Zdravé bruško po pôrode: 10 tipov pre mamy

Diana Mašlejová | 29. apríl 2024
Zdravé bruško po pôrode: 10 tipov pre mamy

Možno ste si všimli, že som v úvode zámerne nepoužila výraz krásne, alebo vyrysované. Pretože ak máme byť k sebe my mamy úprimné, túžiť po vyformovanom brušku krátko po pôrode je fatamorgána, ktorá môže byť dokonca pomerne nebezpečná. Viem o tom svoje.

Zo života: Doprajme si po pôrode čas 

V úvode si dovolím zdôveriť sa vám s vlastnou skúsenosťou. Rodila som prirodzenou cestou a pomerne krátko po pôrode som sa cítila celkom fit. Isteže, vynímajúc nedostatok neprerušovaného spánku a absenciu pôvodnej energie. A tak som ešte v šestonedelí nabrala odvahu a rozhodla som sa, že začnem cvičiť. A pustila som sa do toho celkom zhurta.

Plank, výpady, plank, drepy. Výsledok? Vystrašený telefonát doktorke, prečo krvácam. Pani gynekologička ma rýchlo schladila. Po pôrode treba ženskému organizmu dopriať pokoj a revitalizáciu. Nijaké posilňovania v šestonedelí nie je cestou k zdraviu. Šetrný strečing? Áno. Jemné cviky na uvoľňovanie? Áno. Nie však posilňovanie.

Po pôrode je opatrnosť namieste

Poďme teraz o troška ďalej. Povedzme, že šestonedelie už máte za sebou a možno vaša ratolesť už veselo cupitá popri vašom boku a vy stále nie ste so svojím bruškom spokojné. V prvom rade – nie ste samy.

Pôrod ženské telo zmení, koža sa natiahne viac či menej vplyvom elasticity a iných individuálnych parametrov. Svalstvo ochabne. A to nielen to vnútorné, ale aj vonkajšie. Svalstvo panvového dna je pritom dôležité posilňovať hneď, ako je to zo zdravotných dôvodov možné. Ide totiž o funkčný korzet pre naše orgány. Vo všeobecnosti je pevný core alfou omegou zdravia a komfortu nášho chrbta.

Čo sa týka samotného cvičenia, vo všeobecnosti sa odporúča čakať šesť týždňov pri klasickom vaginálnom pôrode a osem týždňov po sekcii. Najvhodnejšie bude odobriť si začiatok tréningových chutí s vaším gynekológom po kontrole. Predtým sú vhodné jedine dychové cvičenia, alebo bezpečné uvoľňovacie cviky ako mačací chrbát, aktivácia panvového dna a chrbta v ľahu, a podobne. Zásadou je, aby ste aj po uplynutí bezpečnej doby venovali pozornosť postupnému zaťažovaniu. Necvičte do bolesti, alebo pnutia, radšej pred cvičením vyprázdnite svoj močový mechúr a cvičte po dojčení.  

Diastáza trápi viac ako každú druhú mamičku

Pri téme pôrod a bruško nemožno opomenúť diastázu. Diastázou priamych brušných svalov trpí po pôrode približne 60 % žien. Väčšinou sa stav upraví po troch až ôsmich mesiacoch. Niekedy je však treba vyhľadať fyzioterapeuta, lekára, či iného špecialistu a pravidelne cvičiť.

Dôležité je však cvičiť správne, s čím vám pomôže fyzioterapeut, do ktorého rúk by ste sa nemali váhať zveriť. To, ako rýchlo a efektívne sa nám podarí popracovať na brušnom svalstve po pôrode, je otázkou dedičných faktorov, ale aj prevencie. V rámci diastázy ide totiž aj o kondíciu väziva. Vhodné je preto cvičiť už v tehotenstve, pričom dbať by sme mali najmä na aktívne zapojenie core (hlbokého stabilizačného systému tela) a správne laterálne dýchanie.

Zdravé bruško po pôrode: 10 tipov pre mamy

Diastázou označujeme jav, kedy sa priame brušné svaly rozostúpia

Tento stav býva v tehotenstve väčšinou nenápadný a naplno sa prejaví po pôrode. Diastáza je viac problémom mäkkých časti, ktoré svaly spájajú. Ide o stredovú oblasť brucha linea alba. Brucho je tvorené svalmi, ktoré sú vo vrstvách. Ak je na nich vyvinutý nadmerný tlak, svaly sa môžu rozostúpiť a vytvorí sa diastáza. Medzera je neraz viditeľná voľným okom a postupuje od hrudnej kosti až po pupok. Zároveň dochádza k vyklenutiu brušnej dutiny, čo vytvára efekt „zväčšeného“ bruška. Diastáza je problémom estetickým, ale aj funkčným. Zistíme ju aj samovyšetrením.

  • Stačí si ľahnúť na rovnú podložku s prikrčenými nohami a zdvihnúť od zeme hlavu a krk.
  • Ukazovák a prostredník spojíme a odmeriame nimi medzeru medzi dvoma brušnými stenami.
  • Väčší rozostup, ako sú dva prsty pravdepodobne naznačuje možnú diastázu. 

Ako pracovať na pevnom a zdravom brušku po pôrode?
10 tipov pre mamy:

  1. V prvom rade rešpektujte obdobie šestonedelia, ktoré nie je vhodné na cvičenie a zvlášť posilňovanie. Svalstvo potrebuje regeneráciu.
  2. Začínajte pomaly. Ak si nie ste istá, či cviky vykonávate správne, prípadne pociťujete bolesť chrbta, brucha, vnútorného prostredia, alebo cítite diskomfort pri pohlavnom styku, zverte sa do rúk fyzioterapeuta. Z mojej skúsenosti vyplýva, že fyzioterapeut sa vám zíde aj v prípade, že sa cítite fit. Jednoducho je po pôrode vhodné, aby takpovediac skontroloval, v akom stave je váš pohybový aparát, či ste tehotenstvom nenabrali nesprávne pohybové stereotypy, alebo či sa nezmenil váš postoj a podobne.
  3. Spočiatku treba jednoznačne vynechať klasické brušáky. Pre šetrný štart s posilňovaním voľte cviky z planku. Užitočný je horný plank (s rukami vystretými), alebo klasický spodný plank (s lakťami na šírku ramien). Zabudnite na statické držanie sa v planku a radšej si v ňom trocha zacvičte. Možností je veľa. Môžete striedavo dvíhať vystreté nohy, nohy v pravom uhle, robiť kruhy, striedavé priťahovanie kolien k telu, alebo poklus. Po pôrode klaďte extra dôraz na to, aby ste sa neprehýbali v krížovej časti do prehnutia, teda hyperlordózy a dbajte aj na hrudnú časť (aby sa príliš nezaguľacovala). Nezabúdajte, že krk by mal byť v plankoch v predĺžení chrbta a nepadať nadol k zemi.
  4. Vyhnite sa dvíhaniu ťažkých bremien.
  5. Dbajte na správnu životosprávu, dostatok tekutín a rozmanitú stravu. Pri brušnom svalstve a diastáze je jednoducho dôležitá správna hmotnosť.
  6. Kráčajte. Chôdza napomáha k udržateľnému zdraviu nielen chrbta, ale aj celého kostro-svalového aparátu. A vlastne zdraviu nášho tela. Je výborným pomocníkom pri redukcii podkožného tuku z brušnej oblasti. Nemusí to byť desaťtisíc krokov, postačí denných štyri či päť.
  7. Nezabúdajte, že zdravé a vyformované bruško chce trpezlivosť. Najmä po pôrode. Rovná sa však zdravý chrbát, a preto, ak pociťujete diskomfort v tejto oblasti, zaraďte do programu rehabilitačné cviky, alebo si nechajte poradiť od odborníka.
  8. Zdravé bruško chce správne dýchanie. To laterálne, alebo bráničné má aj množstvo ďalších benefitov. Správne okysličí celé telo, podporuje správnu funkciu čriev a postavenie vnútorných orgánov. Pri nádychu sa brušná časť rozpína dopredu a do strán a hrudník sa nedvíha vpred. Telo pri malo byť uvoľnené, ale vzpriamené.
  9. Na brušné svalstvo sú najideálnejšie komplexné cviky s využitím, respektíve zapojením viacerých svalových skupín naraz. Ide o rôzne spomenuté cviky z planku, správne prevedené drepy, výpady na stranu do šikma, a podobne. Výbornou voľbou z hľadiska športov bude pilates, joga, ale aj plávanie.
  10. Na priame brušné svaly sa odporúča cvičiť až po uplynutí doby troch mesiacov v prípade vaginálneho pôrodu a šesť mesiacov v prípade sekcie. A to len za podmienok, že je vo vašom tele zdravotne všetko v poriadku. Až vtedy môžete pristúpiť k akčnejšiemu kardiu, rôznorodým formám brušákov, skracovačkám, a podobne. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: