IQ a múdre hračky z vášho dieťaťa neurobia génia!

Redakcia | 21. február 2019
IQ a múdre hračky z vášho dieťaťa neurobia génia!

Keď navštívite časť vyhradenú pre bábätká, takmer každá hračka má na sebe tvrdenie o tom, ako „rozvíja komunikáciu“, „zlepšuje koordináciu oko-ruka“, „rozumové schopnosti“, či „prepája hemisféry“. Naozaj? Alebo ide len o výborný marketingový ťah?

Rodičia a deti sú zahltení "múdrymi" hračkami

Petra sa prechádzala po obchode s detským tovarom. „Vedierko na kúpanie, teplomer do vody, dva balíčky obyčajných látkových plienok…“ Rozmýšľala, čo všetko ešte potrebuje kúpiť, kým sa Simonko narodí.

„Prosím vás!“, odchytila predavačku, čo stála neďaleko. „Máte hračky pre malé bábätká?“ Pani ju nasmerovala k najbližšiemu regálu plnému rôznych výrobkov. Pestrofarebné hračky, drevené, blikajúce, vydávajúce zvuky – na každom obale číslami označený vek, kedy je pre dieťa daná hračka vhodná. Petra vzala do rúk jednu zo škatúľ a pustila sa do čítania: 0+, podporuje kreativitu…, stimuluje vývin mozgu… Na inej škatuli výrobcovia hračku odporúčali kvôli rozvoju jemnej motoriky, tretia mala podporovať správny vývin reči.

Petra už mala plný košík a stále si nebola istá, či má všetko, čo bude jej prvorodený synček potrebovať. Ale celá skúsenosť ju mierne zneistila. „Naozaj toto všetko bábo musí mať? Ako mám vedieť, či niečo nezanedbám?“

IQ hračky sa dobre predávajú. Všetci chceme mať doma géniov

V roku 2006 vyšiel v istom prestížnom americkom časopise článok s názvom Extrémne rodičovstvo. Jeho autorka, Alissa Quartová, píše, že priemysel zameraný na „obohacovanie detského intelektu“ v posledných rokoch vpochodoval cez detský a bábätkovský vek až do maternice.

A výsledkom je pocit rodičov, že ak svoje dieťa nevystrelia na cestu k super výkonnosti počas prvých rokov jeho života, bude navždy odsúdené k priemernosti, alebo k niečomu ešte horšiemu.

Dnešné hračkárstva sú toho dobrou ilustráciou. Keď navštívite časť vyhradenú pre bábätká, takmer každá hračka má na sebe tvrdenie o tom, ako „rozvíja komunikáciu“, „zlepšuje koordináciu oko-ruka“, „rozumové schopnosti“, či „prepája hemisféry“. K dispozícii sú DVD, určené pre deti od troch mesiacov, ktoré sľubujú, že pomôžu s rozvojom reči, a niektoré idú dokonca ešte ďalej – pomôžu bábätku naučiť sa čítať. Hoci to znie lákavo, dôkazy o účinnosti takýchto „urýchľovačov vývinu intelektu“ zatiaľ nikto nepriniesol.

Zaujímavosť:

Spoločnosť Disney vyrábajúca DVD Baby Einstein bola v roku 2006 na základe prehratého súdu dokonca nútená vrátiť peniaze rodičom, ktorí si ho kúpili. Dôvod? Nevedela dokázať, že program skutočne rozvíja intelekt bábätiek.

Rodič je architektom mozgu svojho dieťaťa

V krajinách, ako je naša, kde sú dobré výsledky v testoch inteligencie často kľúčom k vzdelaniu a zamestnaniu, sa rodičia intenzívne zaoberajú otázkou zvyšovania IQ svojich ratolestí. Prirodzene nám napadá, že ako rodičia musíme naše bábätko od raného veku vhodne stimulovať. Očakáva sa od nás, že budeme architektmi detského mozgu – budeme dávať pozor, aby sa v správnom veku dostalo k správnym intelektuálnym zážitkom, hračkám, podnetom, pretože potom už môže byť neskoro. Je veľmi ťažké odolať neurčitému nutkaniu, že by sme mali niečo robiť.

Nie hračky, ale život v rodine a spoločné aktivity rozvíjú dieťa

Úlohou rodičov nie je systematicky, prostredníctvom špecializovaných produktov obohacovať intelekt bábätka, či cielene rozvíjať jeho mozog. Ten je totiž vymyslený tak, aby kľúčové zážitky a skúsenosti nadobudol z celkom obyčajných, každodenných situácií. Čo teda mozog vášho dieťaťa v prvom roku potrebuje? Výskum dáva jasnú odpoveď: láskyplnú výchovu, primeranú výživu a „obyčajný svet“ s milujúcimi rodičmi v prirodzenom prostredí – v kuchyni, parku, na ulici.

Ako sa postarať o bábätko do 1 roka? Čo všetko by ste mali vedieť a čomu sa vyvarovať? Jedna z najlepších kníh pre rodičov je už v predaji!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: