Cítite sa smutní, sklamaní alebo nahnevaní? Dajte si šálku teplého nápoja

Marika Koscelníková | 15. január 2023
Horúci nápoj

Teplo, ktoré cítime v rukách a žalúdku nás upokojí a vráti pokoj a lepšiu náladu. Aj zlé správy znesieme lepšie, ak držíme v šálku čaju alebo kávy. Prečo je to tak?

Výskum (ext.zroj výskum)z Yale University a University of Colorado naznačuje, že fyzické teplo a emocionálne teplo sú prepojené. Teplota nápoja, ktorý držíte, môže v skutočnosti ovplyvniť váš pocit dôvery voči ľuďom okolo vás. Je dobrým zaužívaným zvykom ponúknuť návšteve v kancelárii šálku kávy alebo čaju. Funguje to tak na dospelých ako aj na deti. 

Horúci nápoj prebúdza, získava si priazeň, víta, zmierňuje stres a uspáva. Zmierňuje životné tempo. Nemôžete si ho vypiť hneď, musí sa užívať pomaly a zatiaľ čo popíjate, fúkate a čakáte na optimálnu pohodlnú teplotu pitia, môžete sa nadýchnuť a zahriať nos s aromatickými parami. Dáva čas vám aj tomu, kto je práve pri vás. Keď držíme v dlani horúci nápoj, vnímame svoje okolie pozitívnejšie. Tento fakt môžeme využiť aj pri oznamovaní nepríjemných správ.

Keď cítime teplo, sme vrúcnejší

V štúdii publikovanej v časopise Science (ext. zdroj Science)vedci požiadali skupinu študentov, aby odpovedali na sériu hypotetických otázok o osobnostných vlastnostiach fiktívnej osoby. Účastníci, ktorí držali horúcu kávu, usúdili, že fiktívna osoba má vrelú osobnosť a mali o nej lepšiu mienku ako tí, ktorých sa telesné pocity spájali s chladom studeného nápoja. 

Teplo a chlad sú skutočne postavené na fyzických predstavách tepla a chladu a môžu vyvolať emócie. Výskum potvrdil, že jednoduché úkony dotyku niečoho teplého alebo studeného, majú veľký efekt na naše vnímanie. Je to ako brána k iným ľuďom. 

Dotyky pomáhajú rovnako

Tieto zistenia posilňujú aj dôležitosť fyzického kontaktu v ranom detstve. Objatie mamy a dojčenie bábätká nielen vyživuje, ale aj ohrieva a posilňuje pocity prepojenosti a dôvery. Teplo je dôvera. Objatie zjemňuje negatívne emócie a mierni hnev. 

Pri riešení nepríjemných udalostí v práci alebo v rodine si skúste k tomu dopriať šálku horúceho nápoja. Upokojiť svojho kolegu, partnera či dieťa dotykom. Zmierni plač a otvorí cestu.

Keď vieme, že niečo tak jednoduché ako teplo rúk či šálka horúceho nápoja môže ovplyvniť náš úsudok a prepojenie, prečo to dnes nevyužiť? 

Zdroj: www.pbs.org

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: