keď už tu bude bábätko?
  • Na jednej strane túžim po tom, aby som už budúce Vianoce videla žiariace očká môjho dieťaťa, keď bude vidieť ozdobený stromček. Na strane druhej mám aj strach, aký bude náš život v trojici.
  • Aké by to asi bolo, keby prišlo bábätko na svet práve teraz a stráviť Vianoce v nemocnici?

Čo získava bábätko Vianocami?

Dieťa v maternici sa zúčastňuje života svojej mamy, cíti prostredie okolo seba, do ktorého sa má narodiť. Ak sa teda tešíte z darčekov alebo z nádhernej vianočnej atmosféry, dostávajú sa endorfíny – hormóny šťastia aj ku bábätku. 

Okrem toho dieťatko v brušku počúva, ak sa s ním zhovárate. Rozprávajte mu o Vianociach, povedzte mu, ako veľmi sa už tešíte, keď budete tieto sviatky rodiny sláviť o rok všetci spolu. Spievajte mu vianočné koledy, alebo spolu počúvajte pekné vianočné CD. Budete určite vnímať, ako veľmi ste s bábätkom spojení.

Škorica  a vianočné pečivo: Neuškodia bábätku?

Bez škorice, klinčekov, kardamónu a muškátového orecha si vieme predstaviť vianočné pečivo len ťažko. Ale tieto arómy môžu za určitých okolností vyvolať predčasné kontrakcie. Nemusíte sa však obávať: toľko škoricových hviezdičiek, koľko by bolo treba na spôsobenie predčasných pôrodných bolestí, by ste nikdy nezvládli.

Inštitút pre embryonálnu toxikológiu vypočítal, že pre bábätko by bolo nebezpečné, ak by ste zjedli viac ako 100 škoricových hviezdičiek za deň.

Vanilky sa však vo vianočnom pečive obávať nemusíte vôbec, tá je absolútne neškodná.

POZOR na dym zo sviečok

Vedeli ste, že 5 sviečok v miestnosti spotrebuje toľko kyslíka ako jeden človek? Teda nezabudnite vetrať!

Okrem toho sa pri pálení sviečok dostávajú do dýchacích ciest škodlivé látky. Bezpečne sa však môžete cítiť vtedy, ak si budete užívať luxus sviečok z včelieho vosku. Tento prírodný materiál okrem toho pri horení neprodukuje škodlivé látky. Tak opatrne. 

Krásne sviatky, milé budúce mamy!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: