Spoveď mamy: Nie si vec, ktorej sa dá zbaviť

Spracovala Dagmar Baluchová | 5. november 2020
Na potrat som nesla

Napadlo vám niekedy, že každé dieťa má svoj príbeh? Rovnako, ako jeho mama.

Rodí sa v srdci i tele svojich rodičov, mamy a potom... Potom je to už na ňom samom. Aj každá mama má svoj príbeh. Niektoré sú šťastné a bezproblémové. Iné sú slané od množstva vyplakaných sĺz.

Našu čitateľku Miriam (36) naučila jej skúsenosť mnohé.

Túžili sme po bábätku

Na bábätko sme sa s manželom veľmi tešili. Prešiel prvý, druhý, tretí mesiac od svadby a nič. Až štvrtý priniesol dve vytúžené čiarky. 

Bola som šťastím bez seba. Som vydatá, čakám dieťa, plnili sa mi sny ako mávnutím čarovného prútika! Nemohla som sa prestať pozerať na tehotenský test. Hneď som sa vybrala k lekárovi. Ten mi na ultrazvuku potvrdil akciu srdiečku a oznámil, že som naozaj tehotná. Ale to som už predsa vedela...! Na moje prekvapenie mi však tehotenskú knižku nevystavil. Po skúsenostiach ju vystavuje až po 10. týždni tehotenstva. Prebehol mnou tieň, bolo mi úzko, ale čo už, odchádzala som z ambulancie bez nej. 

Prišiel 8. týždeň tehotenstva

A s ním špinenie, bolesť v podbrušku a strach. Hneď som volala gynekológovi. Povedal len: „... viete, to sa stáva.“ Čo sa stáva? To akože mám o svoje dieťa prísť? Nabehla som k nemu, nasadil mi lieky na udržanie tehotenstva, pokoj na lôžku a pri zhoršujúcom sa stave nariadil smer nemocnica. 

Nasledujúce dni si pamätám hmlisto. Krvácanie silnelo, lieky nezaberali. Kdesi na internete som čítala, že žena môže byť tehotná a zároveň mať aj menštruáciu. Veľmi som v to dúfala, ale prišiel piatok a ja som cítila, že život, ten drobný, krehký vo mne, vyhasína.

Potratila som

Malo to rýchly priebeh. Diagnóza spontánny potrat. Prišla som už v štádiu, keď nebolo potrebné ani vyčistenie maternice, čo bolo možno aj dobré, pretože mnohé ženy majú po ňom problém otehotnieť. Vidieť ženy s bruškom, či bábätkom v rukách na nemocničných chodbách, bolo pre mňa utrpenie. Bola som chvíľu mamou a potom nebola.

S manželom sme to časom prijali. Nie, zmieriť sa s tým nedá. Ani zabudnúť. Ani hnevať sa nemalo význam. Sú veci medzi nebom a zemou, čím skôr ich človek príjme, tým skôr nadobudne pokoj. Mali sme anjela.

Prešlo pol roka a opäť som otehotnela

Vlastne som ani tak nemala problém s otehotnením ako s udržaním tehotenstva. Opäť prišiel 6. týždeň, opäť potvrdenie tehotenstva bez tehotenskej knižky. Už som ju ani nepýtala, pre istotu... 8. týždňa som sa veľmi bála  a asi som to privolala, zasa špinenie. V hlave sa mi spustil varovný scenár. Bude to ako minule? Prídem oň? Na pohotovosti mi lekárka nasadila lieky, ktoré som si dala už doma, pre istotu. Ostávalo len dúfať. Našťastie, scenár sa neopakoval, bol to hematóm, ktorý sa vstrebal. Vydýchla som si. Moje tehotenstvo mohlo pokračovať.

Sprevádzali ho nevoľnosti, ale neprekážalo mi to, bola som odhodlaná bojovať za svoje bábätko. V 16. týždni nastal čas na Tripple test. Dopadol zle... Aj opakovane. Gynekológ ma rovno poslal do nemocnice. Tam ma čakal rozhovor s primárom.

Diagnózy sú zlé, môžete podstúpiť amniocentézu, ale ani vám ju neodporúčam, zo zákona máte nárok na potrat... Je to iba na vás, nikto vás nebude odsudzovať... Ďalej som už nepočúvala. Ešte som len dostala šancu byť mamou a už mám rozhodnúť o smrti? Ja?

Zbalila som si tašku, podpísala reverz a odišla domov. Tam, pred chladnými očami primára, ktorý dopredu odpísal moje dieťa, v tých chvíľach som sa stala mamou. Nedám ťa nikomu, veď ti bije srdce. Nie si vec, ktorej sa dá zbaviť, len preto, že je chybná...

Dostala som do života dar

Tehotenstvo pokračovalo dobre. Narodila sa nám dcérka. Áno, má zdravotné problémy. Áno, niekedy to nie je ľahké. Ale život nie je o tom vybrať si iba to dobré. Život je o šťastí i nešťastí, zdraví i chorobe. Naša Veronika je toho dôkazom. A ja napriek všetkému ďakujem za to, že ju máme. Neľutujem ani jedno svoje rozhodnutie, všetko by som opäť spravila rovnako. Lebo život je dar. 

Patríte aj vy medzi snažilky a ani vaša cesta za bábätkom nebola ľahká? Ak chcete povzbudiť ďalšie budúce mamičky, napíšte nám svoj príbeh na: redakcia@mamaaja.sk heslo: SNAŽILKY. 

Ďakujeme!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: