Quiche s kyslou kapustou
Fantastický slaný koláč.
Suroviny
- 25 dkg hladkej múky
- 12 dkg masla
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice smotany
- ½ kávovej lyžičky soli
- hladká múka na podsypanie cesta
- Hera na vymastenie formy
Suroviny na náplň:
- 50 dkg kyslej kapusty
- 2 polievkové lyžice oleja
- 5 dcl bieleho vína
- 20 dkg údenej šunky
- 20 dkg strúhaného syra
- 3 polievkové lyžice smotany
- 1 dcl smotany na varenie
- 4 vajcia
- kôpor
Postup
V mise vymiesime z múky, masla, vajec, smotany a soli cesto. Vytvarujeme bochník a na 1 - 2 hodiny necháme v chladničke odležať. Kapustu preperieme, necháme odkvapkať, potom ju na oleji za stáleho miešania opražíme. Prilejeme víno, nádobu prikryjeme a kapustu varíme na miernom plameni cca. 25 minút, kým sa šťava neodparí. Necháme vychladnúť. Potom primiešame šunku nakrájanú na pásiky, strúhaný syr, smotanu, smotanu na varenie, vajíčka a kôpor. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske do guľatého tvaru a vystelieme ním margarínom vymastenú formu s priemerom 26 cm tak, aby tvorilo okraj. Kapustovú masu rovnomerne rozložíme na cesto. Pečieme v predhriatej rúre na 190°C (v teplovzdušnej rúre 175°C) zhruba 35 minút. Keď je koláč skoro hotový, poukladáme na neho plátky syra a na 5 - 8 minút ešte vrátime do rúry, aby sa syr zapiekol. Podávame teplé.