Skutočný príbeh mamy: Nechceli sme jedináčika, ale naša cesta za druhým bábätkom nebola jednoduchá

Spracovala: Dagmar Baluchová | 26. júl 2021
Nechceli sme jedináčika

Často pretrváva mýtus, že ak sa páru nedarí otehotnieť, a následne sa to podarí, cesta za druhým bábätkom už nemusí byť až taká náročná. Akoby prvé dieťatko „odklialo“ cestu k rodičovstvu.

Mnohí rodičia však potvrdia, že niekedy ani túžba po druhom či treťom dieťatku nemusí byť naplnená hneď na prvý šup.  Aj naša čitateľka Simona si to zažila. Tu je príbeh ich rodiny.

Nechceli sme jedináčika 

Prvý syn sa nám s manželom podaril rýchlo. Nechceli sme však, aby ostal jedináčikom. Keď mal Benjaminko dva roky, rozhodli sme sa, že je najvyšší čas popracovať na tom, aby mal súrodenca. No nešlo to ľahko.

Na naše prekvapenie sme sa snažili takmer dva roky. Medzitým som po roku vyhľadala pomoc gynekológa. Nasledovalo niekoľko vyšetrení, kde sa prekvapivo zistilo, že nemám ovuláciu. A tak som začala užívať lieky. Chodila som pravidelne aj na kontroly na tzv. folikulometriu. Pichali mi injekcie. Celé toto obdobie trvalo asi pol roka.

Sklamanie za sklamaním

Po prvej fáze som musela mať aspoň tri mesiace pauzu, aby sa vaječníky zregenerovali. Bola som už psychicky vyšťavená z neustáleho testovania sa. Ovulačné a tehotenské testy som kupovala na desiatky kusov. Vždy však nasledovalo to isté sklamanie. Na môj podnet sme sa s manželom rozhodli, že aj on podstúpi vyšetrenie, konkrétne spermiogram. Nastal čas opäť čakať na toto vyšetrenie. 

Medzičasom sme prestali riešiť druhé bábo. Našla som si prácu. A musím povedať, že hlboko v sebe som cítila istý druh zlyhania. Chtiac-nechtiac, začínala som sa zmierovať s tým, že Benjaminko bude jedináčik. V tom čase začala pandémia, zatvorili sa školy, škôlky a ja som musela dať výpoveď a ostať s ním doma. 

Manžel absolvoval vyšetrenie

To preukázalo, že je v poriadku. Bol plodný na 95 %. Takže chyba bola, ako som to cítila, vo mne. Zožieralo ma to. Ubíjalo. Otázky okolia, kedy bude druhé dieťa, mi uberali silu... Práve v tom čase som mala naplánovanú preventívnu prehliadku u gynekológa. Pár dní predtým som našla doma tehotenský test a len tak z nutkania som si ho urobila. Výsledok mi vyrazil dych. Boli na ňom dve čiarky!

Test som pre istotu nechala odstáť ešte asi hodinu, či náhodou čiarka nezmizne. Nezmizla. Striedalo sa vo mne množstvo pocitov.

skutočný príbeh druhé bábätko

S malou dušičkou som išla ku gynekológovi. Lekár mi tehotenstvo potvrdil. Dokonca, na moje prekvapenie, podľa výpočtov som bola tehotná už vtedy, keď bol manžel na vyšetrení! Nakoniec teda všetko dobre dopadlo.

O niekoľko mesiacov som priviedla na svet nášho druhého syna Viktorka. Dnes má už päť mesiacov a obaja s manželom vieme, že je to naše vytúžené dieťatko. Náš druhorodený synček, malý brat nášho Benjaminka.

Bol aj váš príbeh za bábätkom dlhý a náročný? Napíšte nám o tom na redakcia@mamaaja.sk. Vybrané príbehy uverejníme a veríme, že povzbudia aj iné snažilky.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: