ČO všetko dokážu malé deti a my o tom nevieme? 7 TIPOV, ako z detí vychovať správnych tínedžerov

Mgr. Zuzana Paprskárová | 13. september 2017
čo dokážu malé deti, tínedžeri, pomáhanie, domácnosť

Viete o tom, že vaše deti sú šikovnejšie, než si myslíte? Už v predškolskom veku je vhodné začať deti zaúčať do domácich prác a iných viac či menej bežných činností. Uvidíte, čo všetko dokážu!

V dnešnej pretechnizovanej dobe, keď už trojročné deti vedia bez problémov ovládať smartfón, rodičia kladú čoraz menší dôraz na základné a bežné zručnosti svojich detí. Automaticky robia pre svoje deti väčšinu samoobslužných činností, ktoré by ich malé deti zvládli aj samy.

Pripravte svoje deti na život a nerobte všetko za ne! Je to ťažké, no vyskúšajte to. Do života to bude pre ne prínosom!

Zlé deti – zlá matka? TAKTO rodičovstvo prekope vaše zmýšľanie!

Obrňte sa trpezlivosťou a skúste začať nasledovnými jednoduchými úkonmi a povinnosťami.

7 TIPOV pre vás

Pomáhať s bielizňou

najmenšie detičky vedia a chcú  pomáhať. Využite to. Vyberať bielizeň z práčky dokáže už 2 – 3-ročné dieťa. Zavesiť veci na sušiak tiež nie je problém a deti budú navyše pyšné, čo dokážu. Deti od 6 rokov môžete začať postupne učiť obsluhovať práčku.

Vedeli ste, že väčšina tínedžerov netuší, ako sa bielizeň perie a ako sa zapína práčka? A ak to náhodou nevie aj váš partner /čo je vcelku vysoká pravdepodobnosť/, tiež ho to asi nemal kto naučiť, chyťte sa teda šance a neurobte rovnakú chybu!

deti pomáhajú, domácnosť, práčka, tínedžer

Vyberať riad z umývačky

Deti rady cítia pocit dôležitosti, pocit, že doma reálne pomáhajú v dospeláckych veciach a vyslúžia si za to pochvalu. Už trojročný drobec vám môže pomáhať pri vyberaní riadu z umývačky a ukladaní na správne miesto. Neskôr budete ušetrené od situácie, že váš tínedžer netuší, kde sa nachádzajú vidličky, samozrejme preto, lebo ich mal vždy nachystané na stole.

Narábať s peniazmi

Snažte sa odmalička deťom vštepovať hodnotu vecí. Pri návšteve supermarketu komentujte ceny tak, aby to deti registrovali a porovnávajte.  „Za jedno euro môžeme kúpiť jeden chlebík, päť banánov alebo jeden balík cukríkov.“

Skúste to poňať ako hru a dajte vášmu drobcovi za úlohu nájsť v obchode najlacnejší toaletný papier, či napríklad kečup. Tieto zručnosti dieťaťu budú neskôr prirodzené a prospešné.

Zaveďte si doma „sporkasky“učte deti šetriť. Ak si pôjdu párkrát niečo kúpiť za svoje úspory, čoskoro zistia, že míňať peniaze na zbytočnosti sa neoplatí. A že peniaze sa ľahšie míňajú ako šetria. Budú si ich viac vážiť a naučia sa hospodáriť.

Prečítajte si: Uprataná izbička: takto naučíte dieťa upratovať!

Pripraviť jednoduché jedlá

Zapájajte deti od útleho detstva do pomoci v kuchyni. Už malí drobci si vedia sami obložiť chlebík, zamiešať vám cesto na koláč, posypať ho ovocím, naukladať ingrediencie na pizzu. A tá radosť, že si niečo samy pripravili je neopísateľná! O to chutnejšie budú potom papať. Voľte kuchynské pomôcky v danom veku bezpečné a sami uvidíte, čo už vaše dieťa zvládne.

Zo začiatku je to pre vás náročné na čas, nervy a bordel v kuchyni, no vaša vynaložená energia a čas za to určite stoja!

deti pomáhajú, kuchyňa, varenie, pizza

Mohlo by vás zaujímať: Zdravá desiata: RECEPTY

Chystať si veci do škôlky a obliekať sa

Vyberajte spolu s dieťatkom, čo si na druhý deň oblečie do škôlky. Nielenže tým ušetríte čas v rannom zhone, no zároveň je menšia pravdepodobnosť, že vaša dcérka si bude chcieť ráno obliecť iné šatôčky, ako má nachystané.

Pomáhať ockovi

Nakúpte drobcovi detské náradie a podporujte ho v pomáhaní ockovi, či už pri vŕtaní, alebo iných kutilských prácach. Deti to zbožňujú a ockovia sa zároveň učia trpezlivosti.
Možno dosiahnete to, že váš tínedžer bude šikovne  zvládať drobné chlapské práce.

Neprehliadnite: Chcete si zachovať zdravý rozum? TOTO urobte so svojimi deťmi!

Pomáhať s mladšími súrodencami

Ak máte doma bábätko, vaše staršie dieťatko pasujte do role hlavného pomocníka. Vyberte jednoduché úkony ako podávanie plienky, pomoci pri kúpaní, či pri obliekaní.  Bude pyšné na to, že je dôležité a možno sa vám týmto spôsobom podarí odbúrať žiarlivosť a rivalitu.

deti pomáhajú v domácnosti, deti pomáhajú v kychyni, výchova

Prvé rozbitie vajíčka môže byť tiež veľkým "dospeláckym" zážitkom!

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: