TOP 5 dobrých návykov, ktoré vám zmenia život

Eva Valentíny | 23. február 2022
Návyky, ktoré zmenia život

Čo ste urobili ako prvé, keď ste sa dnes ráno zobudili? Šli si zabehať alebo šprintovali rovno do práce? Pozreli sa do očí svojich blízkych alebo na telefón? Dali si zelené smoothie alebo čiernu kávu? Vedeli ste, že až 40 % všetkých aktivít, ktoré ľudia denne robia, v skutočnosti nie sú ich vedomé rozhodnutia, ale návyky?

Nuž a zo súčtu všetkých týchto návykov sa skladá život. Práve preto určite stojí za to posvietiť si na vašu dennú rutinu. Práve teraz, po lete, keď mnohí začíname akoby odznova. Je možné, že keď tak urobíte, o rok z vás bude niekto celkom iný...

Aby sme si rozumeli, na návykoch nie je vo svojej podstate nič zlé. Vďaka nim môžeme my – od prírody do veľkej miery lenivé tvory – vykonávať veľké množstvo činností za výmenu malého množstva energie. Vo výchove sú nenahraditeľné pri budovaní základných hygienických návykov (koľkokrát denne si má dieťa umývať zuby), ale zároveň aj tých spoločensko-kultúrnych (či sa má ísť v nedeľu na futbal alebo do kostola).

V priebehu života sa však na človeka nalepia aj také, ktorých by sa najradšej zbavil (večerné popíjanie, čo sa objavilo na materskej dovolenke) alebo, naopak, tie, ktoré by veľmi rád získal (ranné cvičenie a následná strata všetkých tehotenských kilogramov). Ani jedno z toho však nejde ľahko. Návyky majú totiž v mozgu vydláždené nie dráhy, ale diaľnice. A tie sa stavajú ťažšie ako tie slovenské... Celkom určite to však nie je nemožné.

Niektorí odborníci tvrdia, že na vybudovanie návyku je potrebných 21 dní. Iní hovoria o čísle 66. Nech je to už tak alebo onak. Bude to stáť čas, a preto si treba na štarte povedať, ktoré návyky sú vlastne tie správne. Len pre istotu. Aby ste nakoniec neboli sklamaní, že ste dva mesiace dreli úplne zbytočne.

Návyky dobré i zlé

Zoradiť tabuľku dobrých a zlých návykov nie je až také ťažké. Sú zoradené predovšetkým podľa dôsledkov, ktoré majú na život a blaho človeka. Pre inšpiráciu uvádzame TOP 5 návykov, ktoré je dobré zaradiť do vášho každodenného života. Ale, naopak aj tie, ktorých by bolo najlepšie sa zbaviť. Dôležité však je, aby ste si vy sami určili, čo považujete vo vašom živote za prínosné a dôležité. Čítanie kníh je napríklad ideálna činnosť pred spaním. Stimuluje všetky kognitívne funkcie, trénuje pamäť, obohacuje slovnú zásobu a ideálne naladí na príjemné sny.

Ak ste však dyslektik a čítanie odmalička neznášate, nepomôže vám ani 100 dní večerného tréningu uspávaniek. Tento návyk si pravdepodobne nevybudujete, ani ak sa o to budete denne úporne snažiť. Posvieťte si teda na vašu dennú rutinu a zamyslite sa nad tým, čím by ste ju chceli obohatiť. Nepúšťajte sa však do viacerých zmien naraz. Ak zo dňa na deň prestanete piť kávu a alkohol, začnete behať a zmeníte svoje spánkové návyky, je veľmi pravdepodobné , že to po veľmi krátkom čase vzdáte. 

Stačí sa zlepšiť o 1 %

James Clear (ext. zdroj James Clear) vo svojej knihe Atómové návyky zdôrazňuje, že pre dosiahnutie skutočných výsledkov sa stačí zlepšiť o 1 % každý deň. Návyky sú naoko bezvýznamné pravidelné činnosti, ktoré nás nestoja veľa námahy, no môžu mať veľký vplyv na naše dlhodobé ciele. Ak je vaším snom zabehnúť o rok polmaratón, dnes stačí podľa tréningového plánu urobiť 40-minútovú rýchlu chôdzu či zabehnúť 5 kilometrov. K výraznému výsledku sa postupne prepracujete vybudovaním návyku a postupným zlepšovaním.

Ak budete pracovať na maličkom zlepšení každý deň, dosiahnete v dlhšom časovom horizonte obrovský úspech. Ten je totiž produktom zvykov a rutín. A to aj vtedy, ak na začiatku nevidíte žiadne výsledky. Ak by sme to mali naozaj veľmi zjednodušiť; dosiahnete to, čo pravidelne opakujete. Platí to však aj naopak, praktizovaním zlých návykov sa vám bude váš cieľ vzďaľovať.

Teraz by vám malo byť jasné, že Bill Gates asi po večeroch nepozerá Netflix a Jennifer Aniston nemá kocky na bruchu z vyjedania pizze. Čo však robiť vtedy, ak ste seriálový závislák tráviaci večery so zmrzlinou v ruke?

Návyky, ktoré vám zmenia život

Zvyk je železná košeľa

Nie nadarmo sa tak hovorí. Zhodiť ju zo seba je náročné. Vyžaduje si to obrovské úsilie a neúnavné opakovanie predchádzajúcich akcií. O tom, ako na to, sa popísalo veľa, ja vám predstavím jednu veľmi účinnú metódu. Potrebujete na ňu kalendár a fixky (prípadne znalosť farbenia políčok v kalendári v telefóne).

Ak máte jasne definovaný návyk, ktorý chcete nadobudnúť alebo, naopak, zlozvyk, ktorého sa chcete zbaviť, môžete začať vypĺňať váš kalendár. Každý deň, keď ste uspeli, spravíte krížik alebo ho vyfarbíte zelenou farbou. Vaším cieľom je neprerušiť šnúru. Určite ste si všimli, že túto metódu využíva množstvo mobilných aplikácií na učenie jazyka či cvičenie. Kalendárny mesiac plný krížikov vás motivuje k tomu, aby ste v činnosti pokračovali. Ak aj po mesiaci zlyháte, váš mozog na ňu bude natoľko zvyknutý, že vám táto činnosť bude chýbať a vy sa ju budete snažiť obnoviť.

Či sa nám to páči, alebo nie; sme to, čo opakujeme

Keksík ku kávičke, cigaretka na balkóne, obhrýzanie nechtov pri šoférovaní či, naopak, ranná joga a vstávanie s východom slnka. Nie ste to, čo si o sebe hovoríte.

Ste to, čo robíte každý deň. A aj keď je tá košeľa, čo máte na sebe zo železa a ste na ňu zvyknutý, aj železo sa dá roztaviť a môže zmeniť tvar. Trvá to však čas. Treba sa rozhodnúť a urobiť aspoň 1 %. Každý deň.

TOP 5 dobrých návykov:

  1. Buďte vďační
  2. Pite veľa vody
  3. Buďte fyzicky aktívny
  4. Doprajte si dostatok spánku
  5. Prijímajte lásku a jedlo s dôverou

TOP 5 zlých návykov:

  1. Neposudzujte iných ľudí – každý máme svoj život a vnímame ho zo svojho uhla pohľadu
  2. Netrávte veľa času na internete a sociálnych sieťach
  3. Nepoškodzujte svoje zdravie prehnanou konzumáciou alkoholu a cigariet
  4. Neignorujte negatívne emócie, ale ak je to len trochu možné, nebývajte mrzutý
  5. Netrápte sa pre maličkosti – všetko sú maličkosti 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: