Život v DUBAJI: Za tehotenstvo autosedačka

Spracovala Kristína Majerová | 14. september 2020
Život v Dubaji
foto: archív rodiny

Matky v Emirátoch ostávajú po pôrode väčšinou doma. Keďže majú viac než jedno dieťa, najímajú si opatrovateľky z Ázie alebo Afriky, aby sa mohli venovať sebe a nakupovaniu

Aký je pôrod v Dubaji? Koľko dní tam trvá materská dovolenka? Zaujímavé skutočnosti o metropole v Spojených arabských emirátov nám prezradila Slovenka Katarína Kunáková. Vydatá za muža z Iraku žije aktuálne už tri mesiace v Nemecku, no svoje dieťa porodila v Emirátoch, kde strávila 12 rokov života. Pracovala v zahraničnej firme ako projektová manažérka. Jej dcérka Aya sa narodila v 24. týždni tehotenstva. 

život v Dubaji

Dubaj ma zo začiatku veľmi nenadchol

Nepretržité kolóny áut presúvajúce sa z Dubaja do Sharje a späť, nekonečné staveniská, stovky žeriavov, neustávajúci hluk, horúčava a vlhkosť, ktorá človeka neskutočne vyčerpáva. Napriek tomu som si Dubaj zamilovala. 

Jeden z dôvodov je ten, že je to jedno z najtolerantnejších a najbezpečnejších miest na svete. Populácia obyvateľstva sa skladá z 10 % domácich obyvateľov a 90 % je expatov z ázijských krajín ako India, Pakistan, Bangladéš a Filipíny. Ženy môžu bezpečne chodiť po meste aj v noci  alebo ísť taxíkom. Ak sa niekomu stratí peňaženka či telefón, nájde ho pri najbližšej policajnej hliadke alebo bezpečnostnej službe. Sama som stratila kľúče od auta a aj telefón, no bezpečne sa ku mne vrátili.

A hoci Emiráty nie sú oficiálne demokratickou krajinou – nie je tu právo voliť si vládu a parlament, právo sa zhromažďovať, protestovať či sloboda tlače – človek má stále slobodu vierovyznania, môže tu slobodne žiť, pracovať a cestovať. V Dubaji sa dokonca dá v supermarketoch kúpiť bravčové mäso a alkohol možno piť v hotelových a reštauračných zariadeniach. Na verejnosti je však prísne zakázaný. 

V DUBAJI sú dve ročné obdobia

V Dubaji ste ukrátené o štyri ročné obdobia, musíte si zvyknúť len na dve. Od mája do konca septembra je v Emirátoch teplo a vlhko – do 50 °C a vlhkosť je 70 až 100 %. V týchto mesiacoch sa rodiny zdržujú väčšinou doma alebo v klimatizovaných obchodných centrách. Väčšina budov a víl má aj svoje vlastné bazény a fitnes. Cez leto rodiny cestujú mimo Dubaj, aby sa vyhli horúčavám.

Od októbra do apríla je však počasie veľmi priaznivé s teplotami medzi 15 – 27 °C. Vtedy sa väčšina rodín vyberie na grilovačku do parkov alebo do púšte, na pláž k moru alebo si vyrazia autom do neďalekého Ománu. Omán je malebná krajina s prekrásnou prírodou a veľmi priateľskými ľuďmi. Pri výletoch na mori sa dajú vidieť aj divé delfíny, pri potápaní aj veľrybie žraloky a veľryby.

Spojené arabské emiráty majú tiež úchvatné prírodné krásy ako malebnú púšť, azúrové more či pohorie Hajjar. Avšak veľa rodín preferuje pobyt v obchodných centrách, ktorých je v Dubaji neúrekom. Je to možno aj tým, že obchody sa cez víkendy a sviatky nezatvárajú, práve naopak. Otváracie hodiny sú dlhšie ako v pracovné dni.  

život v Dubaji 

Životná úroveň v DUBAJI závisí od výšky platu jedného alebo oboch rodičov

Európania majú v Dubaji vyšší plat ako napr. Ázijci. V Dubaji neexistuje pre expatov žiadna podpora od štátu v podobe napr. rodinných prídavkov. Preto sú rodiny, ktoré žijú v krásnych vilách a sú rodiny, ktoré žijú na hranici životného minima.

Jedny deti chodia do drahých súkromných škôlok a škôl, druhé ostanú doma alebo dochádzajú autobusom dlhé kilometre do lacnejších škôl. Chudobnejšie rodiny (poväčšine ázijské) žijú v oblastiach, kde je bývanie lacnejšie ako v Dubaji. Aj kvôli tomuto fenoménu sú v Dubaji neustále dopravné zápchy a človek v nich môže stráviť denne aj zopár hodín.

Štandardná emirátska rodina má okolo 4 až 5 detí a žije vo viacgeneračnej vile. Niektoré moderné mladé rodiny sa snažia osamostatniť a postaviť si dom v blízkosti svojich príbuzných.  

Dohodnuté manželstvá

Miestne ženy sa vydávajú veľmi skoro (povolená hranica je 18 rokov) a ich manželstvá sú väčšinou dohodnuté rodičmi. Neznamená to však, že si žena musí nasilu niekoho zobrať za manžela. S nápadníkom, ktorý ju príde požiadať o ruku, musí aj ona súhlasiť. Niečo ako randenie nie je v emirátskej spoločnosti dovolené. Páry sa zasnúbia a v tejto dobe majú dovolené stretávať sa v prítomnosti rodiny alebo si telefonovať, aby sa lepšie spoznali.

Tamojšie rodiny dostavajú od štátu štedré stimuly. Po svadbe majú nárok na bezplatný pozemok, na ktorom si môžu postaviť honosný dom. Neplatia účty za vodu a elektrinu a štát im prispieva na školné pre deti, aj v prípade štúdia na vysokej škole. 

Matky v Emirátoch ostávajú po pôrode väčšinou doma

Keďže majú viac než jedno dieťa, najímajú si opatrovateľky z Ázie alebo Afriky, aby sa mohli venovať sebe a nakupovaniu. Zaujímavosťou je, že všetci chlapci s moslimským vierovyznaním podstupujú obriezku ešte ako bábätká. Emirátske deti, ale aj ostatné deti v Dubaji podľahli novodobým výdobytkom techniky a viac času trávia doma pri internete ako vonku s loptou.     

Zdravotná starostlivosť je výborná

V Dubaji je na vysokej úrovni. Sú tu štátne aj súkromné nemocnice a kliniky. Zdravotné poistenie hradí zamestnávateľ, ktorý sám rozhodne o jeho výške pre svojich zamestnancov. Najnižšie poistenie nemusí zahŕňať pôrodné služby, hospitalizáciu či dentálnu starostlivosť. Kvalitné poistenie zahŕňa výdavky do niekoľko stotisíc dolárov. Pôrodné služby v prípade, že nie sú zahrnuté v poistení, vyjdú nad 5 000 AED (1 200 eur). Nám môj zamestnávateľ poskytol jedno z najkvalitnejších poistení, čo sme v tých najneočakávanejších situáciách veľmi ocenili. 

Pôrod? Vyberte si, aký chcete...

Keď žena otehotnie, môže si vybrať svojho gynekológa, ku ktorému chodí na prehliadky raz za mesiac. Každá prehliadka zahŕňa aj ultrazvuk (vyšetrenie zdola je iba počas prvých 6 týždňov). 

Žena si môže sama zvoliť aj pôrod: prirodzený s epidurálom i bez, vo vode, ale aj cisársky rez. Domáce pôrody nie sú veľmi bežné. Nemocnice sú nadštandardné, moderné, s veľmi príjemným personálom. Myslím, že sa nedajú porovnať so službami v slovenských nemocniciach. Moja izba sa rovnala izbe 5-hviezdičkového hotela. Každá izba má vlastnú sprchu, toaletu aj televízor s ovládaním. Jedlo je neuveriteľne chutné a pacient si vyberie z viacerých chodov.

Sestričky sú stále usmiate, priateľské a veľmi trpezlivé. Na kontrolu k mamičkám prichádzajú každú hodinu. Dokonca novým mamičkám pomáhajú a asistujú pri spúšťaní mlieka s modernými prístrojmi. Dojčenie je preferované vo všetkých nemocniciach, a preto sa snažia, aby všetky mamičky túto úlohu zvládali čo najlepšie.

Pri pôrode sa dieťatko okamžite priloží mamičke na hruď a po umytí ostane s ňou na izbe. Ak mala mamička prirodzený pôrod bez komplikácií, zostáva v nemocnici iba jednu noc. Ak mala pôrod s komplikáciami alebo cisárskym rezom, zostane, kým sa zregeneruje, nie však viac ako 5 nocí. 

Tehotné ženy pochádzajúce priamo z Emirátov majú štátne nemocnice a všetky služby zdarma. Dokonca dostanú len tak autosedačku pre novorodenca. Štát sa o svojich ľudí vzorne stará. Môžeme len závidieť.  

Moje tehotenstvo v DUBAJI

Prvých 23 týždňov prebehlo bez vážnych problémov. Dokonca som v 7. týždni cestovala na tri  dni do Istanbulu a v 15. týždni 14-hodinovým letom z Dubaja do Toronta. Napriek miernym nevoľnostiam sa to dalo zvládnuť. Môj manžel vtedy pracoval v zahraničí, preto som po celú dobu tehotenstva bývala sama. Stále som pracovala na plný úväzok.

Tehotné ženy v Emirátoch pracujú až do posledného týždňa, prípadne idú iba o týždeň alebo dva skôr na materskú dovolenku. Aby som zostala fit aj počas tehotenstva, chodila som na prenatálny Pilates, zbožňovala som prechádzky pri mori a plávanie. Nič som však nepreháňala. Tehotné ženy majú v Dubaji veľké výhody. Ľudia sú k nim úctivejší. Je to aj moslimskou vierou, v ktorej je žena-matka najrešpektovanejšou osobou v rodine i spoločnosti. 

Moje tehotenstvo sa však skončilo predčasne... Koncom 23. týždňa, po troch dňoch urputných bolestí, sa mi narodila dcérka Aya. Mala len 550 g a začínala svoj boj o život. Na neonatálnej jednotke intenzívnej starostlivosti (angl. NICU) v inkubátore strávila Ayka ťažko vybojovaných 102 dní. Napriek vážnym prvotným komplikáciám a infekciám sa vďaka perfektnej zdravotnej starostlivosti doktorov a sestričiek dostala k nám domov už ako bábätko s hmotnosťou 2,6 kg.   

život v Dubaji

Naše predčasniatko 

Jeden z najúžasnejších momentov môjho života bol, keď som svoju malú dcérku držala po prvýkrát v náručí... Mala vtedy iba 850 gramov a množstvo hadičiek a káblikov pripojených k svojmu malinkému telíčku. Ayku sme v NICU Zahra Hospital mohli navštevovať každý deň bez obmedzenia návštevných hodín. Jej ošetrujúca neonatologička nám dala svoje mobilné číslo, aby sme jej mohli kedykoľvek zavolať a spýtať sa na dcérkin stav.

Po piatich týždňoch musela byť kvôli zákroku na srdiečku prevezená do City Hospital. Táto súkromná nemocnica je špecializovaná na predčasné pôrody a v ich NICU majú väčší a skúsenejší personál. 

Služby NICU sú v Dubaji finančne náročné. Ak nie sú zahrnuté v zdravotnom poistení, rodičia majú vážne problémy s ich uhradením. Jednou z možností je aj prevoz do štátnej špecializovanej nemocnice Al Jalila, ktorá je finančne nenáročná. Problém je v tom, že je preplnená a deti sú najskôr v čakacej lehote, kým sa uvoľní miesto v inkubátore. My sme toľko času nemali.

Táto špecializovaná nemocnica pre matky s deťmi (pre všetky národy, nielen pre domácich občanov) bola založená pod záštitou Sheikha Mohammeda, vládcu Dubaju. Pri jej otvorení povedal: „Všetky deti by mali mať vo svojom živote rovnakú šancu na úspech, a preto liečenie detí trpiacich chorobami by nemalo byť obmedzené geografickými hranicami.“ 

život v Dubaji

Náš účet za 102 dní bol cez 700 000 AED, cca 175 000 eur

Náklady spojené s NICU boli uhradené zo zdravotnej poistky dieťaťa a tú môže dieťa dostať až po získaní svojho rodného listu a pasu. Aykin pas sme obdržali do 1 mesiaca, a to vďaka neuveriteľnej ochote pani Kozákovej zo Slovenskej ambasády v Abu Dhabi. Keď počula o našej situácii, snažila sa nám pomôcť, ako najlepšie vedela. 

Po prepustení Ayky som s ňou bola doma dva týždne, žiadne vychádzky ani návštevy. Ako predčasniatko mala ešte oslabenú imunitu. Do 1 mesiaca sme sa nesmeli zdržovať v preplnených miestnostiach. Ja som to ale nemohla vydržať a v 3. týždni sme chodili na prechádzky k moru. V 4. mesiaci  Ayka letela na Maledivy. 3,5-hodinový let zvládla na jednotku. Pred štartom zaspala a zobudila sa len na jedno kŕmenie. Na 50-minútovej plavbe loďou tiež zaspala hneď pri rachote motora a zobudila sa až, keď motory zastali. Je to cestovateľka po mame. V 6. mesiaci si už užila 7-hodinový let do Mníchova. Aj vďaka materskému mliečku nebola Ayka ako predčasniatko vážne chorá.

Materská dovolenka a škôlky v DUBAJI

V Dubaji je platená materská dovolenka iba 45 dní. Po jej uplynutí sa väčšina matiek vracia naspäť do práce. Niektorí zamestnávatelia sú ústretoví a akceptujú, ak si predĺžite materskú dovolenku o 30 dní z celoročnej dovolenky, pripadne aj neplatené voľno na 2 – 3 mesiace. V mojom prípade, bol zamestnávateľ veľmi štedrý. Po dobu, keď bola moja dcérka v nemocnici, som pracovala denne iba 6 hodín (s 1 hodinou na odsávanie mlieka, ktorá je stanovená štátom).   

Materskú dovolenku som čerpala, až keď Ayku prepustili domov z nemocnice. Po jej uplynutí som mala ešte dovolenku a neplatené voľno. Celkovo som mohla byť doma, pokiaľ Ayka nedovŕšila 6 mesiacov, čo bolo veľké šťastie. Všetky škôlky v Dubaji však prijímajú deti už od 45. dňa života (na Slovensku asi nepredstaviteľné). Škôlky v Dubaji sú súkromné, a preto aj veľmi drahé. 

Je aj druhá možnosť – opatrovateľky.  Zväčša pochádzajú z Filipín alebo Etiópie, nie sú vzdelané a sú lacnejšie ako škôlka. Veľkou nevýhodou je, že väčšina z nich neovláda dobre angličtinu a nemá skúsenosti s deťmi. Dieťa sa učí zlú výslovnosť a taktiež zanedbáva svoj materinský jazyk. Opatrovateľky bývajú s rodinou a často sa starajú nielen o deti, ale aj o domáce práce, upratovanie, varenie aj nakupovanie.

Tretia možnosť pre matku ostáva vzdať sa práce a ostať matkou v domácnosti. To je vhodné v prípade, ak má manžel dobre platenú prácu s výhodnou zdravotnou poistkou, ktorá pokryje všetkých členov rodiny.

Niektoré šťastné mamičky si na výpomoc zavolajú svoju rodinu z domovskej krajiny. Pre Európanov to znamená, že osoba sa môže zdržať v Dubaji bez víz 3 mesiace,  potom ale musí vycestovať a vrátiť sa až  o ďalšie 3 mesiace. Slovensko má preto v tomto veľkú výhodu, keď môže mamička ostať s dieťatkom do 3 rokov doma a dostávať od štátu akú-takú podporu. 

život v Dubaji

Matky v Dubaji sa snažia svoje deti dojčiť čo najdlhšie

Všetky nemocnice podporujú snahu WHO o zvýšenie dojčenia u novorodeniatok (upovedomia vás na to všadeprítomné letáky a bilbordy). Hneď pri narodení asistujú sestričky mamičkám pri prvých pokusoch. Nemocnice disponujú kvalitnými odsávačkami.

Počas celého pobytu v nemocnici je mamičkám všetko k dispozícii. Každá nemocnica má taktiež laktačnú poradkyňu, ktorá matku usmerní, ako správne dojčiť, polohovať dieťa, aby lepšie salo a čo má matka robiť, aby predišla bolesti. Ak mamička nemá mlieko, má na vyber z množstva značiek umelej výživy. 

Po narodení chodia matky s deťmi raz mesačne alebo raz za dva mesiace do poradne. Keďže sa naša Ayka  narodila predčasne, chodili sme na časté prehliadky (min. raz do mesiaca) k detskému lekárovi, oftalmológovi a fyzioterapeutke.

Očkovanie v Dubaji nie je povinné,  ale ako všade na svete, aj tu je zavedený očkovací kalendár a doktor vám vysvetlí dôvody očkovania, najmä ak deti žijú v takej multikultúrnej metropole, akou je Dubaj. Ak však svoje dieťa nezaočkujete, môže sa stať, že vám ho odmietnu prijať do škôlky. Stále viac škôlok v Dubaji totiž zavádza prísne pravidlá tykajúce sa očkovania.  

Bližšie k domovu

Ja som sa nakoniec rozhodla dať výpoveď a presťahovať sa za manželom do Nemecka. Okrem toho, že sme konečne spolu s ockom, je pre dieťa neoceniteľné, ak môže vyrastať v prírode s čerstvým vzduchom a kde sa dá piť čistá voda priamo z vodovodu – v Dubaji sa musí piť voda len z balených plastových fliaš. Takisto to máme bližšie k dedkovi a babke, pre ktorých je vnučka terapiou.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: