Duch na tehotenskom teste

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 20. júl 2024
Duch na tehotenskom teste

Odpoveď na otázku, či je žena tehotná, sa dnes dá zistiť jednoducho. Tehotenské testy dokážu z moču spoľahlivo určiť tehotenstvo už vo veľmi včasnom štádiu. Avšak niekedy sa môže stať, že je žena tehotná „len tak trošku“.

Test síce ukáže dva pásiky (alebo znamienko plus), no druhá čiarka je slabá, až skoro neviditeľná. Možností, prečo sa to občas stane je niekoľko.

Tehotenské testy a "duch" na tehotenskom teste

Dnešné testy dokážu tehotenstvo zachytiť už na siedmy deň po ovulácii, ideálne je ale počkať do prvého dňa vynechanej menštruácie, keď je už hladina tehotenského hormónu v moči spoľahlivo zvýšená.

Rovnako je dôležitý aj čas a to nielen na odčítavanie výsledkov, ale aj kedy si žena test urobí. Ideálne je robiť si test z ranného moču, obvykle totiž obsahuje najvyššie hladiny hormónu HCG. Zároveň treba dodržať aj časové pokyny na vyhodnotenie. S časom sa totiž moč z testu odparuje a reakcia na prúžku môže slabnúť. Takže neplatí, že čím dlhšie žena počká, tým bude tehotenstvo „istejšie“.

"Tehotní" muži? Pozor!

Na záver ale musíme spomenúť aj vážnejšie problémy, keďže nižšie hladiny hormónu HCG môžu byť aj pri mimomaternicovom tehotenstve alebo niektorých nádoroch. Preto je v takomto prípade priam nevyhnutné navštíviť lekára, ktorý objasní sporný výsledok testu.

V prípade, že je „tehotný“ partner, mal by navštíviť urológa, možno mu práve drobný žartík zachráni život a odhalí nádor semenníkov, ktorý tiež vylučuje „tehotenský“ hormón.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: