Môže otehotnieť žena v období menopauzy?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 12. február 2024
Môže otehotnieť žena v období menopauzy?

Dnešná medicína dokáže často aj veci na úrovni zázrakov a v niektorých prípadoch majú ženy deti aj v päťdesiatke, či dokonca neskôr. Tu sa to už ale obvykle bez lekárskej pomoci nezaobíde.

Ak by sme mali brať do úvahy prirodzené zmeny v ženskom tele v období menopauzy, odpoveď by bola jasná a stručná – nie. No v niektorých prípadoch je túžba po materstve silnejšia, a tak tam, kde nestačí príroda, prichádza k slovu moderná medicína.

Menopauza a tehotenstvo

Teoreticky a aj prakticky sa ukázalo, že pri intenzívnej hormonálnej substitučnej terapii je možné aj pre ženu vo vysokom veku za použitia techník asistovanej reprodukcie (umelého oplodnenia) počať, donosiť a porodiť dieťa.

V tomto rebríčku vedie India, kde niekoľko žien počalo a porodilo po sedemdesiatke. Najstaršej mamičke sveta sa v roku 2019 vo veku 74 rokov narodili dvojičky. Z európskych žien sú najznámejšie Španielka Maria del Carmen Bousada de Lara (66 rokov, 11 mesiacov) a Rumunka Adriana Iliescu (66 rokov, 7 mesiacov).

Etická otázka

Tehotenstvá týchto žien ale otvárajú mnohé etické otázky aj s ohľadom na to, ako dlho vydržia deti vychovávať a či je to vôbec správne. Z bežnejších používaní hormonálnej substitučnej terapie na zmiernenie ťažkostí nastupujúcej menopauzy sa ale tehotenstvá prirodzeným počatím dejú zriedkavo, hoci história ukazuje na výnimky aj v tomto smere – údajne 62-ročná mamička v roku 1887 porodila trojičky (malo ísť o jedenáste, dvanáste a trináste dieťa!) a hoci článok vyšiel v prestížnom časopise Lancet, jej meno sa nedochovalo. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: