Matky určujú atmosféru aj dynamiku v rodine. Aká je tá vaša?

Kristina Böhmer | 29. august 2022
Matky a dynamika rodiny

Po pôrode ako keby z nášho tela vyšlo von dieťa a namiesto neho vošiel pocit viny, ktorý nás zaplaví zakaždým, keď to spomenuté dieťa nedáme na prvé miesto, ale na piedestál čo i len na päť minút postavíme seba.

Pritom práve čas, ktorý matky venujú samy sebe, je jedna z najlepších vecí, ktoré môžu dať nielen sebe, ale aj svojim deťom.

Dvakrát týždenne dám večer pusu na líčko svojej štvorročnej dcére a nechám ju doma len s jej otcom, lebo idem s kamarátmi tancovať. A nehanbím sa za to. Občas dokonca pridám nejakú víkendovú akciu. Boli časy, keď som sa hanbila sama pred sebou a mala som výčitky svedomia za každú minútu, ktorú som nevenovala tomu malému stvoreniu, ale sebe. A viem, že ani zďaleka nie som jediná.

Bez výčitiek, mama

„Poznáš ten pocit, keď sa o tvoje dieťa stará na hodinku niekto iný, a tebe napadne, že by si namiesto vysávania a žehlenia, na ktoré máš vyhradený tento slávnostný okamih bez dieťaťa, išla do obchodu a skúšala si v kabínke všetky možné handry bez toho, aby sa na teba vešalo dieťa a neustále odhŕňalo záves, keď nemáš na sebe ani len podprsenku, lenže v tom ťa prepadnú výčitky svedomia, že na to čo i len myslíš a ideš radšej žehliť?“ pýta sa ma Aneta, 29-ročná mama dvojročného chlapca, a ja sa len smejem, lebo nemám viac čo dodať. Poznám. Ktorá mama to nepozná?

V modernej dobe, keď sa zaneprázdnenosť preceňuje a od žien sa očakáva, že budú ideálne matky s dokonale upratanou domácnosťou, navarenou teplou eko/bio večerou a kariérou, ktorá je zaujímavá minimálne v názve pozície, aby to dobre vyzeralo na Facebooku, sme sa dostali do stavu, že mať čas len tak pre seba považujeme za niečo zlé. A pritom práve oddych a starostlivosť o seba je presne to, čo nám pomôže byť lepšími rodičmi.

Prečo si "nerobíme" čas len pre seba?

„Lenže kedy si mám nájsť čas na seba?“ pozerá na mňa Aneta, keď jej poviem, že by svoje hriešne myšlienky na kabínku v obchode s oblečením mala premeniť na realitu. „Musím sa starať o malého, ešte nechodí do škôlky, popritom trochu pracujem, aby som nevyšla z cviku a nemala potom problém sa zabehnúť. Upratovať mi doma bude kto? A variť?“

Je to tak, čas je vzácny. Treba sa zmieriť s tým, že nemôžeme mať všetko. Ale treba si určiť priority. A starostlivosť o seba by mala byť jednou z nich, ak nie dokonca tou úplne prvou, ako čítam v článku všeobecnej lekárky Kristen Boweovej na stránke zdravotníckej kliniky, ale myslím si, že niečo podobné by mi povedali skoro všetci odborníci.

Máme toho veľa

Jedna vec je, že toho máme veľa. Druhá, že sa bojíme, že niečo premeškáme. S tým sa priznala 33-ročná mama Renáta. „Dávam deti vždy na prvé miesto, lebo mám pocit, že ak sa im nebudem dostatočne venovať, robiť s nimi všakovaké aktivity, ako vidím na Instagrame iné mamičky, tak niečo premeškáme a deti budú pozadu,“ povedala s tým, že cíti tlak spoločnosti na to, čo všetko musia deti vedieť a v akom veku. A potom jej, samozrejme, nezostáva čas na seba, lebo sa učí s deťmi korčuľovať.

„A tiež mám pocit, že mnohí ma súdia. Raz som išla na masáž, lebo ma seklo v chrbte. Suseda mi na schodoch hovorí, že na masáž? Bože, tebe je dobre, bodaj by som aj ja na to mala čas. Normálne som sa hanbila, že namiesto tej masáže tú hodinu nevenujem nejakým povinnostiam,“ spomína Renáta.

Matky určujú atmosféru aj dynamiku v rodine

Ak sa mama cíti dobre, cíti sa tak celá rodina. „To som si všimla, ale v opačnom garde – keď sa necítim dobre,“ hovorí Aneta. „Keď som unavená, som podráždená, a potom je podráždený aj malý, a ja som z neho ešte viac podráždená ako predtým, a tak ďalej, nabaľuje sa to.“

Aneta začala chodiť dvakrát týždenne na jogu. „Cítim sa omnoho lepšie. Mám energiu a hlavne chuť byť matkou. Keď som bola 24 hodín denne s malým, už ma otravovalo stavať si kocky a hľadať chrobáky v parku. Teraz mám viac energie a mám z týchto vecí radosť, baví ma byť so synom po tom, ako som chvíľu bez neho.“ Aj jej syn to cíti, že mama s ním rada trávi čas, a vďaka tomu sa aj on cíti lepšie.

Podporujú to aj štúdie (ext. zdroj štúdie). Skupina výskumníkov a výskumníčok sa vo veľkej štúdii zamerala na únavu a príbuzné faktory počas prvých šiestich mesiacov po pôrode. Našli prepojenie medzi tým, akí sme rodičia a tým, akí sme unavení. „Starostlivosť o seba je kľúčová pre to, aby ľudia boli dobrými rodičmi. Ak ste unavení, vystresovaní alebo v depresii, nebudete schopní interagovať s vaším dieťaťom tak, ako to dokáže oddýchnutý rodič,“ píšu vo výsledkoch.

Určte si priority, mamy

Čas pre seba je jednoducho dôležitý. Nedá sa odsúvať. Treba mať priority a vlastné zdravie či psychická pohoda by mali byť na prvom mieste. „Jedného dňa som si urobila zoznam,“ hovorí Renáta. „Napísala som v bodoch od jedna do desať, na čom mi záleží najviac a na čom najmenej. Napríklad pečenie som mala na konci. Dezert viem aj kúpiť, nemusím každý víkend piecť.“

Zoznam vám uľahčí rozhodovanie, od čoho musíte upustiť, aby ste mali čas na seba. Lebo času je málo, to vieme. Možno sa zmierite s tým, že nebudete mať každú sobotu vyluxované koberce alebo bielizeň bude len vypratá, nie ožehlená. Možno viete pracovať menej hodín denne. Možno si viete prejsť to, ako máte domáce práce rozdelené s partnerom a skontrolovať, či to je skutočne spravodlivé a ak nie, prehodiť na neho niečo viac. Alebo si jednoducho dohodnete niekoho, kto vám jeden alebo dvakrát týždenne na dve hodiny vezme dieťa na prechádzku.

Nech si vyberiete čokoľvek, čo buď prestanete robiť, alebo budete robiť menej často, verte tomu, že to z vás nerobí horšie matky. To, že ovocné pyré kúpite v obchode a nebudete ho zakaždým variť doma z vlastnoručne nazbieraných jabĺk, z vás nerobí horšiu matku. Takže druhý bod na zozname priorít znie: zbavte sa pocitu viny. To je niečo, čo som sa naučila v Španielsku, kde žijem. Tu mamičky ročných detí, ktoré nepracujú, vodia detičky na pol dňa do jaslí len preto, aby mali čas robiť si svoje veci. Nesúdia sa za to ony samy a nesúdia ich ani susedia, známi či celá spoločnosť.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: