Na genetické testy som nešla. Moje dieťa budem milovať bez ohľadu na počet chromozómov

Katarína Hlavatovičová | 21. marec 2020
tripple testy downov syndrom

Niektoré dni si človek zapamätá navždy.

Tak ako ja určite jeden, pred niečo viac ako rokom. S dieťaťom (tým mimo maternice) na príjme v nemocnici s febrilnými kŕčmi som dostala telefonát.

Najťažšie rozhodnutie v živote ženy

“Dobrý deň v odberoch vám tu vyšlo veľmi vysoké riziko na Downa, čo najskôr príďte, lebo na prípadné rozhodnutie nebude už veľa času.” Vďaka zhode okolností a nutnosti “zachrániť” najskôr dieťa číslo jeden som prehltla nervový kolaps. V tom momente mi však vyskočila blesková spomienka z vysokej školy.

Na seminári sa doktorka pýta, kto by sa rozhodol pre potrat v prípade postihnutia dieťaťa. Ja ako veľký “aktivista” mám skalopevné presvedčenie a milión argumentov proti. V tej chvíli ma nenapadlo, že si to moje presvedčenie bude raz chcieť niekto overiť...

Neskôr mi po konzultácii s doktorom googlom reálne došlo, o akom rozhodnutí to doktor hovoril.

Keby som tvrdila, že som jednoznačne a s pokorou prijala fakt, že moje dieťatko sa možno narodí s genetickým postihnutím tak, ako som to vehementne vyhlasovala na prednáške, že bude INÉ, klamala by som....

Na genetické testy nepôjdem

Ale po pár hysterických zrúteniach v utajení pri zapnutej práčke som sa rozhodla žiadne genetické testy neabsolvovať. Ten človiečik už bol náš bez ohľadu na nejaký počet chromozómov. A aj keď mi neskôr pri veľkom ultrazvuku doktor nález nepotvrdil, už do konca tehotenstva sa mi občas pri rozhovoroch s bruškom premietla usmiata tvárička so šikmými očkami. Ale vtedy som už vedela, že by sme to spolu asi predsa len nejako zvládli. Mať dieťatko takto INÉ. 

Dnes, na medzinárodný deň Downovho syndrómu, som neuveriteľne šťastná a vďačná, že to moje je dnes INÉ len vďaka INÝM ponožkám.

A skladám klobúk všetkým mamám a otcom, ktorí ustáli rovnaké správy ale s INÝM koncom. Nepoviem smutným, ale oveľa ťažším. Lebo byť akokoľvek INÝ je vždy veľmi ťažké. 

Tak buďme dnes INÍ a skúsme sa naučiť byť tolerantní k akejkoľvek “INAKOSTI”

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: