Endometrióza - tehotenstvo na chvíľu ženskému telu pomôže

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 6. marec 2024
Endometrióza - tehotenstvo na chvíľu ženskému telu pomôže

Kedysi sa ako príčina endometriózy udávalo aj používanie menštruačných tampónov, pretože sa predpokladalo, že keď krv nemá kam odtekať, môže sa dostať do brušnej dutiny. Táto hypotéza bola ale vyvrátená mnohými štúdiami a v tomto smere sa používanie tampónov považuje za bezpečné.

Endometrióza je pomerne veľkým strašiakom pri snahe otehotnieť

Spôsobuje nepríjemnosti nielen počas menštruácie, ale aj bežného života. Ďalšou výzvou, s ktorou sa ale pacientky musia popasovať, je skrotiť ochorenie tak, aby mohli počať a donosiť zdravé bábätko. 

Endometrióza je ochorenie, pri ktorom sa bunky sliznice maternice nachádzajú inde než v jej dutine. Bežne ich možno pri tomto stave zachytiť v brušnej dutine alebo v oblasti malej panvy – vajíčkovody, vaječníky, väzivá. Ložiská sa môžu vytvoriť prakticky kdekoľvek, výnimkou nie je ani hrubé črevo, močový mechúr, bunky výstelky sliznice maternice sa už dokonca podarilo objaviť aj v pľúcach.

Endometrióza a tehotenstvo
Prečítajte si tiež:

Endometrióza a tehotenstvo

Ťažkosti pri endometrióze

Ťažkosti sú závislé najmä od hormonálnej aktivity a v závislosti od polohy ložiska sa vyskytujú aj – najčastejšie silné kŕče, ktoré sa stupňujú v období s nástupom menštruácie. Výnimkou nie je ale ani bolestivý pohlavný styk alebo sa môže jednať len o nešpecifické bolesti v podbrušku. Niekedy sa, navyše, môže predpokladať iné ochorenie, najmä, ak je postihnuté črevo, pretože hnačky, kŕče pri stolici, či krvácanie z čreva môžu imitovať úplne iné ochorenia.

Príčina a mechanizmy rozvoja tohto ochorenia dodnes nie sú uspokojivo popísané, ako rizikový faktor sa napríklad predpokladal skorší nástup menštruácie alebo vývojové chyby pohlavných orgánov, ktoré spôsobovali tzv. retrográdnu menštruáciu, pri ktorej sa krv dostala do brucha. Druhá zo spomenutých teórií ale bola vyvrátená, keďže tento fenomén sa vyskytuje u mnohých žien a napriek tomu trpí týmto ochorením len zlomok z nich. 

Endometrióza a tehotenstvo

Problémy ale môžu nastať pri otehotnení. Ložiská endometriózy totiž reagujú na hormonálne zmeny rovnako ako maternica, akurát „krv“ z nich nemá kam odtekať. To vedie k rozvoju zápalu a pri dlhodobom trvaní ochorenia aj k rozvoju zrastov. Kombinácia týchto zmien môže spôsobiť problémy s otehotnením a všeobecne by sa teda malo myslieť na toto ochorenie, ak sa žene/páru nedarí počať dieťa prirodzenou cestou.

Údaje z Veľkej Británie ale ukazujú, že napriek ťažkostiam sa 60 – 70 percentám žien s týmto ochorením podarí otehotnieť. Tehotenstvo je navyše pre väčšinu žien priaznivým obdobím, pretože zastavenie ovulácie a stabilnejšie hladiny hormónov umožňujú ženskému telu vyrovnať sa s týmto ochorením. Podľa Maggioreho a kol. (2016) sú výsledky štúdií pomerne kontroverzné, preukázala sa ale asociácia s častejšími potratmi, narodením menších detí, než je predpokladaná hmotnosť a rovnako s predčasným pôrodom.

Problém ale môže nastať po pôrode, keď ženské telo opäť nabehne na menštruačný cyklus. Ložiská sa totiž môžu objaviť na rovnakých miestach, aj keď sa ich imunitnému systému ženy podarilo zneškodniť. Prečo sa to deje, nie je dodnes uspokojivo popísané. Napriek mnohým fámam spojeným s endometriózou sa ale aj týmto ženám odporúča dojčiť – prínos dojčenia totiž aj tu prevyšuje možné riziká.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: