AKO zvládnuť vianočné upratovanie s prehľadom a nezblázniť sa

Veronika Nováková | 17. december 2022
AKO zvládnuť vianočné upratovanie s prehľadom a nezblázniť sa

Pomóc, vianočné upratovanie!!! Ako ho zvládnuť s úsmevom a nezblázniť sa...? Takto to zvládajú iné mamičky, nechajte sa inšpirovať!

Domov je miesto, kde je naše srdce. Je to tam, kde sa môžeme utiahnuť pred vonkajším svetom a vdychovať rodinnú atmosféru s najbližšími. Na Vianoce je to všetko ešte intenzívnejšie. Ibaže by spoza dverí číhal úhlavný nepriateľ tejto pohody, ktorý sa volá neporiadok. Odstráňte ho natrvalo spolu s nami, nech máte dni čisté. A nielen počas sviatkov. 

Pozor, začíname upratovať!

Pokiaľ pred každou neohlásenou návštevou chytáte paniku a v rýchlosti hádžete neporiadok do skríň, tak vitajte v klube. A to ani nehovoríme o tom, aké nervózne sme v predvianočnom období, keď treba robiť milión vecí, a to „veľké vianočné upratovanie“ akosi stále odkladáme a odkladáme.

Sme vnímavé a čistotné ženy, a tak dobre vieme, že poriadok v dome znamená aj poriadok v duši. Ale vieme aj to, že ak budeme v domácnosti upratovať celoročne, tak počas adventných víkendov môžeme namiesto gumených rukavíc a namosúreného výrazu tváre vytiahnuť korčule alebo vybehnúť na vianočné trhy.

Milujte svoj domov, odvďačí sa vám

Váš dom, váš hrad alebo ako to je? A vnímate to naozaj tak? Utierate prach a umývate dlážku s láskou? Beriete váš dom ako bezduchú stavbu, alebo je to pre vás chrám, ktorý vás chráni pred chladom a poskytuje vám teplo domova? Tak prijmite fakt, že ako vďaku za to, sa oň budete starať.

Možno váš aktuálny príbytok nie je podľa vašich predstáv, takže chápeme, že aj upratovanie ide v tomto prípade tak trochu „od ruky“. Skúste však odohnať zlé myšlienky a pochybnosti a myslite pozitívne. „Tu teraz bývam, a preto ťa, domček môj, pekne poupratujem.“ 

Máme pre vás jednoduchú radu: Preč so všetkým, čo máte len tak zo zotrvačnosti

Uvidíte, ako sa vám uľaví, keď sa zbavíte nepotrebných vecí. Platí to aj o šatníku a iných storočných kolekciách, ktoré ste dostali ako svadobný dar a je vám ľúto vyhodiť ich. Opakujeme: Preč s nimi! Vyhodiť, podarovať, predať na internete, je len na vás, ako sa ich zbavíte. 

Linecké vianočné koláčiky
Prečítajte si tiež:

Linecké vianočné koláčiky

Z vašich skúseností: Takto upratujem JA

Henrieta (45), vdova, v dome s ňou žije dcéra s druhom a dvojročným dieťaťom:

„Celé dni nerobím nič iné, len upratujem. Máme toho v dome strašne veľa. Niečo mi zostalo po mame a sú veci, ktoré jednoducho nedokážem eliminovať. Cítim sa plná toho všetkého a tak trochu aj frustrovaná. Lebo hneď, ako dokončím jednu miestnosť, v tej ďalšej je ešte väčší bordel. Snažila som sa nepotrebné veci vytriediť, ale čím som staršia, tým častejšie ma prenasleduje predstava, že ich musím uschovať pre prípad, že raz budem chudobná. Alebo by sa to raz mohlo hodiť vnukovi. Vianočné upratovanie je pre mňa trauma, lebo je to nikdy nekončiaci proces. A tak sa bežne stáva, že zatiaľ čo miešam kapustnicu, druhou rukou čistím kuchynskú linku.“ 

Ema, mama 5-ročných dvojčiat:

„Nikdy by som neverila, aké očistné môže byť veľké vypratanie a vyupratovanie šatníka. Konečne som sa pozrela pravde do očí a všetko to odložené oblečenia na „keď schudnem“ som nemilosrdne vyhodila. Bola toho obrovská kopa. Z môjho preplneného šatníka zostalo doslova torzo. Za niektorými kúskami je mi smutno, ale faktom je, že by som ich nemohla nosiť. Zrejme ich už nikdy neoblečiem...

Vlastne pre mňa týmto poriadkom vzniklo niekoľko pozitív – poriadok v šatníku, kde sa už pre množstvo vecí nedalo orientovať, moje priznanie si, že už nikdy nebudem mať 50 kilogramov a zároveň vášeň hľadať si svoj vlastný štýl obliekania, v ktorom sa chcem cítiť čo najlepšie, aj s kilami navyše.“

vianočné upratovanie

Viktória (39), vydatá, dve deti (10 a 12 rokov):

„Ja som v upratovaní taká stará škola. Už mesiac pred Vianocami na chladničke visí zoznam s povinnosťami. Idem pekne po poriadku, aby som všetko stihla. Zatiaľ čo ja cez víkendy zveľaďujem domácnosť, môj muž s deťmi vyrážajú na výlety. Ich prítomnosť ma počas upratovania doslova otravuje. Najlepšie mi je samej, tak podávam naozaj kvalitné výkony a všetko sa ligoce od čistoty.

Je síce pravda, že si neužijem trhy ani predvianočný čas, ale ten poriadok mi za to predsa stojí. Len keby sa potom na mňa synovia nepozerali tak zvláštne, že prečo je mama taká nervózna a unavená? A prečo nemôžu jesť medovníčky v obývačke? Lebo mama už mesiac upratuje, aby bolo na Vianoce všetko v plnej paráde. A tak trošku aj preto, lebo viem, že prídu návštevy, a tie predsa nemôžem privítať v neporiadku. 

Dobrým trikom je začať s upratovaním po miestnostiach 

Tie si však rozdeľte po etapách – v jeden týždeň, alebo deň upracte hosťovskú izbu, potom detskú, spálňu atď. Nebudete tak veľmi vyčerpaná a zostane vám čas aj na prechádzky, prípravu pečených dobrôt či leňošenie... 

Čo radia odborníci na upratovanie? 

Pri rýchlom upratovaní sa nezaoberajte detailmi a nepúšťajte sa do hĺbkového upratovania, upratujte povrchy. Prezrite si miestnosť a urobte si v hlave plán, ako na to. Všeobecne sa upratuje zhora dole, od okna ku dverám. Upratovacie prostriedky si pripravte k ruke, napríklad do vedra, majte dostatok handričiek a utierok. Na záver upratovania povysávajte a utierajte dlážku. 

Zdobte a zdobte, pečte a vytvárajte vianočné vône

Po všetkom humbuku okolo Vianoc a vianočných návštevách budete aj tak musieť začať odznova.,, Nemusíte čakať Vianoce vo vyleštenom bezbakteriálnom byte s prachovkou v ruke s vyhoreným výrazom tváre. Vaše deti určite viac ocenia mamu – tak trochu bordelárku, ale s úsmevom na tvári. A ešte čosi! Či bude upratané do posledného kúta v byte alebo narýchlo, vianočné svetlá a vône urobia svoje a vy budete vnímať byt krajší a čistejší (o drobných nedostatkoch pomlčte), navyše, Vianoce prídu, či máme „vyglancované“ alebo nie... Tak si ich užite plnými dúškami! 

Skúste Máriin tip – upratujte po malých krokoch!

Mária (36), vydatá, dve deti (3 a 6 rokov):

„Upratovanie nepatrí k mojim koníčkom a s dvomi malými deťmi je to občas hra kto z koho. Keďže mám rada poriadok, ale nie na úkor svojich detí, vyčlenila som si na upratovanie hodinu denne. V pondelok prezlečiem postele a všade povysávam. Dám prať bielizeň. V utorok umývam kúpeľňu a záchod. V stredu vytriem dlážku a opäť dám prať. Vo štvrtok upracem celú kuchyňu. V piatok dám dokopy detskú izbu, opäť povysávam a utriem dlážku, ak sa mi chce. Večer zvyknem žehliť.

Sobota je špeciálny deň, lebo upratujem len nejaký zaprataný kútik v byte. Ani neviete, koľko energie sa tým uvoľní. A v nedeľu? V nedeľu sa predsa nepracuje! Jediné, na čo sa zmôžem je, že naložím špinavý riad do umývačky. A šup do parku s deťmi. A keďže týmto systémom fungujem celoročne, ani pred Vianocami to nie je inak. Akurát, že mám od upratovania voľno tri dlhé dni. A aby mi práca išla lepšie od ruky, pustím si k tomu melodickú hudbu a pokojne si zaspievam do mopu.“ 

Šikovné MAMA a ja rady pre vás

  • Dávajte veci hneď tam, kam patria. Toto je najúčinnejšia prevencia vzniku nekontrolovateľného neporiadku. Nikto zatiaľ nič lepšie nevymyslel. Žiadne „tu si to odložím a potom hneď upracem“. Neupracete a neporiadok len narastá.
  • Obmedzte výstavky na poličkách, rôzne vitrínky a tak podobne. Nadšene minimalizujte a potom nebude čo upratovať.
  • Nezametajte, ale vysávajte. Ak ho ešte nemáte, zvážte nákup ľahkého príručného bezdrôtového vysávača, ktorý sa dobíja cez batériu. Je to šikovný pomocník.
  • Čistite mikrovláknovou handričkou. Mnoho gazdiniek na ňu nedá dopustiť, dobre sa s ňou pracuje, má vysokú účinnosť aj bez chémie a dá sa vyprať pri vysokých teplotách.
  • Chémia je out. Agresívne čistiace prostriedky dostávajú na frak a do popredia sa derú prírodné prostriedky. Dobrú službu urobia ocot alebo jedlá sóda. Plus tradičný prostriedok na umývanie riadu, bežný alkoholový čistič a ste perfektne vybavení na akciu.
  • Plochý mop so snímateľnou handrou, ktorú môžete po upratovaní umývať, vám spríjemní otravné vytieranie podláh.
  • Umývačka? Umývačka! V dnešnej dobe je ručné umývanie doslova prežitok. Požierač času a dobrej nálady. Investície do umývačky sú asi jedny z najlepších v živote.
  • Patrí žehlenie do upratovania? Podľa nás áno. Byt nie je uprataný, ak uprostred obývačky kraľuje kôš nachystaný na žehlenie. Skúsené ženy už dávno vedia, že dlhé státie za žehliacou doskou môžu skrátiť na minimum, ak práve povešanú bielizeň trochu „vyžehlia“ ruky. V mnohých prípadoch potom už to skutočné žehlenie nie je nutné.
  • Dvakrát ročne si urobte „vyhadzovací“ deň. Prečistite svoj byt a zbavte sa všetkých nepotrebností, asi najviac oblečenia. Čím menej vecí v byte, tým sa poriadok lepšie udržiava. A duša môže zase voľne lietať. Má totiž kde.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: