Dôležitý hormón HCG: Na čo slúži?

Redakcia | 1. marec 2019
Dôležitý hormón HCG: Na čo slúži?

V tehotenskej knižke sa táto skratka objaví hneď na začiatku tehotenstva. Čo znamená?

HCG je placentárny hormón, skratka je odvodená od pojmu humánny choriogonadotropín (môže sa označovať aj ako β-HCG). Začína sa tvoriť na začiatku gravidity a jeho množstvo prudko rastie.

 

Výška hladiny HCG je ukazovateľom gravidity

Maximálne hodnoty dosahuje HCG medzi 10. až 12. týždňom gravidity, potom jeho hladina mierne klesá. Sledovanie HCG má pre tehotnú ženu nesmierny význam. V prvom rade, je jedným z najpresnejších znakov gravidity, a to už v čase, kedy sa tehotenstvo dá len sotva poznať pomocou ultrazvuku.

Dokonca aj bežne dostupné tehotenské testy sú založené práve na detekcii výskytu HCG v moči. Presnejšie vyšetrenia v tehotenskej poradni sa robia z tehuľkinej krvi. Tehotenský test z krvi je pozitívny od 10. dňa po oplodnení. Ak je nutné, HCG sa vyšetruje opakovane – jeho nižšie hodnoty totiž naznačujú, že s tehotenstvom niečo nie je v poriadku.

Hladina HCG je počas tehotenstva pod kontrolou

Ak HCG v počiatku tehotenstva nedostatočne stúpa, ide spravidla o mimomaternicové tehotenstvo, ak jeho hladina stagnuje, ide zvyčajne o potrat. V druhej tretine gravidity môže zasa nižšia hranica signalizovať výskyt vrodených vývojových chýb u plodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: