7 vecí, ktorými oslabujete svoje dieťa

Marika Koscelníková | 28. marec 2022
Neoslabujte svoje deti

Vzťah dieťa-rodič je spojenie ako žiadne iné. Veľmi intímne a silné. Občas tento krehký vzťah narušíme správaním, ktoré dieťa oslabí (a jeho dôveru v nás rovnako).

Ako môžete posilniť svoje dieťa? Najlepší spôsob, ako si udržať dlhý, silný a zdravý vzťah, je vyhnúť sa týmto činnostiam a správaniu. 

5 rodičovských omylov
Prečítajte si tiež:

5 rodičovských omylov

1. Zdieľate príliš veľa zo života svojho dieťaťa

Výskumníci z University of Washington a University of Michigan v roku 2016 vykonali prieskum (ext. zdroj prieskum) rodičov a ich detí a zistili, že mnohé deti sa nielen obávajú toho, že ich rodičia posúvajú informácie o nich online, ale sú tým aj zahanbené a frustrované. Deti si v prieskume mysleli, že rodičia by sa ich určite mali opýtať, či je v poriadku uverejňovať príspevky, v ktorých sa zmieňujú o nich. Nejde len o zdieľanie na sociálnych sieťach, ale aj medzi priateľmi a rodinou. Dieťa by vám malo dôverovať, ak sa začne obávať, že ho "zradíte" zdieľaním informácií, ktoré patria len vám, dôvera sa výrazne naruší. 

2. Odstraňujete im prekážky

Odstránenie všetkých prekážok v ceste vášho dieťaťa – „pomocou“ pri školskom projekte, alebo zásahom, keď dostane zlú známku – mu nepomôže dosiahnuť úspech. Robiť všetko pre svoje dieťa alebo uľahčiť mu všetko, čo sa len dá, ho len brzdí. Nebude musieť napredovať, lebo má za sebou vás. V prípade potreby ponúknite pomoc, ale robiť čokoľvek za neho je prekážkou, nie pomocou.

3. Vznášate sa nad nimi ako helikoptéra

Dohľad nad každým aspektom života vášho dieťaťa mu znemožní osamostatniť sa, rozhodovať sa a fungovať samostatne. Štúdia (ext. zdroj štúdia) z Floridskej štátnej univerzity z roku 2016 zistila, že helikoptérové ​​rodičovstvo má negatívny vplyv na duševné zdravie mladých dospelých, vrátane nepriamych účinkov na úzkosť, depresiu a životnú spokojnosť. Nekrúžte nad nimi, skúste im viac dôverovať.

Ste helikoptérový rodič?
Prečítajte si tiež:

Ste helikoptérový rodič?

4. Extrémne rodičovstvo

Zatiaľ čo diktatúrny rodičovský štýl spôsobuje extrémnu záťaž vo vzťahoch, tak aj príliš laxný – pretože deťom nie je poskytnutá štruktúra, ktorú potrebujú. Vyvážený rodičovský štýl je štýl, v ktorom rodičia povzbudzujú svoje deti, aby vyjadrili svoje pocity a rešpektovali ich, pričom im pomáhajú formulovať ich vlastné riešenia.

5. Nechávate ich vyhrať  

Keď sú deti malé, necháme ich raz za čas vyhrať Človeče nehnevaj sa, ale nemali by vyhrávať stále. Nie každý si zaslúži trofej len za to, že sa zúčastnil. Keď dovolíme našim deťom zlyhať, učíme ich odolnosti. Na to netreba zabúdať.

6. Porovnávate deti navzájom

Vyhnite sa akýmkoľvek slovám v duchu: "Prečo nemôžeš byť viac ako tvoja sestra alebo brat?" Porovnávanie vášho dieťaťa so súrodencami alebo priateľmi vytvára medzi nimi zbytočné napätie. 

7. Očakávate, že splnia vaše ambície

Máte už svoju predstavu o dieťati? Čo by mohlo/malo robiť, čím sa zaoberať a ako veľmi na tom pracovať? Nespoliehajte sa na to, že deti budú nasledovať vašu predstavu, s týmto narábajte veľmi opatrne. Dieťa má svoju cestu a ak ju budete príliš korigovať  svojim zásahom, spôsobíte mu zbytočný tlak a nedôveru v seba samého. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: