TOTO by ste mali vedieť: 9 zdravých návykov

Redakcia | 15. jún 2018
TOTO by ste mali vedieť: 9 zdravých návykov

Stačí pár dobrých zvykov a udržíte si zdravie a spokojnosť.

1.    Ranné cvičenie

Pravidelné cvičenie prináša viac benefitov, s ktorými môžete rátať, ale ako si zvyknúť cvičiť pravidelne? Cvičte ráno. Nielen pre skvelý pocit, ranné cvičenie vám totiž prinesie viac energie a naštartuje váš metabolizmus.

2.    Studená sprcha

Možno vám to pripadá ako bláznivý nápad, ale výskumy ukazujú, že znížená teplota vody počas sprchovania skutočne prináša výhody. Rýchla studená sprcha po cvičení zvyšuje spaľovanie tukov a taktiež predchádza prvým príznakom depresie. Takže, odteraz si púšťajte viac studenej vody!

3.    Buďte spoločenskí

Do zdravia sú začlenené rôzne aspekty, patrí sem aj spoločenský život. Z analýz  takmer 150 štúdií, publikovaných v PLOS Medicine, vyplynulo, že ľudia žijúci vo vzťahu pravdepodobne žijú dlhšie ako tí, ktorí sú bez partnera.

Výskumy poukázali aj na informáciu, že viac ako 300 000 ľudí, ktorí sa zúčastnili prieskumu sa vyjadrilo, že keď sa ocitli v sociálnej izolácii, prejavilo sa u nich také riziko prepuknutia ochorenia, ako keby vyfajčili 15 cigariet denne, a navyše sa u nich zvýšilo riziko nadváhy či jej prechodu až do obezity. Čo z toho vyplýva? Nájdite si čas na svojich priateľov, zaujímajte sa o svojho partnera a spomeňte si na to, čo je v životne skutočne dôležité

4.    Pite viac vody

Atléti sú si veľmi dobre vedomí faktu, aká je hydratácia organizmu dôležitá. Pripomíname, že dostatok vody v organizme pomáha udržiavať dostatok energie a taktiež pomáha udržiavať správne fungovanie imunitného systému. Voda je nevyhnutná pre každý orgán, tkanivo, telesné funkcie – nevynímajúc prácu svalov a nakoniec i udržiavanie si postavy.

5.    Hýbte sa

Určite ste už počuli, že sedavý životný štýl nie je pre zdravie ideálny. Sedavý spôsob života ide ruka v ruke s rizikom vzniku rakoviny, ochoreniami srdca, cukrovky II. typu a depresie. Navyše, pri tomto životnom štýle hrozí k vyššie uvedeným ťažkostiam aj vznik nadváhy či obezity.

Naplánujte si preto viac pohybu počas dňa, ide o najlepší spôsob, ako sa vyhnúť chorobám, ktoré vás dostanú do postele. Skúste, napríklad nahradiť výťah – chôdzou po schodoch, vystúpte z autobusu o jednu zastávku skôr a podobne. Aj „obyčajná“ chôdza je totiž pre zdravie nesmierne dôležitá!

6.    Chráňte svoju pokožku

Nielen na dovolenke je správny čas používať krémy na opaľovanie. Koža, ktorá nás chráni od hlavy až po päty, si zaslúži, aby sme sa k starostlivosti o ňu postavili seriózne. A nielen preto, aby sme sa vyhli prvým vráskam, ale predovšetkým preto, lebo používanie ochranných krémov skutočne pomáha chrániť pred rakovinou kože. Možno používate opaľovacie prípravky počas opaľovania, ale je dobré zvyknúť si používať krémy s ochranným faktorom aj počas bežného dňa. Rakovina kože je totiž najbežnejším druhom rakoviny a každoročne postihuje viac než 3,5 milióna ľudí na celom svete.

7.    Zdriemnite si

Chcete zlepšiť svoje pamäťové schopnosti, byť dostatočne čulý a mať schopnosť dlho uchovávať informácie v hlave? Zdriemnite si. Krátky spánok počas dňa prináša so sebou hneď niekoľko benefitov – úľavu od stresu, zníženie zdravotných rizík, ako sú napr. ochorenia srdca. Pomáha aj 30 minút krátkeho spánku za týždeň a ak máte možnosť vykradnúť sa a zdriemnuť si, pokojne si takúto pauzu doprajte. Aj mamičky, ktoré poobede uspávajú svojho drobčeka, by preto nemali mať výčitky a mali by si s drobcom pospať, lebo robia dôležitú vec aj pre seba!

8.    Stavte na kvalitné potraviny

Oriešky, ovocie a veľa tmavozelenej zeleniny – to všetko je zdravé a pre organizmus prospešné. Všetky spomínané potraviny sú pre uchovanie zdravia veľmi prospešné. Keď budete konzumovať tieto potraviny, môžu vám pomôcť ochrániť vaše zdravie pred problémami, ako sú cukrovka, obezita, srdcové ochorenia...

9.    Upravte si (udržiavajte) optimálnu hmotnosť

Cvičenie je jednoducho zdravý návyk a ak ho nemáte, adoptujte si ho. Stavte nielen na pohyb, ale aj na úpravu jedálnička. Zredukujte nezdravý vnútrobrušný (viscerálny) tuk a postarajte sa, aby vám počas redukovania hmotnosti neubudlo zo svalovej hmoty. Odborníci z Tuftskej univerzity zistili, že pravidelný pohyb pomáha eliminovať artritické bolesti, zlepšuje kvalitu spánku a všeobecne znižuje nábeh na ochorenia. Taktiež prispieva k udržaniu si svalov a predchádza úbytku minerálov z kostí, teda osteoporóze.

Fotogaléria

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: