Pribudlo k nám bábätko: Najčastejšie výchovné prešľapy!

Redakcia | 1. september 2017
súrodenci, výchovné prešľapy, bábätko

Na bábätko sa vždy teší celá rodina, vrátane detí. Keď sa však dieťatko narodí, zasiahne to do života jeho starších súrodencov. Práve v takýchto prelomových momentoch my rodičia často nevedomky urobíme chyby, ktoré potom ľutujeme. Prečítajte si, aké prešľapy urobili naše čitateľky pri narodení ďalšieho potomka.

Je možné pripraviť staršie dieťa na príchod mladšieho bez toho, aby sa cítilo odstrčené a nemilované? Poučte sa z chýb iných, aby narodenie dieťatka vo vašej rodine sprevádzali len príjemné pocity.
Najlepšie rady sú totiž od mamičiek, ktoré si to vyskúšali na vlastnej koži...

Prečítajte si: Niekoľko tipov, ako si upraviť domácnosť pred príchodom bábätka

Môj prešľap

Nevenovali sme mu dostatok pozornosti

Tiež sme si prešli s Tadeáškom fázou žiarlivosti. Mal päť rokov, keď sa mu narodila sestrička a vôbec sa na ňu netešil, ani keď bola v brušku, ani keď prišla z pôrodnice. Vôbec netuším prečo... Kedykoľvek som k nej išla, odul sa a bol nepríjemný, ak sme napríklad niečo robili, zhovárali sa... Už som zvažovala, že zájdeme za psychológom, ale skúsila som ešte pár vecí, ktoré mi poradili kamošky.

Cielene som sa mu začala venovať, ak malá plakala, tak som ju trošku nechala pomrnčať si (hoci to bolo ťažké), vyhradila som si chvíľky pre nás, aj ocino zaviedol „chlapské“ nedele a chlapi šli do divadielka, cukrárne... Raz sa vrátili a malý priniesol Margarétke hračku – vraj, aby nebola smutná, že nebola v divadle (hra bola práve o súrodencoch, asi tiež pomohla). Odvtedy je to o sto percent lepšie. Keď tak nad tým premýšľam – čo by som zmenila? Možno by som ho viac viedla k vzťahu k sestričke, ešte keď to na mne nebolo vidieť, a ak by zbadal bruško, možno by ho to tak „nešokovalo“. Našťastie sú dnes parťáčikovia a ja som z toho veľmi šťastná.
Barbora (detičky Tadeáško 6 a pol + Margarétka 15 mesiacov)


Môj prešľap

Uprednostňovali sme bábätko

Hoci sme si to s manželom neuvedomovali, teraz už viem, že po narodení mladšej dcérky sme sa staršej 3 a pol ročnej Laure až tak nevenovali. Predsa len, už chodila do škôlky, vedela sa sama zahrať a malá Zuzka potrebovala našu plnú pozornosť. Keď sa s nami chcela Laura hrať alebo sa ma na niečo pýtala, takmer vždy som ju odbila, nech vydrží, lebo práve treba Zuzku nakŕmiť, prebaliť... okolo bábätka je vždy veľa roboty. Laurinka sa utiahla do seba, sama sa hrávala, snažila sa nás neotravovať a jej zmenené správanie si všimli aj v škôlke. Až po upozornení jej obľúbenou pani učiteľkou sme si s manželom uvedomili, ako sme jej uprednostňovaním bábätka ublížili. Teraz sa jej venujeme najviac ako môžeme, vždy keď sa dá, jej zdôrazňujeme, že ju veľmi ľúbime a znovu je z nej to usmievavé spoločenské dievčatko.
Táňa, dcérky Laura a Zuzka

súrodenci, výchovné prešlapy, bábätko, žiarlivosť

Môj prešľap

Nedovolili sme mu dotknúť sa sestričky

Po návrate z pôrodnice s dcérkou Jankou som mala veľký strach, aby jej starší, vtedy 2-ročný braček Tomáško neublížil. Bábätko naňho pôsobilo ako magnet, stále sa ho snažil dotknúť, pohladkať, dokonca ho raz chytil na ruky, keď som sa na sekundu otočila – našťastie som okamžite zareagovala a dieťa som zachytila. Zrejme to vo mne prebudilo veľký strach, že by mu mohol nechtiac ublížiť. Malé deti nemajú taký cit, namiesto pohladkania capnú a keby zle zasiahol bábätko, mohlo by ho to bolieť. Tak som takmer úplne izolovala ich telesný kontakt. A tak Tomáško, ktorému sa malá sestrička páčila od prvého momentu, po čase akoby stratil záujem, keď pochopil, že bábätka sa chytať nesmie. Keď sestrička podrástla, našťastie sama začala Tomáška chytať za ručičku a ťahať ho do hier a vtedy som si uvedomila, že som mu mohla viac dôverovať, veď nejaké to capnutie by sestrička prežila. Samozrejme, mamičky by mali mať bábätko aj pri hre so starším súrodencom pod dozorom, no už by som deti tak od seba neizolovala.
Klára z Pezinka, 2-ročná Janka a 4-ročný Tomáško

súrodenci, bábätko, výchovné prešľapy

Môj prešľap

U syna som vyvolala žiarlivosť

Pretože manžel je pracovne veľmi vyťažený, na deti som väčšinou sama. Po narodení dcérky som bola veľmi unavená a priznávam, že som sa staršiemu Mirkovi venovala menej. To v ňom zrejme vyvolalo žiarlivosť na mladšiu sestričku, silou-mocou sa snažil stále na seba upriamovať pozornosť. Keď malá plakala, lebo ju bolo treba nadojčiť, on sa zo vzdoru pocikal a kričal tiež. Inokedy, keď som sa nepozerala, vytrhol Terezke z úst cumeľ a hodil ho na zem cez celú izbu. Bral jej hračky, robil jej prieky, ťahal ju za nožičky... niekedy som z toho bola úplne na zbláznenie.

Kamarátka mi poradila, nech ho „menujem“ za svojho pomocníka a tak ho nielen zamestnám, ale zároveň sa mu budem aj venovať. Zabralo to!

Pri prebaľovaní mi podával vlhčené utierky, pri kŕmení mi doniesol plienku na utieranie, ak malá vypľula cumeľ, opláchol ho a doniesol umytý... Samozrejme, vždy som ho vychválila do nebies . Naozaj nám to pomohlo, dnes súrodenci spolu vychádzajú skvele.
Vlasta, 4-ročný syn Mirko a ročná dcérka Terezka

Neprehliadnite: Čo zaručene nechce viacdetná matka počuť ALEBO Koľko detí je dnes akurát?


Môj prešľap

Dcére sme o bábätku nepovedali

Keď som otehotnela, dcérka mala len rok. Zdala sa nám veľmi maličká na to, aby sme jej vysvetľovali, čo sa so mnou deje. Mysleli sme si, že by to bolo pre jej maličkú hlavičku ešte príliš komplikované. A tak keď prišiel čas, odišla som do pôrodnice a až tam sa neskôr dozvedela, že má bračeka. Bola veľmi prekvapená, kde sa zrazu zobral, neuvedomovala si, že bol celý čas v mojom brušku s nami a chvíľu trvalo, kým si naňho zvykla. Musela som jej niekoľkokrát vysvetľovať detskú verziu toho, ako sa bábätká narodia a postupne to jej malý rozumček nejako spracoval. Keby sme jej to s manželom vysvetľovali už keď som bola tehotná, možno by sme si to všetci viac užívali. Našťastie teraz je všetko v poriadku, súrodenci sa veľmi ľúbia a keďže je medzi nimi len ročný rozdiel, veľmi si rozumejú.
čitateľka Mirka, Rožňava

Môj prešľap

Nedali sme staršiemu voľnú ruku  

Chcem poradiť mamičkám, ktoré čakajú druhé alebo tretie dieťatko, aby určite to, ktoré už majú doma, o tom upovedomili. Dôležité je hlavne veľa sa rozprávať, zapájať staršieho súrodenca aj do príprav na príchod toho mladšieho, brať zreteľ aj na jeho názory, vkus (napríklad pri kupovaní oblečenia, výbavičky, zariaďovaní izbičky!). My sme to staršiemu synčekovi až tak nedovolili a neskôr sme zistili, že sme ho obrali o veľkú radosť.

Keď sa dieťatko narodí, je dobré dať staršiemu súrodencovi v pôrodnici k bábätku hračku, ktorú mu akože donieslo na tento svet ako privítanie a pozdrav. U nás to fungovalo a dodnes má starší syn plyšového psíka a hoci už má 9 rokov, stále hovorí, že toto je psík, ktorého mu doniesol braček, keď sa narodil. Samozrejme, do pôrodnice ho prišiel pozrieť tiež s hračkou, ktorou ho chcel privítať v našej rodine.
Ladislava, synovia Jarko, 9 rokov, Petrík, 6 rokov

Mohlo by vás zaujímať: Chcete si zachovať zdravý rozum? TOTO urobte so svojimi deťmi!

Pripravte súrodenca na príchod bábätka

Keď začne byť tehotenstvo viditeľné, je načase povedať o tom aj dieťaťu.  Nechajte ho, nech vám hladká bruško, nech počúva srdiečko bábätka. Ak je to možné, zoberte ho so sebou aj na ultrazvuk, aby ho videlo. Bude sa naň viac tešiť.
Uisťujte staršie dieťa o svojej láske. Je dôležité, aby sa prvé dieťa necítilo odstrčené a menej ľúbené. Skôr, než sa bábätko narodí, snažte sa staršiemu súrodencovi vysvetliť, že bábätká veľa plačú, treba sa im viac venovať, ale ak by ste mu aj nemohli v tej chvíli vyhovieť, neznamená to, že ho už neľúbite. Sľúbte mu, že sa mu budete venovať najviac, ako sa vám bude dať.
Pripravte darčeky. Ešte pred pôrodom nezabudnite kúpiť dva darčeky – jeden pre staršieho súrodenca a jeden pre bábätko. Do pôrodnice si so sebou zoberte darček pre staršie dieťa a dajte mu ho tak, akože mu ho donieslo bábätko. A naopak, darček pre bábätko zase nech do pôrodnice prinesie starší súrodenec. Toto pravidlo zaručene funguje a prelomí počiatočné rozpaky.
Vymedzte si „čistý čas“ pre staršieho. Aj po narodení si denne nájdite aspoň 20 minút, počas ktorých sa budete venovať výhradne staršiemu dieťaťu. Tak bude mať pocit, že o vás neprišlo.

súrodenci, rodina, žiarlivosť

Zdôraznite dôležitosť staršieho súrodenca. Ešte pred narodením zapojte staršie dieťa do výberu vecičiek pre bábätko, po narodení dieťatka mu dovoľte zapojiť sa do starostlivosti o bábätko – pomáhať vám, hoci drobnosťami. Vždy ho nezabudnite pochváliť. Deťom takéto správanie dvíha sebavedomie a väčšinou sa tak vyhnete veľkej žiarlivosti na mladšieho súrodenca.

Tip Mama a ja

Tréning na nečisto

Poznáte rodinu s malým bábätkom a starším súrodencom? Poproste ich, či by ste nemohli prísť s vaším drobcom na návštevu pozrieť sa na dieťatko. Keď budete s bábätkom hodinu či dve, vaše dieťa si aspoň trošku bude vedieť predstaviť, čo ho čaká. A počas rozhovorov o bábätku v brušku ho môžete prirovnávať k bábätku, ktoré videlo. Pomôže to tomu, aby sa na súrodenca tešilo.

Na záver si prečítajte:

Keď jedináčik dostane súrodenca

Keď starší vychovávajú mladších

Žena doma: Bojíte sa o svoje deti?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: