Bylinky ako liek

Bylinky ako liek
27.10.2014 v kategórii Mama, autor Eva Bačová, foto: istockphoto.com

Bylinky používame pri varení, pripravujme si z nich chutné čaje. Za svoju chuť a liečivé účinky vďačia esenciálnym olejom.

Liečenie pomocou byliniek sa považuje za predchodcu dnešnej farmakológie. Čoraz viac ľudí dáva prednosť prírodným látkam a poukazuje na vedľajšie účinky syntetických liekov.

  • Bylinky používame pri varení, pripravujme si z nich chutné čaje. Za svoju chuť a liečivé účinky vďačia esenciálnym olejom. Preto sa musia zbierať pred poludňajšou horúčavou, aby si udržali svoju výraznú vôňu a chuť.

Niekoľko byliniek, ich využitie v kuchyni, ale aj liečivé účinky, ktoré sa im pripisujú:

Bazalka - prísada do paradajkových jedál, hlavne v talianskej kuchyni. Uvoľňuje napätie, pôsobí upokojujúco na nervovú sústavu, tlmí žalúdočné kŕče.

Bobkový list – využíva sa ako prísada do polievok, omáčok, mäsových rolád. Povzbudzuje chuť do jedla a podporuje trávenie.

Fenikel – jeho lístky sa pridávajú do omáčok a rybacej plnky. Semená a listy podporujú trávenie, používajú sa aj proti plynatosti, nespavosti, nevoľnosti a zvracaniu.

Kôpor – používa sa hlavne pri zaváraní, príprave polievok a rybacích pokrmov. Má utišujúce účinky pri kŕčoch, plynatosti.

Mäta – používajú sa listy rôznych druhov mäty, hlavne na dochutenie jahňacieho mäsa, ale aj pri príprave zákuskov. Mäta podporuje trávenie, horúci odvar z mäty pomáha pri prechladnutí.

Oregano – najčastejšie sa používa do plniek a pizze. Podporuje trávenie, vo forme odvaru zmierňuje kašeľ a príznaky pri nachladnutí a chrípke. Neodporúča sa používať v období ťarchavosti.

Pažítka – zlepšuje chuť zemiakov, vaječných jedál, polievok, omáčok. Povzbudzuje chuť do jedla.

Petržlenová vňať - má široké využitie. Je jedným z najvýživnejších druhov korenia, pretože obsahuje vitamín C a železo. Čerstvá osviežuje dych, odporúča sa ju žuť po požití cesnaku.

Rozmarín – môže sa ním dochucovať jahňacie a kuracie mäso. Pôsobí povzbudzujúco na krvný obeh a nervovú sústavu. Upokojuje podráždené tráviace ústrojenstvo, zlepšuje trávenie a zmierňuje plynatosť.

Tymian – pri varení sa používa pre svoju aromatickú chuť. Výluh z tymianu slúži ako kloktadlo a uvoľňuje hlieny pri kašli a zápaloch horných dýchacích ciest.

Bylinkové čaje sa predávajú v lekárňach, samoobsluhách, v osobitných obchodoch a pred uvedením na trh musia spĺňať prísne kritériá kvality.

Ktoré bylinkové čaje sú vhodné pre tehotné ženy?

Tehotné ženy by sa mali užívaniu bylinkových čajov vo väčšom množstve  radšej vyhnúť, s výnimkou mätového, lipového a harmančekového, ktoré zmierňujú rannú nevoľnosť. 

Vhodný je aj žihľavový, šípkový čaj a čaj roibois.

Pred pôrodom sa odporúča čaj z listov maliníka, ostružina malinová (Rubus idaeus) - udržuje zdravý tonus maternice, podporuje plodnosť, zabraňuje potratu, podporuje tvorbu mlieka.

Ktoré čaje a bylinky nie sú pre tehotnú ženu vhodné?

Samozrejme, občasné striedme pitie bylinkových čajov rôznych druhov vám neuškodí.

Vyhnúť by ste sa však mali nasledovným bylinám a čajom:  aloe, feniklu, ďateline, šalvii, levanduli a čaju lapacho.

Vynikajúcim nápojom pre tehotné ženy je vlažná voda s citrónovou šťavou - dodá Vám vitamín C a pomôže regulovať pH organizmu a dodá energiu.

Mohlo by vás zaujímať aj:  Pomôžu pri otehotnení bylinky, čaje, tanec či iné netradičné metódy?

Obľúbené bylinkové čaje, ktoré pomájú pri liečbe a zmierňujú príznaky ochorení:

Bazový čaj – pomáha pri chrípke a prechladnutí, prečisťuje dutiny a zmierňuje zápal horných dýchacích ciest.
Harmančekový čaj – má upokojujúce účinky, pomáha pri nespavosti a stavoch úzkosti.
Mätový čaj – treba piť hlavne po večeri. Pomáha pri nevoľnosti, zmierňuje nadúvanie.
Šípkový čaj – šípky sú bohatým zdrojom vitamínu C, čaj má príjemnú citrónovú chuť.   

Prečítajte si aj: Čajík pre dojča