6 znakov, že ste dobrým rodičom

Michaela Klamová | 6. apríl 2022
6 znakov, že ste dobrým rodičom

Pýtate sa niekedy sama seba, či ste naozaj dobrý rodič? Či robíte všetko správne, dostatočne ale nie zasa príliš ako helikoptérová matka? Pár znakov toho, aké je vaše rodičovstvo, môžete odpozorovať aj na svojom dieťati.

1. Emócie

Ak sa vaše dieťa nebojí pred vami ukazovať svoje emócie (dobré aj zlé), znamená to, že sa pri vás cíti emocionálne v bezpečí. Ak skrýva pred rodičmi svoj strach, smútok či hnev, znamená to, že vo vašom vzťahu sú vážne trhliny. 

2. Ste prvý v poradí

Keď má nejaký problém alebo ho čosi trápi, ste prvou voľbou, za kým ísť. Vie, že ho privítate s otvorenou náručou a vypočujete si jeho problémy, nech sú akokoľvek malé.

3. Delí sa o názory

Vaše dieťa sa s vami delí o svoje pocity, názory či obavy bez strachu, že by ste zle reagovali, nahnevali sa, či ho vysmiali. 

4. Žiadne nálepky

„Som zlé dieťa,“ nepovie žiadne dieťa samo od seba, naučí sa to od rodiča. Rodič, ktorý nenálepkuje dieťa titulmi ako napríklad zlé, lenivé či netalentované, vychováva sebavedomejšieho potomka.

5. Baletka vs. floorbalistka

Čomu sa venuje vaše dieťa? Skvelý rodič podporuje deti v tom, čo ich baví a čo milujú, netlačí ich do krúžkov, škôl či povolaní, ktorými si kompenzuje vlastné nesplnené sny.

6. Vedieť sa ospravedlniť

Na záver dôležitá rada, ktorá z vás robí nielen dobrého rodiča, ale aj človeka. Ak zvýšite hlas alebo vám ubehne pár nevhodne mierených slov, vždy si nájdite čas, túto chybu napraviť. Dieťaťu vysvetlite, že viete, že ste mali reagovať inak a ospravedlňte sa.

Zdroj: mother.ly

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: