10 minút behu k lepšej nálade

Michaela Klamová | 4. január 2022
Behom k lepšej nálade

Beh aktivuje náš mozog rozdielnym spôsobom ako iné športy. Vyskúšajte!

Beh je jeden z najdostupnejších športov. Nepotrebujete k nemu špeciálne vybavenie, ani zložitú prípravu. Bežať môžete v meste aj na dedine, v zime aj v lete. Pozitívne účinky sa ukážu nielen na vašej postave a zdraví, ale aj na nálade a výkone.

10 minút denne k lepšej nálade

Podľa novej štúdie na zlepšenie vašej nálady a kognitívnych funkcií mozgu vám stačí iba 10 minút stredne intenzívneho behu. Beh totiž zvyšuje krvný obeh v prefrontálnom kortexe (ext. zdroj prefrontal kortex), tej časti mozgu zodpovednej za vyše výkonné funkcie či ovládanie nálady.

Už v minulosti bolo preukázané, že krátke, stredne intenzívne športové aktivity zlepšujú duševnú koncentráciu (ext. zdroj duševná koncentrácia), zdravie srdca aj celkové metabolické zdravie. Vedci však tvrdia, že ak sa pozeráme na šport ako na liek, musíme sa pozerať na rôzne druhy športov ako rôzne druhy liekov. 

Beh je pre človeka prirodzený

Nejde len o pohyb ako taký, beh si vyžaduje zvýšenú koordináciu pohybu a rovnováhy, čo vedie k zvýšenej aktivácii neurónov.  Preto sa vedci začali zameriavať na porovnávanie behu s ostatnými športami. Beh je pre človeka prirodzený, sprevádza nás celou evolúciou ľudstva, na rozdiel napríklad od cyklistiky, ktorú poznáme iba niekoľko desaťročí. Zrejme aj preto beh aktivuje náš mozog rozdielnym spôsobom ako iné športy.

Zdroj: www.sciencealert.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: