FASD: Žiadne bezpečné množstvo alkoholu počas tehotenstva neexistuje

Dagmar Baluchová | 3. február 2023
FASD

Alica nie je alkoholička. Nikdy by to o sebe nepovedala. To, že s kamoškami po práci občas skočí na pohár vína alebo si dajú na diskotéke aj niečo tvrdšie, neráta. Jej slobodné kolegyne v práci fungujú takisto. Je to predsa normálne... Všetko sa zmenilo, keď zistila, že je tehotná.

S priateľom sa však rozišli. Nemal to byť otec jej dieťaťa. Takto si to teda nepredstavovala. Ani ono ešte nemalo prísť. Všetko sa domotalo. Spočiatku uvažovala o potrate, no neskôr si to rozmyslela. Rozhodla sa. Bude slobodná mamička. Načo jej chlapa... S dieťaťom jej pomôže mama. A dúfa, že to bude dievčatko...

Keď sa malá narodila, Alica rýchlo precitla. Pôrod bol hrozný. Hrozný! Nikdy viac. Mama ju utešovala, pomáhala, ako mohla. Ale bola už dôchodkyňa, vdova a hoci sa na vnučku tešila, to, čo sa dialo s jej dcérou, bolo aj na ňu priveľa. K „nervom zo všetkého“ sa u novopečenej mamy pridala aj chuť vykašľať sa na všetko. Mlieko nemala a tak nebol problém dať si jeden pohárik, potom dva, tri. Napokon, aj v tehotenstve si občas dala. Na krvinky, tak počula. Po pár pohárikoch sa aspoň na chvíľu zdalo všetko ľahšie.

Fetálny alkoholový syndróm
Prečítajte si tiež:

Fetálny alkoholový syndróm

Mama, nepi...

Žien ako Alica nie je medzi nami málo. Alkohol, na rozdiel od iných drog, je spoločnosťou nielen u nás mimoriadne tolerovaný. Podľa Národného centra zdravotníckych informácií bolo napríklad v r. 2019 z celkového počtu pôrodov 56 596 až 205 rodičiek, ktoré priznali, že užívali alkohol aj počas tehotenstva.

To, že ide o významne rizikový faktor, dnes už nikto nepoprie. Škodlivé účinky konzumácie alkoholu počas tehotenstva na plod však majú aj svoju oficiálnu diagnózu. Začiatkom 70. rokov 20. storočia bol prvýkrát opísaný tzv. fetálny alkoholový syndróm. O čo ide?

FASD

FAS

Je skratka pre fetálny alkoholový syndróm, označovaný aj ako FASD (z angl. fetal alcohol spectrum disorders), teda súbor príznakov u novorodenca, ktoré uňho vznikli počas tehotenstva následkom nadmerného pitia alkoholu u matky. Vystavenie ešte nenarodeného dieťaťa účinkom alkoholu môže spôsobiť jeho celoživotné postihnutie. Dieťa je obeťou svojej matky, iba ona ho môže pred následkami alkoholu ochrániť. 

Čo alkohol počas tehotenstva spôsobuje?

  • ak žena pije, alkohol prechádza placentou a krvou do tela plodu
  • plod je ešte nezrelý a nedokáže alkohol odbúravať
  • zvyšuje sa riziko potratu a predčasného pôrodu
  • dieťa môže mať nízku pôrodnú hmotnosť a celkovo byť nezrelé
  • jeho vývoj môže byť narušený – definujeme to ako súbor príznakov FASD

Prečo?

Dôvody, prečo ženy konzumujú alkohol počas tehotenstva, sa rôznia. Často to súvisí s mierou tolerancie v rámci partie, rodiny, ale i manželstva, v ktorom žijú. U mnohých žien prevláda individuálne presvedčenie, ale i spoločenský tlak (napr. na rodinných oslavách, v príbuzenských kruhoch), že škodlivé je len veľké množstvo alebo špecifické druhy alkoholu. 

Štúdie, ktoré sa zaoberajú súvislosťou medzi alkoholom v tehotenstve a zdravím bábätka po jeho narodení, potvrdzujú, že teratogénne účinky alkoholu môžu ovplyvniť všetky štádiá tehotenstva, vrátane oplodnenia, implantácie, vývoja placenty a jej prebiehajúceho fungovania, vývoja embrya a plodu. Zatiaľ čo alkohol môže spôsobiť poškodenie počas celého tehotenstva, najväčšie riziká sú počas prvých 3 až 8 týždňov po počatí, keď mnohé ženy ešte ani len netušia, že sú tehotné. Závisí to však aj od toho, ako často a do akej miery matka alkohol užívala, v ktorej fáze tehotenstva sa tak stalo, o aký alkohol išlo, či v tom pokračovala aj po pôrode a v rámci dojčenia.

Ako sa FASD prejavuje

Dieťa, ktoré je zasiahnuté následkami pitia alkoholu svojej matky, ktorému je diagnostikovaný FASD, je poznačené celoživotne. Môže sa uňho prejaviť fyzické i psychické oneskorenie vývoja, je zasiahnutý jeho centrálny nervový systém, môže mať problémy s učením, rečou, pamäťou, môže horšie kontrolovať svoje správanie ap. Neskôr sa k tomu môžu pridať aj ďalšie zdravotné problémy, napr. metabolické, kardiovaskulárne ap.

U dieťaťa môže dôjsť k poškodeniu mozgu v rôznej miere, k mentálnej retardácii, čo sa po narodení môže prejaviť abstinenčnými príznakmi, zvýšenou plačlivosťou a dráždivosťou, poruchami spánku a satia. Paleta týchto prejavov je veľmi variabilná.

Deti s FASD majú aj typické črty tváre, ktoré zahŕňajú menšiu hlavu, úzke očné štrbiny, nad perou môže chýbať ryha, nos je sploštený (podobný zástrčke), horná pera je úzka atď. Okrem toho tieto deti trápi obmedzená hybnosť kĺbov, vrodené srdcové chyby ap. To, že ich stav, je pravdepodobne zapríčinený alkoholom u matky, sa však zisťuje ťažko a mnohé z týchto detí nie sú počas celého svojho detstva správne diagnostikované. 

Žiadne bezpečné množstvo alkoholu neexistuje. Ak ste tehotná, nevystavte svoje dieťa následkom, ktorým by muselo čeliť celý život. 

FASD: Aj partner pije?

Konzumácia alkoholu tehotnými ženami koreluje s pitím ich partnera – ukazuje to nová fínska štúdia z University of Eastern Finland a Kuopio University Hospital. Venovanie pozornosti konzumácii alkoholu oboma rodičmi môže pomôcť ženám zabrániť pitiu počas tehotenstva, ako aj vystaveniu plodu nepriaznivým účinkom alkoholu.

Táto štúdia skúmala spotrebu alkoholu u 14 822 fínskych žien a ich partnerov pred a počas tehotenstva. Štúdia zahŕňala celkovo 21 472 tehotenstiev v rokoch 2009 až 2018.

V 86 % tehotenstiev nastávajúca matka uvádzala požitie alkoholu pred tehotenstvom a 4,5 % aj počas neho. V 25 % gravidít ženy uviedli, že prestali piť až potom, čo sa dozvedeli o svojom tehotenstve, čo znamená, že plod mohol byť vystavený alkoholu v počiatočných štádiách vývoja. Čo je zaujímavé, partneri neznížili konzumáciu alkoholu pred tehotenstvom ani počas neho.

U žien, ktoré počas tehotenstva pili alkohol, bolo jeho množstvo ovplyvnené napríklad aj požitím alkoholu ich partnera. Ženy, ktoré uviedli, že počas tehotenstva pili alkohol, pili často aj pred otehotnením. Mladšie ženy mali v tomto vyššie skóre, ale počas tehotenstva sa ich konzumácia alkoholu nelíšila od ostatných vekových skupín.

Čo z toho vyplýva? Výsledky štúdie podľa vedcov ukazujú, že v záujme ochrany plodu pred vystavením alkoholu by mali OBAJA RODIČIA znížiť konzumáciu alkoholu, a to už pri plánovaní tehotenstva. Navyše, výrazná podpora partnera môže pomôcť žene vyhnúť sa pitiu alkoholu počas tehotenstva. Ideálne s ním ani nezačať...

A ako pokračuje Alicin príbeh?

Jej dcéra má pol roka a Alica svoj problém s alkoholom stále nevníma. Pije často, vždy, keď ju dcéra alebo hocičo vytočí, je pohárik prvou voľbou. Dokonca si našla nového priateľa, ktorý je veľký športovec, a dokonca abstinent. Vydrží im to? A čo bude ďalej...? Ako sa to odrazí na jej dcére? Alebo sa už tak stalo...? Ukáže život. 

Ste tehotná? 

Viac o FASD sa dozviete napr. aj na www.fascinujucedeti.sk

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: