Rodičovstvo je aj o mužoch: Ako sa zmení svet muža, keď sa stane otcom

Veronika Kmetóny Gazdová | 27. jún 2023
Rodičovstvo je aj o mužoch

Rodičovstvo mení ženu na mamu, chlapa na otca. Každý to máme inak, no predsa len máme všetci jedno spoločné – naši chlapi sa chvíľou, keď sta stali otcami, zmenili vo viacerých ohľadoch. A ako to vidia oni svojimi očami?

Poznáme to – my, mamy, si na každý okamih od zistenia, že v nás rastie nový život, pamätáme detailne. V živej pamäti sa nám prehrávajú všetky tie momenty, keď sme sa vydali na cestu nášho rodičovského šťastia.  Ale rodičovstvo je aj o mužoch.

Oteckovia

Oteckovia zastávajú vo väčšine rodín mimoriadne náročnú a dôležitú úlohu. V dnešnej dobe to už nie len o zabezpečení jej fungovania finančne, pretože na tom sa v súčasnosti podieľajú aj mamy. Čoraz viac sa prezentuje rola otcov ako rovnocenných partnerov ich žien vo výchove ich detí, v pomoci chlapov v domácnosti či delení si úloh v každodennom fungovaní rodiny.

Rodičovstvo mení ženu na mamu, chlapa na otca. Každý to máme inak, no predsa len máme všetci jedno spoločné – naši chlapi sa chvíľou, keď sta stali otcami, zmenili vo viacerých ohľadoch. A ako to vidia oni svojimi očami?  

Otcovstvo ma zmenilo, manželstvo posunulo na vyššiu úroveň

Peter (38) a a jeho miniverzia Peťko (5)

„Deň, keď som sa stal hneď dvojnásobným otcom, bol pre mňa tým najkrajším dňom v živote. Držať v rukách ten „malý zázrak“ bol neopísateľný pocit. V mojom prípade to malo, ale aj trpkejšiu príchuť, keďže sme s manželkou dcérku pár hodín po pôrode stratili. Jedno oko plakalo od šťastia, že sa nám narodil krásny syn a druhé od smútku, že sme museli sa museli rozlúčiť s našou dcérkou.

Otcovstvo ma zmenilo od základov a aj manželstvo posunulo na inú, vyššiu úroveň. Nový denný rozvrh bol súčasťou novej životnej cesty. Človek dospel, zmenil životné priority. Tieto zásadné zmeny boli ale tie najkrajšie. Možno to bude zniesť ako klišé, ale tešíte sa z toho, keď má bábätko plnú plienku, keď urobí prvý krok, keď povie prvé slovo, keď sa učí bicyklovať, korčuľovať a v našom prípade bola radosť o to väčšia, keďže vyhliadky nášho syna do budúcna neboli úplne ružové, nakoľko sa narodil predčasne.

Plánovanie voľných chvíľ prispôsobujete potrebám dieťaťa, lebo keď vidíte tu úprimnú detskú radosť v jeho očiach, tak nič krajšie neexistuje. Keď vás objíme, keď len tak pozeráte ako zaspáva, keď sa s ním rozprávate, to sú veci, bez ktorých si svoj ďalší život ani neviete predstaviť.

V neposlednom rade je to hrdosť, keď vidíte, ako sa rýchlo učí nové veci. Často sa rieši otázka, aké pohlavie dieťaťa rodičia uprednostňujú. V mojom prípade to bolo nepodstatné. Či so synom hrám futbal, alebo s dcérou by som obliekal bábiky, je irelevantné. Radosť z dieťaťa a chvíľ strávených s ním, je to podstatné v živote rodiča. Na záver by som len odporučil všetkým chlapom, ktorí váhajú, či budú dobrým otcom pre svoje dieťa, nech sa neboja. Rodičovstvo si treba užívať a nie sa ho obávať.“

Rodičovstvo je aj o mužoch

Zrazu sme s manželkou dospeli...

Maroš (38), otec dvoch princezien, Niki (13) a Kiki (7)

„Keď som sa ženil, bral som si lásku svojho života. Bola o päť rokov mladšia, ale moja túžba po rodine, po deťoch nemala vekovú hranicu. Otcom som sa stal, keď som mal 25 rokov a bol to ten najkrajší pocit v živote, keď mi zavolali z pôrodnice, že som hrdý otec mojej malej dcérky – aj keď, v hĺbke srdca som túžil po dievčatku, keďže som sa obával, že chlapec by bol taký zbojník ako ja a na druhej strane som vedel, že sa predsa snažíme o dievčatko, tak som to všetko tak „zariadil“. 

Keď prišla na svet, bolo to niečo neopísateľné, prvé dieťa do rodiny, radosť, nová podoba zodpovednosti. Zrazu sme dospeli. Rozhodnutia a obavy, či budú tie správne – pre našu rodinu, pre naše dieťa. Na druhej strane nás nikto nepripravil, že to bude tak náročné. Že tak malé stvorenie dokáže tak „vyčerpať“. 

Chceli sme si ju užiť plnými dúškami a aj keď vo mne duša rebela zostala, harmonogram denného fungovania rodiny bol pre mňa prioritou. O druhom dieťatku sme začali snívať, až keď Niki nastúpila do školy. Je to múdre dievčatko, ale z našej postele odišla do tej svojej prvýkrát až za úplatok, že mamke rastie v brušku sestrička a ona za to dostane bábiku.

Dnes sú veľké parťáčky. Keď si niečo zaumienia, vedia sa mi dostať až pod kožu a vtedy nedokážem povedať nie. Pri nich moje zásady neexistujú – môžu mi vytvárať účesy, servírovať mi čaj na plese princezien a skúšať na mne rôzne odtiene lakov. Samozrejme, iba v dňoch voľna.  Ale s ich vekom si uvedomujem, že týmto srandičkám je čoskoro koniec, keďže čoraz častejšie u nás riešime už pubertiacke situácie a pomojkať sa chodí väčšinou už len mladšia. Zatiaľ to beriem s úsmevom, ale sám neviem odhadnúť, kedy mi domov privedú svojich frajerov. Veď chlapi vedia, o čom rozprávam. 

A čo pre mňa znamená otcovstvo? Snahu, aby som zo svojich dcér vychoval slušné a dobré osoby, aby tak, ako sa vedeli vyfintiť, v budúcnosti vedeli natankovať auto, či sa úspešne  presadiť v živote.“

Kvôli synovi som pripravený poraziť celý svet 

Samo (40), otec malého milovaného Simonka (4)

„O dieťatko sme sa s manželkou snažili dlho – nie dni, nie mesiace, ale roky. Manželka to prežívala veľmi ťažko, no jedného dňa som jej povedal, že naše ´áno´ pre mňa znamená spoločný život v tej najväčšej láske aj ako bezdetný pár. Ale dočkali sme sa aj my a po ťažkej ceste a zlyhaniach sme dnes šťastnými a hrdými rodičmi nášho synčeka.

Naučil som sa pri ňom, že človek sa na niečo, čo sa vám postaví do cesty, nemá pozerať ako na prekážku, ale ako na výzvu. Je úžasné, ako tie malé očká s iskrou začnú vtedy špekulovať, ako to zdolať. Otcovstvo pre mňa znamená dovtedy nepoznanú lásku, zvláštnu silu, že kvôli nášmu synkovi som pripravený poraziť celý svet. Tiež obavy, aby som sa vždy o rodinu dokázal postarať a každodennú motiváciu byť pre neho vzorom, bezpečím, ochranou a odrazovým mostíkom, ktorý ho povedenie na cestu jeho samostatného života. Aby bol zdravý, samostatný a citovo bohatý človek, nech už sa rozhodne ísť študovať akýkoľvek smer a nech v budúcnosti robí v akejkoľvek oblasti.“ 

Milí ockovia!

Viacnásobní, jednorodičia, v patchwarkových rodinách, priženení, adoptívni... Prajeme vám hlavne veľa zdravia a sily nebáť sa. Aby ste boli oporou aj mamám svojich detí napriek tomu, že ich na rôzne situácie spojené s otcovstvom nikto nepripraví. Aby ste vždy v očiach svojich detí videli ten zázrak života a aby ste boli aj svojim polovičkám oporou – tak navonok, ako aj v domácnosti. Pretože byť otcom je o bezhraničnej láske k svojmu dieťaťu, ale aj k žene, ktorá ho priviedla na tento svet. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: