Tehotenstvo a streptokok

Redakcia | 18. september 2017
Tehotenstvo a streptokok

Tzv. β-hemolytický streptokok je pre tehotnú ženu veľmi nebezpečný, pretože môže zapríčiniť predčasný odtok plodovej vody, predčasný pôrod a horúčku pri alebo po pôrode.

Predčasný pôrod: Príliš skoro na svet...

Ako sa tehuľka môže infikovať streptokokom?

K infekcii u tehuľky dochádza buď prenosom na genitálie pri pohlavnom styku alebo z vlastného tráviaceho traktu ženy.

Osobitná pozornosť sa venuje hlavne ženám s predčasným odtokom plodovej vody, kde sa po zistení β-hemolytického streptokoka aplikujú antibiotiká.

Okrem toho, že tento streptokok ohrozuje priebeh tehotenstva, je mimoriadne nebezpečný pre novonarodené dieťa.

Prečítajte si: Pôrod - ako začína, ako prebieha?

Streptokok ohrozuje aj novorodenca

Postihnutí novorodenci sú vystavení väčšiemu riziku úmrtia alebo ireverzibilného, čiže nezvratného postihnutia (poškodenie zraku, sluchu, mentálna retardácia).

Týka sa to predovšetkým nezrelých a imunologicky postihnutých plodov, ktoré sú zaťažené vyšším rizikom postihnutia streptokokovou sepsou so smrteľnými následkami.

V súčasnosti sa – ak nejde o predčasný odtok plodovej vody – streptokoky u zdravých tehotných žien v čase tehotnosti neliečia (ak sa totiž preliečia, často dochádza k opakovanej infekcii), ale ich prítomnosť sa overuje v dostatočnej časovej rezerve pred pôrodom (u nás v 35. týždni).

Pokiaľ dôjde k spontánnemu pôrodu, podávajú sa antibiotiká v čase tesne pred pôrodom a počas neho, aby sa redukovalo riziko prenosu na plod prechádzajúci cez pôrodné cesty.

Rozhodne musí byť o výskyte β-hemolytického streptokoka informovaný pôrodník aj pediater, aby mohli byť včas vykonané príslušné opatrenia na prevenciu vážnych následkov infekcie u dieťaťa, ako aj u matky.

Infekcie v tehotenstve

Imunita novorodenca

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: