TOTO sa u nás doma neosvedčilo alebo Ako deťom nekupovať zbytočnosti?

Mgr.Tatiana Lajšová | 9. február 2022
Zbytočné hračky

Iste to poznáte. Televízia je plná detských usmiatych tváričiek, pretože dostali tú úžasnú bábiku/autíčko, bez ktorého by sa ani nemohli hrať. Alebo prídete na detské ihrisko a každý, ale naozaj každý rodič hrdo tlačí svojho drobca v super rozkošnej trojkolke s výsuvnou rúčkou. Samozrejme, neváhate a bežíte ju kúpiť aj vy. A čo sa stane?

Zistíte, že autíčko, po ktorom tak veľmi túžil váš chlapček, je zaujímavé až 5 minút a tá otrasná trojkolka sa strašne ťažko ovláda. Okrem toho, vaša princezná v nej nechce sedieť ani za otca! Gratulujem, práve ste zistili, že ste kúpili absolútnu zbytočnosť. 

Nie, nechcem byť škodoradostná, veď asi 99 % mladých rodičov, vrátane mňa, nakúpi tie isté hlúposti svojim potomkom, aby zistili, že vyhodili peniaze v podstate do koša. 

Z nás doma sa neosvedčili tieto hračky

Preto som pripravila zoznam častých zbytočností, ktoré pre vaše deťúrence nemusíte kupovať:

1. Už spomenutá trojkolka s rúčkou, o ktorej si myslíte, že ju ešte využijete ako naozajstnú trojkolku. Nevyužijete. Na šliapanie do pedálov treba takú silu, že by vaše dieťa mohlo robiť wrestlera, a keďže je normálne, zatiaľ s ňou nepohne. Nakoniec, keď vyrastie, už mu bude trojkolka malá. Inak doma mám jednu – kto by mal záujem....

2. Tzv. kreatívne hračky do 1 roka. Ide o hryzadlá, hrkálky a plyšáky, s ktorými sa vaše dieťatko bude hrať  tak cca jeden mesiac a potom si radšej bude ožužlávať ruky, nohy a všetko, čo ani trochu nepripomína hračku. 

3. Autíčka nad celkový počet 5. Verte mi, čím viac autíčok, tým menej sa s nimi budú hrať. Nakoniec zistíte, že vašim chlapcom stačí jedno obľúbené a primerane zničené, ktoré nevymenia ani za najnovší model. Pri dievčatkách je to úplne naopak. Tu si treba dať pozor, aby ste si vypočítali, koľko bábik a plyšákov sa zmestí do detskej postieľky, aby sa tam zmestila ešte aj vaša princezná.

4. Zvukové hračky, mikrofóny, hudobné nástroje. Ak vaše dieťatko nie je budúci hudobný génius, nepočítajte s tým, že sa s nimi bude hrať dlhšie ako pol hodiny. Naopak, povolené sú všetky, ktoré vydávajú ohlušujúce zvuky. Takým bubnom alebo činelmi urobíte nevýslovnú radosť. Otázne je, či to znesú aj vaše uši...

5. Tony rozkošného oblečenia. Je naozaj veľmi ťažké nekúpiť tie krásne kabátiky, svetríky či šatočky pre vaše princezné a princov. Lenže deti rastú ako huby po daždi a väčšinou niektoré veci ani nestihnú vynosiť. No, ale nekúpte to, keď je to také rozkošné! 

Moje deti sa viac zabavia s kamienkami ako s autíčkom

Teraz ste možno prepadli smútku. Už ste mali vyhliadnuté na internete asi 4 položky z piatich a ja som vám pokazila radosť. To som naozaj nechcela. Len si vravím pri pohľade na moje deti, ktorým žiaria oči, keď môžu namáčať papeky do kaluže alebo sa naháňajú s lopúchovými listami, či by nebolo lepšie ušetriť peniaze za zbytočné hračky na spoločný výlet.

Ak som vás ani tak nepresvedčila –nezúfajte! Ešte stále totiž existuje nádej, že práve pre vaše dieťatko to zbytočné nebude!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: