Čo robia bábätká v brušku?

Marika Koscelníková | 26. február 2021
Čo robia bábätká v brušku

Dieťatko vo vašom brušku len nesedí a nečaká na svoje narodenie, mamičky.

Každý okamih od samotného počatia je naplnený rastom, vývoj, neuveriteľnými zmenami, vďaka ktorým vzniká nový život. My, laici, ani netušíme zložité procesy zrodu nového človeka. Ako mamy však vieme, že je to  zázrak.  

Ešte predtým, ako sa bábätko narodí prežije svoj čas (s)tvorenia v našom lone. Počuje, vníma, cíti. 

Bábätká v brušku robia toľko úžasných vecí! Nielenže sa občas prihlásia riadnym kopancom, keď skúšajú svoje nôžky a rúčky a hľadajú si miesto, ale vedeli ste, že snívajú, zívajú, usmievajú sa? 

Bábätko v brušku sa môže vyľakať

Keď kýchnete, vaše dieťa sa môže zľaknúť! Môže sa strhnúť na náhly štekot psa, či zvuk zapnutého vysávača, môže ho vydesiť neprimeraný krik. Rovnako sa však dokáže upokojiť, keď bude počuť váš láskavý hlas, cítiť vaše pohladkanie po brušku a bude vedieť, že je všetko v poriadku. S vami aj s ním.
Keď sa vy budete báť, ani ono sa nebude cítiť dobre. Keď sa vy usmejete, aj bábätku sa bude lepšie žiť vo vašom brušku a pripravovať sa na veľký príchod na svet. Má kopec roboty. 

Čo robia bábätká v brušku

Cmúľa si palec

Aj vy ste absolvovali ultrazvuk a máte doma fotografiu, na ktorej si malý fešák, či fešanda cmúľa prštek? Bábätká radi objavujú a inštinkt satia sa objavuje už v maternici. Je úžasné, že čas prípravy na svet je naplnený toľkými novými objavmi.   

Tajomné reflexy bábätiek
Prečítajte si tiež:

Tajomné reflexy bábätiek

Bábätko v brušku štikúta 

Poznáte to? Mnohé mamy to môže vyľakať, keď pocítia pravidelné pohyby, keď dieťa štikúta. Ale všetko je v poriadku. Ide o veľké dýchacie pohyby plodu a trénuje sa bránica. Zvyčajne štikútku bábätka spozorujú mamy v druhom trimestri. V posledných týždňoch býva aj viditeľná. Áno, to je ten čas, keď sa otec dieťaťa s úžasom díva na podskakujúce bruško a stále nechápe...

Cíti vône

Čuch dieťaťa sa začína rozvíjať už v maternici. Viete o tom, že už na konci prvého trimestra môže dieťa zacítiť jedlo, ktoré konzumujete? Je to naozaj neuveriteľné. Obklopujte sa príjemnými vôňami, vytvárajte domov, miesto, ktorému mu bude voňať. Tou najúžasnejšou vôňou pre neho bude stále vaša. Vôňa mamy. Upokojí ho, keď si pritúlite jeho malé telíčko po narodení k sebe. Pozná vás podľa vône. 

Bábätko v brušku zíva

Už mu je dlho? Nudí sa?  Lekári počas ultrazvukového vyšetrenia často ukážu mamičke, ako je bábo v brušku rozkošné a keď si pritom zazíva, hneď sa tlačí fotografia. Má taká svoje miesto aj u vás na stene?

Snívajú bábätká v brušku? 

V treťom trimestri zaznamenali vedci pohyb zatvorených viečok, čo naznačuje, že možno sa im sníva. O čom asi tak sníva plod, ktorý nikdy nič nevidel? Možno si predstavuje, ako vyzerá žena, ktorá sa mu prihovára, hladí ho a s ktorou je prepojený od počatia. Možno sníva o tom, aké to bude, keď vylezie z bezpečia maternice na svet a čo ho tam čaká...

Zdroj: mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: