Ste helikoptérový rodič?

Michaela Klamová | 22. január 2022
Helikoptérový rodičia

Fenomén helikoptérových rodičov začína byť známym pojmom a venuje sa mu čoraz viac odborníkov.

Títo rodičia sa až prehnane starajú o svoje deti a vykonávajú za nich činnosti, ktoré by deti už mali robiť samy. Berú im tak možnosť rásť a rozvíjať sa, ich samostatnosť a nezávislosť.

To môže podľa vedcov o niekoľko rokov viesť k psychickým problémom, narcizmu, zlému rozhodovaniu, užívaniu alkoholu, drog a k ďalším problémom v správaní.

V novej štúdii sa odborníci zamerali na to, ako sa rodič stane helikoptérovým. Jedným z dôvodov by mal byť perfekcionizmus rodičov, ich túžba po úspechu a uznaní, ktorú prenášajú na svoje deti. Úspech a neúspech detí berú ako svoj vlastný.

Helikoptérové verzus lenivé mamy
Prečítajte si tiež:

Helikoptérové verzus lenivé mamy 

"Neofukujte" svoje deti

Každý rodič chce, aby jeho dieťa bolo úspešné, no merať svoju sebahodnotu prostredníctvom dieťaťa nie je správne. Tzv. helikoptérami bývajú oveľa častejšie matky než otcovia. Vedci to pripisujú tomu, že rodičovstvo a starostlivosť o deti je väčšinou na pleciach žien.

Mnohé z nich často opisujú ako zmysel svojho života deti a berú materstvo ako svoju identitu. Prestávajú sa vnímať ako ženy a partnerky, nevidia prácu či záľuby ako súčasť svojho sveta. 

Chris Segrin, výskumník Arizonskej univerzity zaoberajúci sa rodičovstvom, upozorňuje, že rodičia musia pochopiť, že ich život má aj iné prvky, nezávisle od rodičovstva, aby sa im venovali a nenechali sa chytiť do pasce nadmernej rodičovskej starostlivosti a „ofukovali“ svoje deti, hoci už majú dávno po tridsiatke.

Zdroj: medicalxpress.com

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: