Som LEN továreň na mlieko?

Mgr. Ľuba Lapšanská, dula a laktačná poradkyňa | 30. apríl 2020
som mama alebo tovaren na mlieko?

Držíte v rukách svoj krásny uzlíček a roníte pri tom slzy?

Z vášho sebavedomia ostali len chabé zvyšky a pri pohľade do zrkadla premýšľate, čo za osoba to na vás hľadí? 

Máte pocit, že z pôvodnej aktívnej ženy,  ktorou ste boli, ostala len chodiaca továreň na mlieko
I po skvelej kariére, kde ste mali na starosti 30 dospelých osôb, si odrazu neviete poradiť s tým malým ukričaným drobčekom?  Vitajte v šestonedelí, neuveriteľnom štarte do materstva. 

Po pôrode sa naše hormóny zbláznia

Snažia sa dostať na pôvodnú hladinu, ale ešte stále musia bojovať s pozostatkami tehotenstva a pôrodu. Ak k tomu pridáme zodpovednosť za dieťatko a prebdeté noci, bolesti vo vašom bruchu, škvŕkajúci žalúdok a večne prisaté dieťa, k plaču nemáme ďaleko. Čo k plaču! Priam k hystérii. A odtiaľ je už len malý krôčik k depresii či nebodaj k psychóze

Dá sa to aj inak? Jasne, že dá. Pripravte sa na zázrak menom materstvo a vstúpte doň s radosťou, pripravená vyhnúť sa depresiám a plaču. Nemôžem vám sľúbiť, že nevyroníte ani slzu, ale existuje pár spôsobov, ako si pomôcť. 

15 rád, ako prežiť šestonedelie v pohode

1. Ešte počas tehotenstva si vštepte myšlienku, že v šestonedelí sa leží, dojčí, oddychuje a spí. Čím viac, tým lepšie. Všetkého. Neviete cez deň spať? Skúste to. Nedostatok spánku robí z čerstvých mamičiek frustrované trosky. Urobte si prítmie, vykašlite sa na upratovanie – ten bordel tam počká a neujde.

Aj desať minút so zavretými očami vie nabiť. A ak sa vám spočiatku nedarí zaspať, i tak nevstávajte. Pripravte si ľahkú literatúru na čítanie, ležte pri bábätku, keď zaspí, dívajte sa naň. Ovoniavajte ho, urobte si tisíc fotiek. Ale ostaňte v posteli. 

2. Ak sa vám podarí ukradnúť si chvíľu času, dajte si sprchu a píling a pomasírujte sa kefou či hubkou. Zrelaxujte pod vodou. Predstavujte si pritom, ako zmýva vaše napätie, strach, stres... Všetko odtečie preč. Stačí chvíľa a vyjdete ako znovuzrodená. 

3. Poriadne a rozumne sa najedzte. Mamky často strácajú energiu, pretože nestíhajú jesť. Áno, strava by mala byť zdravá a vyvážená. Ak vám ale nemá kto navariť a minuli ste už všetky zmrazené jedlá, ktoré ste si pripravili ešte pred pôrodom, je vždy lepšia pizza ako dve horalky a polka čokolády. Po sladkostiach energia rýchlo nabehne, ale aj rýchlo klesne. 

Taktiež druhý extrém, keď mamky jedia iba suchú ryžu a dusenú mrkvu, energiu nedodá. A ani radosť do života. Vynikajúcim zdrojom vitamínov, minerálov a zároveň tekutín sú polievky. Okrem toho sa rýchlo varia, rýchlo jedia a zasýtia. Myslite na to, že jedlo je jeden z najdôležitejších zdrojov energie. 

4. Oxytocín je zdrojom radosti. Naše zmysly môžeme stimulovať, aby ho vyplavili čo najviac. Dostatok svetla je jednoduchým spôsobom, ako sa nabiť. Keď si pospíte, odhrňte závesy a nechajte na seba svietiť slniečko. Že vám nesvieti do spálne? Ak je vonku teplo, tak bábo primerane oblečte a šup na balkón, terasu alebo lavičku pred domom. Vystavte sa slnečným lúčom, dodá vám iskru a radosť. 

OXYTOCÍN: Hormón lásky?
Prečítajte si tiež:

OXYTOCÍN: Hormón lásky?

5. Ďalším veľmi podstatným zmyslom je hmat. Pri dojčení sa dotýkajte svojho dieťatka, pritúľte si ho k svojmu telu, stískajte sa s ním. A tak ako metóda skin to skin (nahé telo dieťatka na nahom tele mamičky) pomáha bábu i nám, mamám. Uvedomte si teplo telíčka na svojej pokožke. Podržte v dlani drobné pršteky a tešte sa z toho. Zvýšte tvorbu svojho oxytocínu, a tým aj endorfínov, takýmto jednoduchým spôsobom. 

6. A vo chvíľkach, keď máte voľné ruky, nohy, chrbát, krk či ramená – poproste svojho partnera, aby vás pomasíroval. Jasné, že by sa vám hodila aj relaxačná masáž celého tela od skúseného odborníka, ale to je minimálne v prvých týždňoch skôr utópia ako reálna možnosť. Avšak možno vo svojom okolí nájdete niekoho, kto chodieva masírovať aj domov.

Ak máte masáž v láske, túto možnosť určite využite. A ak nemáte, aj masáž chodidiel od milujúceho partnera dokáže zázraky.  A z mojich skúseností – masáž krku a ramien by ste si mali vychutnať aspoň raz denne. Ozaj to pomáha. 

mama je továreň na mlieko?

7. Ženy, ktoré mali parádne rozbehnutú kariéru alebo uspokojivú prácu, ktorá ich bavila, sa často dostanú do slepej uličky a majú pocit, že sa tam už nikdy nevrátia. Ale i ženy, ktoré si žili krásny život, cestovali, prežívali aktívne dni, sa niekedy stratia v smútku spomienok. Áno, viem, prvé dni a týždne môžete mať pocit, že je všetko stratené. Ale nebojte sa, nie je. Deti rastú (niekedy až prirýchlo) a všetko sa vráti, i keď v obmenenej podobe späť, ak si to budete želať.

Výborný spôsob proti depresii je vytlačiť si fotografie zo šťastného obdobia svojho života. Fotku s mužom na dovolenke, s kamoškami na žúrke, na vrchole kopca či s pracovným vzorom. Majte ich poruke a pripomeňte si, že ešte nie je všetkým dňom koniec. Boli ste úspešné a šikovné ženy. Materstvo to nezničí. Naopak, vycibrí. Len treba trochu času... 

8. Takmer som zabudla na jednu dôležitú radu, ktorá platí aj v bežnom živote a po pôrode obzvlášť...  Vyhýbajte sa negatívnym ľuďom a ľuďom, ktorí zľahčujú vašu momentálnu situáciu. A aj tým, ktorí namiesto podpory vyjadrujú zbytočnú ľútosť. Máte právo i na negatívne pocity. Ale to, že sa vám snaží niekto nahovoriť, že z dojčenia, prebaľovania či obliekania dieťatka robíte zbytočnú vedu, vám nepomôže. Ani vety ako:  „pozri sa, ako to zvláda hentá a tamtá... robíš to zle... susedke to išlo lepšie...“  nevšímajte si ich. Žiadna z nás nie je dokonalá mama. 

9. A o dokonalosti ešte čosi. Jasné, že dokonalé chceme byť. Aké by bolo úžasné mať uprataný domov, krásnu postavu a upravené vlasy. A, samozrejme, popritom by sme mohli ešte navariť niečo fajnové, keď už sme na tej materskej dovolenke. Lenže každá, ktorá to už zažila, vie, že občas si nestihneme za tri dni ani umyť zuby. A na WC chodíme s dieťatkom na prsníku. Zo sprchy bežíme von  s jednou oholenou nohou, len čo drobček zamrnčí... Lebo jediná dôležitá dokonalosť po pôrode je – byť mamou.

Nie dokonalou. Len mamou. Takou, ktorá sa snaží, aby jej dieťatko bolo šťastné a spokojné. Takou, kde dieťa je prioritou číslo jedna, a ostatné jednoducho počká. Žiadna z nás nie je ideálna a šikovná ihneď. Učíme sa. Postupne. A robíme chyby. Je to normálne. Na chybách sa predsa učí najrýchlejšie. Ale ak k tomu pridáme veľa lásky, nehy, objatí a mliečka, tak si naše dieťatko žiadnu z tých chýb nezapamätá. 

10. Naše pocity sú často roztrieštené, nevieme ich ani definovať, len s nami lomcujú ako počas víchrice. To, čo ale výrazne pomáha, je ich pomenovanie. Áno, máme právo cítiť aj negatívne pocity. Pomenujme si ich. Čo to je? Frustrácia? Bolesť? Strach? Smútok? Z čoho? Prečo? Rozanalyzujte si ich samy v sebe a následne hľadajte tie pozitívne. Ktoré momenty dňa vám robia radosť? Kedy ste šťastné? Čo vás poteší?

To sú tie momenty, ktoré vyhľadávajte, poriadne si ich uvedomte, buďte za ne vďačné a vrývajte si ich denne do pamäti.  A ak vás zaplavujú tie negatívne – napíšte si šťastné momenty do denníka svojho dieťatka. A každé ráno si prečítajte tie zo včera. A pridávajte ďalšie malé pozitívne a krásne chvíle. 

11. Doprajte si každý deň i niečo, čo vás poteší. Okrem bábätka, samozrejme. Čo to je? Pozvite najlepšiu kamarátku a poproste ju, nech vám prinesie dobré jedlo alebo koláč. Chvíľka klebetenia, osoba, ktorej sa môžete zveriť. Alebo si pustite film, na ktorý ste sa už dlho tešili. Poproste manžela, aby večer prišiel skôr a pripravil jednoduchú, ale spoločnú večeru. Zavolajte k vám fotografku, ktorá vám urobí nezabudnuteľné obrázky. Fantázii sa medze nekladú... 

12. Požiadajte o pomoc. My, ženy samostatné, hrdé, porovnávajúce sa s masou chválenkárok, ktoré to zvládajú lepšie ako my, máme problém o pomoc požiadať.  Tak teraz na chvíľku hrdosť odložte bokom a žiadajte. Neuveríte, ako ochotne vám mnohí pomôžu. 

13. Dajte  si medovkový čajík, ktorý upokojuje podráždené nervy.  

14. Všetky zbytočné návštevy vypoklonkujte preč. Preventívne vopred. Toto je skôr úloha vášho partnera, ale vy ho o to minimálne poproste. On je strážca vašej novej rodiny. Na návštevy bude dosť času aj po šestonedelí.

15. Keď sa už budete cítiť osamelo, nájdite si kamarátky, mamy na materskej dovolenke. Ideálne pozitívne naladené, so zmyslom pre humor. Ozaj je lepšie zasmiať sa nad momentálnou situáciu, nadľahčiť ju a zdieľať s niekým, kto prežíva to isté či podobné. I keď občas sa možno budete svorne smiať cez slzy, podpora je dôležitá. 

Užite si krásne dni s bábätkami. Rastú prirýchlo...

Boli ste úspešné a šikovné ženy. Materstvo to nezničí. Naopak, vycibrí. Len treba trochu času...

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: