5 rodičovských omylov

Marika Koscelníková | 17. marec 2022
Rodičovské omyly

Príručku sme s narodením dieťatka nedostali a robíme všetko najlepšie ako vieme. Občas sú naše obavy a pochybnosti na mieste, inokedy nie. Tu je päť prešľapov, ktorých sa dopúšťame.

1. Nehľadajte diagnózy a lekárske rady na internete

Keď ste vystrašení zo symptómov vášho dieťa, na prvom mieste hľadania informácii je zvyčajne Dr. Google, však? Zatiaľ čo dôveryhodné pediatrické odborné stránky môžu obsahovať pre vás užitočné informácie, diagnostikovať vaše dieťa môže len a len lekár. Ten si môže vypočuť vaše obavy a aj prípadné diagnózy, ktorých sa obávate, ale až vyšetrením sa potvrdia, alebo vyvrátia. Z obyčajnej vyrážky dokáže vydesený rodič urobiť smrteľné ochorenie a to nepomáha ani jemu ani dieťaťu. Ak máte akékoľvek podozrenie - odpoveď hľadajte u lekára nie na internetových fórach a hlavne - NEORDINUJTE dieťaťu lieky alebo prípravky, ktoré vám lekár neodporučil. 

2. Nežiadajte zbytočne nasadenie antibiotík a neodmietajte očkovanie

Áno, sú rodičia, ktorí sa ich dožadujú, aj keď dnes už vieme, že antibiotiká nie sú vždy riešením. Bežné prechladnutie a kašeľ nepotrebujú antibiotiká, potrebujú len čas na liečbu. Časté užívanie antibiotík vedie k opakovanému narušeniu ochrannej vrstvy nielen tráviaceho systému, ale aj imunitného systému. Jednoducho povedané, imunitný systém zlenivie. Tak sa nehnevajte na pani doktorku, ktorá vám odporučí tekutiny a vitamíny, ak by bol dôvod na podávanie liekov, určite by vám ich predpísala.

Veľkou témou je aj očkovanie. Tak, ako sa niektorí rodičia spoliehajú na vyspelú modernú medicínu, ostatní sa boja vakcín. Očkovanie je účinný spôsob prevencie proti infekčným ochoreniam so závažným priebehom alebo závažnými následkami. Očkovací kalendár je rozvrh očkovaní v detskom veku. Posunuté očkovanie najmä u bábätiek je pomerne rizikové, lebo sú dlhšie nechránené. Ak to neodporučí lekár, neodkladajte ho.  

3. Dieťa neprechladne, lebo bolo dlho vonku 

Toto je jeden z mýtov, ktorý len tak nezomrie. Nepestujte si dieťatko doma v teplom brlôžku, aby ho neofúklo. Naopak, čo najviac času trávte na čerstvom vzduchu. V podstate sa dá ísť von v každom počasí a v primeranom oblečení. Dieťa neochorie, ak sa presunie do auta bez čiapky a bundy, alebo strávi celý deň vonku na ihrisku. V chladnejších mesiacoch trávia deti viac času vo vnútri, čo je na šírenie vírusov ideálne prostredie, preto sa vám zdá, že počas zimy je vaše dieťa častejšie choré, ale zima ako taká za to nemôže.  

S tým súvisí aj obmedzenie času stráveného pred obrazovkou a na mobile. Deti majú byť vonku, cvičiť, hrať sa a interagovať tvárou v tvár s rovesníkmi. Pomáha to ich fyzickému aj psychickému zdraviu. Je veľmi ľahké ospravedlniť browsovanie na internete "takou dobou", ale čím menej sa bude dieťa pohybovať v online priestore a viac v reálnom živote, tým lepšie pre jeho zdravý vývoj. 

4. Nečistite uši dieťaťa vatovými tyčinkami

Možno si myslíte, že pomáhate, ale v skutočnosti len zatláčate maz ďalej do uší. Namiesto toho dovoľte, aby sa do uší vášho dieťaťa dostalo trochu vody počas kúpania, vlhkosť by mala pomôcť mazu, aby sa prirodzene uvoľnil. Mali by ste vedieť, že maz je v uchu potrebný, vytvára prirodzenú bariéru. Ako vyčistiť uško? Kúskom gázy alebo uteráčikom vyčistite jemne maz nahromadený v oblasti zvukovodu, určite nezachádzajte do vnútra uška! 

Horúčka
Prečítajte si tiež:

Horúčka

5. Nestresujte sa (príliš) kvôli teplote vášho dieťaťa

Alarm hneď zabliká, keď má dieťa zvýšenú teplotu, ale keď už je mimo novorodeneckého štádia, kedy môže byť horúčka naozaj nebezpečná, nepanikárte. Zvýšená teplota detí nie je chorobou, zvyšuje sa aktivita buniek imunitného systému a tým aj celková obranyschopnosť. Znižovanie teploty pod 38,0 C nie je nutné, dieťaťu podávame tekutiny a sledujeme jej vývoj. V prípade, že sa teplota zvýši, podávame antipyretiká. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: