Umelé oplodnenie nevyšlo: Čo bude ďalej?

Jana Janáková | 12. apríl 2021
Umelé oplodnenie nevyšlo

Rozhodnutie vydať sa cestou umelého oplodnenia (IVF) je jednou z najemocionálnejších etáp v živote páru. Aj tie najoptimistickejšie štatistiky hovoria, že vytúžené tehotenstvo a pôrod dieťatka dosiahne na prvýkrát len približne polovica z nich.

Tá druhá polovica prežíva obrovský smútok a beznádej z toho, že napriek tomu, že do celého procesu umelého oplodnenia investovali kopec peňazí, času a snahy, nedočkali sa. Ak aj vy patríte k tej menej šťastnej polovici, tu je niekoľko otázok, nad ktorými by ste sa mali zamyslieť.

Máme zrealizované všetky potrebné vyšetrenia pred umelým oplodnením?

Časy, keď sa v centrách vyšetroval iba hormonálny profil a spermiogram, sú dávno preč. Existuje niekoľko funkčných testov spermií, ktoré pomôžu odborníkom zvoliť najvhodnejšiu metódu oplodňovania vajíčok v procese umelého oplodňovania.

Centrá ponúkajú svojim klientkam vyšetrenia, ktoré by mohli odhaliť ochorenia s vplyvom na plodnosť či schopnosť donosiť zdravé dieťa: vyšetrenia štítnej žľazy, kapacity vaječníkov, vyšetrenia protilátok proti spermiám, vajíčkam i embryám, vyšetrenie celiakie, antropozoonóz (toxoplazmóza, borelióza atď.), hematologické vyšetrenie, imunologické vyšetrenie a, samozrejme, genetické vyšetrenie oboch partnerov. 

Umelé oplodnenie - aké kvalitné sú naše embryá?

Pracovníci laboratória v centre asistovanej reprodukcie hodnotia kvalitu embryí podľa vizuálnych znakov. Pekné embryo, ktoré sa správne delilo, nemusí byť automaticky geneticky dobré. Genetika sa očami vyšetriť nedá. Najčastejšou príčinou, prečo sa embryo neuchytí a žena neotehotnie, je zlá genetika embrya. Preto je dobré, ak má pár viacero embryí.

Centrá asistovanej reprodukcie ponúkajú párom aj genetické vyšetrenie embryí. Prakticky to prebieha tak, že embryológ odoberie z embryí niekoľko buniek a embryá zamrazí. Následne sú tieto odobraté bunky testované. Výsledky prezradia, ktoré z embryí je bez genetických abnormalít. Takéto embryo sa následne po rozmrazení môže transferovať do maternice. Genetické vyšetrenie embryí výrazne zvyšuje šancu na otehotnenie a donosenie dieťatka. Zdravotné poisťovne na Slovensku však tento výkon neuhrádzajú.

Je v maternici všetko v poriadku?

Výška a kvalita výstelky maternice sa kontroluje ultrazvukovo alebo operačne – kamerou je možné skontrolovať dutinu maternice vizuálne (napr. odhaliť polyp či inú prekážku) a následne je možné odobrať vzorku sliznice na histologické vyšetrenie. Pre úspešné uhniezdenie embrya je dôležité aj správne načasovanie vkladu.

Aktuálne vedecké štúdie preferujú transfer embrya v prirodzenom cykle ženy, takže po stimulácii, odbere vajíčok a predĺženej kultivácii sa vhodné embryá zamrazia a žena prichádza na vklad až v ďalšom cykle. Lekári podľa ultrazvukového nálezu (prípadne ešte podľa vyšetrenia hormónov z krvi) naplánujú optimálny deň pre zavedenie rozmrazeného embrya do maternice.

Umelé oplodnenie - sme v tom správnom centre?

Centrá asistovanej reprodukcie nepracujú rovnako, nemajú rovnaké postupy, materiály ani vybavenie. Ich prístroje sú rôzne, nemajú rovnako vyškolený personál, nezískavajú embryá rovnakej kvality. Ale cenu za umelé oplodnenie zaplatí neplodný pár všade na Slovensku podobnú. A zdravotné poisťovne zaplatia za IVF každému centru rovnako.

Ale šanca naplniť svoj sen, otehotnieť a porodiť zdravé dieťa sa medzi jednotlivými centrami výrazne odlišuje, čo jednoznačne vidieť na webových stránkach slovenských IVF centier. 

V súčasnej dobe, bohužiaľ, neexistuje nezávislá databáza, ktorá by objektívne porovnávala úspešnosť jednotlivých centier. Dostupné údaje sú vždy súhrnné a nie vždy aktuálne. Navyše, každé centrum uvádza výsledky a svoju úspešnosť inak. Nie sú dôležité len výsledky pozitívnych tehotenských testov, ale aj klinických gravidít a, samozrejme, pôrodov. 

neúspešný pokus o IVF

Pár rád na záver:

  • Po neúspešnom IVF sa objednajte na konzultáciu k lekárovi. Zhodnotí priebeh liečby a vývoja embryí, možno vám odporučí absolvovať ďalšie vyšetrenia, dohodnete si ďalší postup.
  • Lekár vám odpovie aj na otázku, či je možné po neúspešnom embryotransfere hneď v nasledujúcom cykle plánovať ďalší vklad, alebo by bolo pre vás lepšie dať si prestávku od snaženia.
  • Ak je problém s kvalitou vajíčok či spermií (prípadne ich nemáte vôbec), lekári odporúčajú zvážiť možnosť využiť vajíčka, spermie či embryá od anonymných darcov.
  • Plač, hnev či pocit beznádeje sú po neúspešnom IVF normálnou reakciou. Centrá asistovanej reprodukcie často spolupracujú s psychológmi, ktorí neplodným párom ponúkajú konzultácie a podporu v tomto ťažkom období. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: