Tento rok predsavzatia vynechajte. Skúste si dať novoročné zámery

MK | 31. december 2023
Tento rok predsavzatia vynechajte. Skúste si dať novoročné zámery

Aký je rozdiel medzi predsavzatiami a novoročnými zámermi? Menej tlaku a stresu. Viac vnútornej motivácie a pozitívneho nastavenia. Je to možno len hra so slovíčkami, ale nie tak úplne.

Načasovanie novoročných predsavzatí nesie v sebe určitý druh irónie. Po sviatočných dňoch, ktoré nás vyčerpali emocionálne, finančne a povedzme si pravdu, boli aj mierne stresujúce, sme poniektorí na okraji vyčerpania. A do toho BUM. Nový rok, nové začiatky, tlak na to, aby sme niečo „zmenili“ na svojom živote alebo zvykoch.

To je také  NEseba-láskavé, nie?
Pravdou je, že občasné bilancovanie a "inventúra" našich zlozvykov a nedokonalostí sa hodí. Určite máme dosť vecí, ktoré by sme mohli posunúť smerom k lepšiemu.

Novoročné predsavzatie? Tento rok nie

Problém s novoročným predsavzatím je, že môže pôsobiť nátlakovo. Buď sa ho budete držať a bude to úspech. Alebo nie a je to zlyhanie. A pritom jedno nie je pravda. A čo je dôležitejšie, tento seba-tlak, nie je druh energie, ktorú v našich životoch práve teraz potrebujeme.

Ak chcete vstúpiť do Nového roka so sviežim myslením, tento rok predsavzatie preskočte. Namiesto toho si vytvorte novoročné zámery, ktoré vás prevedú rokom 2024.

Tento rok predsavzatia vynechajte. Skúste si dať novoročné zámery

Aký je rozdiel medzi predsavzatiami a novoročnými zámermi?

Predsavzatia sú ako cieľ, ale bez mapy.
Spomeňte si na bežné predsavzatia, ktoré počúvame rok čo rok: cítiť sa silnejší, zdravšie jesť, lepšie spať, tráviť menej času na telefónoch a viac s deťmi, prestať fajčiť, piť, začať behať.... Samy o sebe sú to všetko pekné ciele – ale bez navigačnej mapy sa mnohí z nás po prvej zákrute stratia. (asi v polovici januára.)
Čo potom? Cítime sa horšie, ako keď sme začínali. Šťastný nový rok!

Na druhej strane, novoročné zámery sú pozitívne, no zároveň jemné smery, ktorými sa chcete pohnúť. Sú to skôr kroky v procese ako konečný cieľ. Napríklad namiesto vyjadrenia „chcem jesť zdravšie“ zámer vyzerá ako „mám v úmysle naučiť sa, ako si vyskladať jedálniček“. Môže sa to zdať ako malá zmena vo frázovaní, ale výsledkom môže byť silný akt prijatia a pozitivity.

Ako vytvoriť novoročné zámery

Na rozdiel od predsavzatí sú zámery oveľa viac o pocitoch – a najmä o tých, ktoré chceme vo svojom živote prijať, ako je pokoj, spokojnosť, naplnenie, sebaprijatie a podobne. Kde začať? 

  • Premýšľajte o nedávnych výzvach, ktorým ste čelili, a o tom, aké vlastnosti by vám mohli pomôcť ich zvládnuť (teraz alebo nabudúce)?
  • Brainstorming pri písaní slov alebo fráz, ktoré s vami rezonujú. Zoberte si pero a papier a myslite na rok 2024, čo vám napadne? Čo by ste radi zažili, ako by ste sa radi cítili, čo by ste radi videli... Nechajte sa uniesť rukou (ktorú vedie váš mozog) a dajte svoje pohnútky v slovách či frázach na papier. 
  • Ovplyvnite svoj zámer vytvorením každodenného rituálu, ktorý s ním súvisí. Ak napríklad chcete začať cvičiť, namiesto permanentky do posilňovne si dajte do kalendára na mobile 5 minút každodenného ranného strečingu, jogy, pilatesu alebo čokoľvek ráno stíhate. Postupne pridajte ďalšie minúty a aktivity a pomaly sa dopracujete k rutine.   

Zámer sa môže zdať ako nový začiatok a vzrušujúca cesta – ale  takým spôsobom, ktorý vám poskytne lásku a uznanie, ktoré si zaslúžite. Môže to znamenať, že nezačneme ďalší rok s pocitom viny za to, že sme nesplnili ciele, ale pochválime sa za malé kroky, ktoré sme urobili na ceste k zlepšeniu. 

Nech sa vám podarí zrealizovať vaše zámery v roku 2024! 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: