Sexuologička Danica Caisová: Nesnažte sa bolesť pri styku pretrpieť

Marika Koscelníková | 2. máj 2024
Sexuologička Danica Caisová: Nesnažte sa bolesť pri styku pretrpieť

Sex po pôrode je výzvou, ktorej čelí väčšina párov. Ak cítite pri styku bolesť, nezatnite zuby a netvárte sa, že je to v poriadku.

Narodenie dieťaťa je pre ženu intenzívnym zážitkom

Akokoľvek je úžasné stať sa mamou, prináša so sebou veľké výzvy – prechádzate veľkým fyziologickým, hormonálnym a emocionálnym prechodom, menia sa priority, režim, a to všetko sa navyše deje v stave nekonečnej únavy. Ak sa vám práve narodilo dieťatko, práve teraz je všetka vaša pozornosť – a dokonca aj vaše telo – venovaná bábätku. Intimita a sex s partnerom ide na druhú koľaj, akosi sa na to jednoducho hneď „necítite“. 

Ženské telo potrebuje čas na zahojenie a znížená sexuálna túžba po pôrode je prirodzeným prechodným stavom. Fyzické zotavenie z pôrodu, hormonálne zmeny, dojčenie a únava môžu ovplyvniť vašu túžbu po sexe a intimite. Či už ste mali cisársky rez alebo vaginálny pôrod, je úplne normálne, že budete potrebovať čas – týždne alebo dokonca mesiace, kým sa budete cítiť pripravení na sex. Obaja. 

Vedeli ste, že?

Možno vás prekvapí fakt, že aj mnohí muži cítia strach a majú obavy pred prvým sexuálnym stykom po tom, čo sa narodí bábätko. Ženy takýto postoj zneisťuje rovnako ako mužov odmietanie styku zo strany partnerky. Je dôležité nájsť si priestor a porozprávať sa o tom, ako to obaja cítite a aké sú vaše očakávania, čo sa týka intimity. Nezanedbajte tento rozhovor a nechajte nevypovedané veci na neskôr, aby ste potom nemuseli riešiť väčšiu krízu, a to nielen čo sa týka sexu. 

Sexuologička Danica Caisová: Nesnažte sa bolesť pri styku pretrpieť

Sexuologička Danica Caisová: Sex po pôrode je výzvou, ktorej čelí väčšina párov

„Tehotenstvo aj pôrod, hoci ide fyziologické záležitosti, prinášajú do života ženy významné zmeny – nielen biologické (hormóny, zmena telesných proporcií), ale aj psychické či vzťahové. Na tieto zmeny sa treba adaptovať,“ konštatuje sexuologička Danica Caisová.

Sexuologička Danica Caisová

„Kedysi vo veľkých niekoľkogeneračných rodinách sa ženy o týchto zmenách rozprávali s inými ženami v rodine, dnes je spravidla matka odkázaná na seba, prípadne hľadá odpovede na internete. Faktom je, že po narodení dieťaťa si treba preorganizovať život a aj vzťah. Pre mnohé ženy je neprekonateľnou prekážkou niekoľko kíl navyše, strie, dojčenie. V tomto stave stačí jedna nevhodná poznámka partnera, matky, svokry či kamarátky a je po túžbe a radosti z intímneho života.“ V citlivom období po pôrode je partnerský vzťah vystavený výzvam. Sex je jednou z nich. 

Kedy znova začať so sexom po pôrode 

Obnovenie sexuálneho života po pôrode je individuálne, súvisí s rôznymi okolnosťami. Vo všeobecnosti sa odporúča so sexuálnym stykom počkať do skončenia procesu odchodu „očistkov“,  medzi 2. - 6. týždňom po pôrode. Musia sa zahojiť poranenia po nástrihu hrádze či po pôrode cisárskym rezom, aby nedošlo k ich podráždeniu a infikovaniu.

„Všeobecná rada samozrejme neexistuje, ale ak ide všetko, ako má, prvý sexuálny styk by mohol prebehnúť po prvej gynekologickej prehliadke, po šestonedelí.  Tu je dôležité, aby bol muž ohľaduplný, styk by mal byť šetrný a pokojný,“ odporúča Caisová a dodáva: „Je dôležité, aby žena po pôrode, aj keď sa cíti dobre, absolvovala gynekologickú prehliadku.  Ak je všetko v poriadku, resp. gynekológ vyšetrením nezistí žiadne zranenia, nezahojené trhlinky  či zdravotné zmeny, pohlavné spojenie by po tejto stránke malo byť bezproblémové. Samozrejme, ľahostajnosť či až odpor k pohlavnému styku majú svoje následky. Žena sa nevzruší, pošva nezvlhne a styk môže byť bolestivý.  Ak sa táto situácia opakuje a žena sa svojmu partnerovi nezverí, že niečo nie je v poriadku, problém sa zhoršuje a hrozí, že partnerský sexuálny život celkom ustane.“

Aj keď túžba po intimite s partnerom môže byť po pôrode oslabená, je dôležité nájsť spôsoby, ako ju znova oživiť. Pokúste sa o otvorenú komunikáciu o preferenciách a potrebách vás oboch. Nič sa nezmení samo od seba.  

Nesnažte sa bolesť pri styku „pretrpieť"

Nebuďte sklamaní, keď to na prvýkrát nevyjde, nebudete dostatočné uvoľnení alebo je to pre vaše telo ešte nepohodlné. Na vašom nočnom stolíku, ak tam doteraz nebol, by mal pribudnúť lubrikačný gél. Ako však upozorňuje sexuologička Danica Caisová, ak cítite pri styku bolesť, nezatnite zuby a netvárte sa, že je to v poriadku.

„V prvom rade je pri bolestivom styku potrebné dôkladné gynekologické vyšetrenie, prípadne aj hormonálne vyšetrenie. Nesnažte sa bolesť „pretrpieť". Porozprávajte sa s partnerom tak, aby nemal pocit viny, že za vašu bolesť je zodpovedný on. Určite by však mal vedieť, ak cítite pri styku bolesť, ak sa zmenilo vaše vnímanie jeho dotykov, ak sa neviete uvoľniť, lebo jednoducho stále počúvate, či je dieťa v poriadku.  To, že nás sex nebaví, treba interpretovať veľmi opatrne.  Nehľadáme totiž vinníka, ale riešenie. Rozprávajte sa otvorene, citlivo a s nádejou, že ide o prechodný stav.  V tomto smere môže pomôcť aj návšteva sexuológa,“ odporúča Caisová. 

Je nechuť na sex TABU? 

Napriek otvorenej dobe v ktorej žijeme, ženy, ale aj muži sa zdráhajú rozprávať o intímnych ťažkostiach, ktoré súvisia so sexuálnym stykom. Často si nechávajú toto prežívanie len pre seba, nedokážu sa o tom porozprávať ani s partnerom/partnerkou.

Podľa sexuologičky je dôvodov viacero, na jednej strane veria, že je to prechodné, myslia si, že tento problém trápi iba ich a boli by trápne/trápni, ak by sa s tým niekomu zverili. Niekedy nevedia presne pomenovať problém a na koho sa s ním obrátiť – komu sa odborne zveriť do rúk, gynekológovi, urológovi, psychológovi, sexuológovi? Nech už sú vaše obavy v tomto smere akékoľvek, nenechajte ich tak a vyhľadajte v prvom rade pomoc tam, kde sa cítite najbezpečnejšie. Pre niekoho je to psychológ, pre iného gynekológ/urológ. Odborník vás posunie ďalej a otvorí cestu k riešeniu, ktorá zlepší kvalitu vášho partnerského života. 

Sexuologička Danica Caisová: Nesnažte sa bolesť pri styku pretrpieť

Ako často mať pohlavný styk? Norma je to, čo obom vyhovuje

Ani pravidelný častý sex nezaručí, že vzťah bude stabilný. Navyše, potreby každého z nás sú individuálne. Zatiaľ čo niekomu stačí mať pohlavný styk raz mesačne alebo ešte menej, ďalší ho praktizujú na týždennej či dennej báze. Podstatné je, aby sa partneri pokúsili zosúladiť aj v týchto potrebách a neodsúvali túto zložku partnerského vzťahu. Nie je najdôležitejšia, ale je potrebná.    

Sexuálny kalendár zachránil mnoho vzťahov

„Ideálne je mať "sexuálny kalendár", hoci to neznie veľmi romanticky, ale zachránil mnoho vzťahov,“ odporúča odborníčka. „Sexuálny kalendár je pravidelnosť, najmä preto, že v dlhodobom vzťahu sa nám niekedy chce viac, inokedy menej a naviac, každému z partnerov sa chce či nechce v inom čase. Možno to znie jednoducho a málo romanticky, ale byť disciplinovaný v tom, aby sa nám pravidelný sexuálny styk stal samozrejmosťou, (ak je piatok, milujeme sa),  je spočiatku náročné. Na druhej strane, aj plánovaný sex môže byť romantický, keď už ničím iným, tak tým, že sa naň môžeme pripraviť – napr. tým, že si od rána posielame zamilované smsky,“ navrhuje sexuologička Danica Caisová. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: