Zabudnite na pomaranče! Zime kraľuje KYSLÁ KAPUSTA

Marika Koscelníková | 12. február 2019
Zabudnite na pomaranče! Zime kraľuje KYSLÁ KAPUSTA

Všetci sa preventívne dopujeme vitamínmi, najmä v období, ktoré „praje“ vírusovým ochoreniam. Namiesto piluliek a exotických citrusov radšej siahnite po našom domácom zdravom zázraku: Kyslej kapuste.

Kvasenie kapusty má u nás dlhoročnú tradíciu. Vedeli ste, že v kvasenej kapuste je viac vitamínu C ako v čerstvej? Patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec. Prospieva tráveniu  a vďaka vysokému obsahu vitamínu C a beta-karoténu je TOP potravinou na podporu celkovej imunity. Nájdete v nej aj dôležité minerálne látky: draslík, fosfor, železo, vápnik, zinok a horčík.

Detoxikácia s kyslou kapustou

Pre zdravie najcennejšou zložkou kyslej kapusty je kyselina mliečna. Spolu s vitamínmi skupiny B obnovujú poškodenú črevnú sliznicu. Šťava z kyslej kapusty obsahuje probiotické baktérie,ktoré telo zbavujú škodlivých a hnilobných mikroorganizmov.

TIP Mama a ja: 1 dl čerstvej šťavy z kapusty 3 až 4-krát denne sa môže využiť ako doplnok pri liečbe podráždeného alebo zapáleného hrubého čreva, bakteriálneho kvasenia, či pri inej nerovnováhe v celom tráviacom trakte.

Kyslá kapusta by mala byť bez konzervantov

Ideálne je, ak si kapustu vykvasíte vlastnú. Prípadne ju kúpite na trhu od spoľahlivého predajcu. Tie, ktoré sú v obchodoch, zvyčajne neobsahujú toľko C vitamínu a naopak, obsahujú konzervanty a ocot. Tieto ingrediencie by kyslá kapusta nemala obsahovať. Vyberajte takú, ktorá nemá veľa ingrediencií. Soľ, korenie, cibuľa, prípadne iná zelenina. Receptov na to, ako pripraviť kvasenú kapustu je niekoľko, základom všetkých je kuchynská soľ a rasca.

Kyslú kapustu môžete konzumovať surovú len tak nakrájanú, prípadne s pečenými zemiakmi či v haluškách. Ponúkame vám aj naše kapustové inšpirácie:

Placky z kyslej kapusty RECEPT TU:

Quiche s kyslou kapustou  RECEPT TU:

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: