Zažívacie problémy - ako na ne? Skúste detox!

Andrea Mániková, Martina Běhalová | 24. júl 2017
Zažívacie problémy - ako na ne? Skúste detox!

Detoxikáciu organizmu môžete vykonávať kedykoľvek počas roka. Viete ako na to?

Nevyvážená a nezdravá strava sa neprejaví len posunom ručičky váhy vpred, ale môže viesť i k rôznym zdravotným komplikáciám. Plný žalúdok tak okrem zdravia môže ovplyvniť aj náladu a psychickú výkonnosť.

Prečítajte si: Chudnutie po pôrode – môže to ísť aj ľahko!

Ako si v takomto prípade pomôcť?

Optimálny spôsob výživy počas celého roka má výrazný vplyv na to, aby sme v pohode zvládli aj príležitostné gurmánske prehrešky, ako sú napr Vianoce, letné dovolenky s all inclusive alebo rôzne oslavy.

Ak sa počas väčšiny dní v roku stravujeme zdravo, mali by sme nápor všelijakých dobrôt hravo zvládnuť.

Existujú však aj triky, ktorými v dostatočnom predstihu môžeme napomôcť správnemu tráveniu. Stačí na ne nezabudnúť.

Ako môžeme pozitívne ovplyvniť správne trávenie?

Pravidelnosťou

Určite patrí do zdravého životného štýlu, ak sa v pravidelných intervaloch strieda životný rytmus s odpočinkom a relaxáciou.

Ľudský organizmus nie je perpetuum mobile, a ak si skutočne potrpíte na to, aby nielen v práci, ale aj doma bolo všetko perfektné (upratovanie a iné), bez zapojenia ostatných členov rodiny (pretože len vy to urobíte dokonale), tak sa nečudujte, keď po niekoľkých náročných dňoch "vypnete" a váš žalúdok, nálada či psychika začnú protestovať.

Hľadajte povestnú duševnú rovnováhu

Ako? Presný manuál alebo recept na duševnú rovnováhu neexistuje. Čo skutočne zaberá, je udržiavanie sa v dobrej psychickej kondícii, tzn. vyhľadávať podnety či zážitky, ktoré vo vás vyvolajú pocity spokojnosti.

Pri prvých príznakoch nepohody alebo obáv sa o tom porozprávajte s blízkym človekom. Nepodceňujte sociálne kontakty. Čas strávený v rodinnom kruhu alebo medzi blízkymi priateľmi býva často balzamom na dušu.

Viete ako relaxovať tak, aby si vaše telo naozaj oddýchlo?

Fyzická aktivita

Hýbať sa za každých okolností, samozrejme primerane svojmu veku a zdravotnému stavu, prináša nielen slušnú kondičku a pevnejšie telo, ale predovšetkým vyplavenie hormónov šťastia.

Nemusíte hneď utekať do fitka, aj prechádzka vo svižnom tempe na čerstvom vzduchu vám prinesie porovnateľné účinky.

Zabaľte dieťa, uložte ho do kočíka a absolvujte prechádzku na čerstvom vzduchu spoločne. Zabijete dve muchy jednou ranou.

A po návrate domov určite zažijete príjemný pocit blaženosti - prezliecť a rýchlo do obľúbeného kresla s čajom alebo obľúbeným nápojom, tak si hormóny šťastia vychutnáte dokonale.

 

Spôsob výživy

Najmä v optimálnom rozložení potravy počas dňa na 3 hlavné jedlá a 2 desiaty. Raňajky by mali tvoriť 25%, obe denné desiaty približne 15%, obed (vrátane polievky, ktorá pomáha naštartovať tráviace pochody, riedi žalúdočné šťavy a prispieva k lepšiemu využitiu živín) 35% a večera 25%.

Jedzte pomaly, pocit sýtosti sa dostaví po 30 minútach a energetická rovnováha medzi príjmom a výdajom vám zaručí optimálnu hmotnosť.

Prečítajte si: Byť zdravá a v pohode

Vhodný výber potravín

Dôležitý je výber kvalitných potravín, v jedálničku by nemalo chýbať 3-4-krát do týždňa mäso, jednotlivé druhy je ideálne striedať, 1-2 × týždenne ryby a strukoviny.

Určite by nemali chýbať cereálie, obilniny, denný prísun zeleniny by mal byť aspoň 300 g a ovocia 100-150 g. Preferujte domáce druhy v kombinácii so zdravou kulinársku úpravou pokrmov a vhodným výberom tukov.

Dostatočná konzumácia balastných látok a ochranných vitamínov (v ovocí, zelenine, ovsených vločkách či celozrnných výrobkoch) pomáha udržiavať optimálny príjem cholesterolu do 300 mg/deň, vitamíny sú zase potrebné v prevencii civilizačných ochorení v podobe obezity, metabolického syndrómu či rakoviny hrubého čreva. Znížte príjem soli pod 5 g/deň a začnite koreniť striedmo.

Ako sa začať správne stravovať?

Základom je rešpektovanie individuálnej tolerancie jednotlivca. Stravovanie má prebiehať pravidelne 4-5-krát za deň v menších dávkach s ohľadom na ľahšie stráviteľné jedlá a v pokojnom prostredí.

V kulinárskej úprave uprednostnite jedlá varené, dusené, v alobale, na teflóne bez tuku, bez omáčok, doplnená zeleninou v surovom, varenom alebo dusené stave.

Vylúčte, prípadne výrazne eliminujte pitie kávy, kofeínových sladených nápojov, nevhodná môžu byť aj umelé sladidlá. Rovnako ani prechodná neznášanlivosť mlieka či mliečnych výrobkov by nemala byť prehliadaná. Zvýšený obsah vlákniny v potrave môže výrazne pozitívne ovplyvniť spomínané symptómy.

Pite len neenergetické nápoje - vodu alebo nesladené minerálky, ktoré je vhodné striedať. Vyhýbajte sa pokútnym a rýchlym redukčným či zaručene "ozdravným" diétam.

Tip MAMA a ja

Pozor na tzv. západný štýl stravovania - zhon, rýchle občerstvenie, posun hlavného jedla do večerných hodín. Pri nákupe a výbere potravín postupujte racionálne a uvedomelo: nákup absolvujte najedená, nerobte si neprimerané zásoby a nepodliehajte akčným ponukám. Odolajte večernému či víkendovému maškrteniu.

Problémy so zlým trávením môže mať na svedomí mnoho pôvodcov. Napríklad nedostatok tráviacich enzýmov, pálenie záhy, konzumácia príliš veľkého množstva ťažkého alebo mastného pokrmu, zápal žlčníka.

Niektoré sprievodné príznaky nás prinútia vyhľadať lekárske ošetrenie, iné tráviace ťažkosti zvládneme dostať do normálu aj svojpomocne, vhodnou diétou či detoxikáciou, ktorá vám pomôže vrátiť telo do poriadku.

Prečítajte si: Detox a toxíny v našom tele. Ktoré orgány je dôležité posilniť?

Čo je to detoxikácia organizmu?

Očista, pôst čiže detoxikácia organizmu je dnes snáď nejskloňovanějším slovom z oblasti zdravého životného štýlu.

Má svojich odporcov aj priaznivcov a pravda je, ako takmer u všetkého, niekde uprostred. Občasná očista nášmu organizmu neuškodí kedykoľvek v priebehu roka, nielen v jarných mesiacoch.

Odborníci odporúčajú vykonávať detoxikáciu najmenej 2x ročne. Správne vykonávanou detoxikáciou môžeme zbaviťtelo toxických látok, ktoré sme nazbierali.

Toxínom môže byť čokoľvek, čo má na organizmus škodlivé účinky (voda, jedlo, ktoré jete, vzduch, ale i napríklad stres).

Počas jedného roka sa vymenia skoro všetky bunky celého tela a tie odumreté musia byť vylúčené von - do tej doby, než sa tak stane, sú pre náš organizmus odpadom.

Hlavnými detoxikačnými orgánmi organizmu sú obličky, pečeň, črevá a koža. Preto často pri začatí očisty dochádza k zvýšenej produkcii moču (môže mať aj inú farbu a zápach), stolice (vyskytujú sa aj hnačky), k objaveniu vyrážok na koži (najmä u ľudí, ktorí majú oslabenú pečeň či obličky).

Ďalšími sprievodnými prejavmi detoxikácie môžu byť únava, zapáchajúci pot, výtok, nádcha, zvýšená teplota, bolesť hlavy. Tieto problémy väčšinou bývajú len prechodné.

Počas prečisťovanie je žiaduce organizmus ďalej už nezanášať. Vynechanie konzumácia údenín, červeného mäsa, bieleho pečiva, mliečnych výrobkov, cukru, sladkostí, príliš slaných jedál, konzerv, nadmerného množstva soli, instantných výrobkov, alkoholu, kávy, čierneho čaju, kupovaných džúsov a sladených nápojov je v prospech celého očistného procesu.

Zásady detoxikácie

Keď budete dodržiavať zásady detoxikácie, posilníte svoj imunitný systém, a zabránite tak vzniku chronických chorôb.

Pri detoxikácii je dôležitý pitný režim

Je nutné piť 2 až 3 litre tekutín za deň. Nedostatok tekutín zaťažuje obličky aj lymfatický systém. Za tekutiny sa ale nepovažujú sladené vody, alebo dokonca káva. Takýmto typom tekutín sa vyhnite a dajte prednosť čistej vode.

Upravte jedálny lístok

Všetky jedlá, po ktorých sa cítite ťažko a unavene, vyškrtnite zo svojho jedálnička. Potraviny vám majú dodávať energiu a živiny, nie vás na zvyšok dňa vyradiť z prevádzky.

Snažte sa preto jesť striedmo a častejšie. Aspoň v období detoxikácie sa zamerajte na výrobky z biopotravín. Obmedzte kofeín, samozrejme aj nikotín a do svojho jedálnička zahrňte zeleninu, celozrnné pečivo, strukoviny.

Pozor na mastné jedlá, živočíšne tuky, údeniny, sladkosti. Pečeň - našu najväčšiu detoxikačnú stanicu - podporte cesnakom, brokolicou a čajom z pestreca mariánskeho alebo z púpavy.

Pohyb vás udrží v kondícii

Pridajte pohyb - rozhýbete tak metabolizmus a lymfatický systém. Aeróbnym pohybom (bicykel, beh, korčule, aerobik a podobne) 2-3x týždenne podporíte tiež kardiovaskulárny systém a zatočíte so stresom. Ďalšou podpornou akciou môžu byť cviky na peristaltiku čriev alebo masáže.

8 tipov štíhlych žien, ako byť a zostať štíhlou?

Relaxácia a odpočinok

Odpočívajte a relaxujte. Prospeje vám kvalitný spánok a relaxačné techniky (joga, pilates, tai-či, dýchanie, brušné tance, sauna, masáže ...) a naordinujte si tiež pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu.

Pri detoxe pomôžu aj bylinky

Na ceste za zdravím nájdeme oporu aj v bylinkách. Telo vám pomôže dokonale prečistiť napríklad žihľavový čaj, ktorý obsahuje vysokú dávku vitamínu C, vitamín A, železo, vápnik alebo betakarotén.

Žihľavu možno pridať aj do jedla, vylepší nám pleť. Mali by sme ju užívať v opakujúcich sa kúrach, nepretržite však najdlhšie po dobu dvoch týždňov.

Nielen pre krásnu pleť, ale tiež pre zdravú krv môžeme chrúmať listy aj kvety sedmokrásky. Tie sa pridávajú do šalátu aj do polievok.

Podporujú funkciu žlčníka, pečene a čistia krv. Bylinky pridávame do jedla ako korenie, ale nezabudnite, že je nutné ich trhať len tam, kde je čistá pôda.

Rozhodne nie sú vhodné miesta v blízkosti ciest. Bylinky pred konzumáciou vždy niekoľkokrát po sebe dôkladne umyte v studenej vode.

Návod na detoxikáciu

Samotná týždenná očistná kúra môže začínať každý deň pitím teplej vody s citrónom. Vhodnými potravinami počas detoxikácie sú:

čerstvá zelenina a ovocie v rôznych formách (vývar, šalát, šťavy). Toto je doplnené ľahkými jedlami - obilniny (pšeno, ryža, pohánka), strukovinami a rôznymi semienkami - to všetko už v menšom množstve. Samozrejmosťou je nesoliť, nepoužívať biely cukor, strážiť si pitný režim (2,5-3 l denne) a celú detoxikáciu môžeme potom podporiť prírodnými potravinovými doplnkami (mladý jačmeň a riasa chlorella - zásadotvorné potraviny).

Očistu by ste mali vykonávať pravidelne a následne by ste sa mali držať zdravých zásad stravovania dlhodobo (vyradiť vyprážané pokrmy, obmedziť údeniny a biely cukor, zvýšiť podiel vlákniny v strave a pod.), inak pre vás nemá príliš veľký zmysel.

Detoxikácia deň po dni

1. deň - jedzte iba zeleninu v neobmedzenom množstve a formách v surovom stave (čerstvé šťavy), piť môžete čistú vodu a bylinkové čaje (napr. detoxikujúci žihľavový čaj)

2. deň - jedzte iba ovocie, vyvarujte sa však príliš sladkého ovocia (banány, hrozno)

3. deň - začnite do jedálnička postupne pridávať zemiaky, celozrnnú ryžu alebo pečivo, celozrnné cestoviny, a to všetko so zeleninou

4. deň - je rovnaký ako deň tretí, len s tým rozdielom, že namiesto zeleniny konzumujete ovocie

5. deň - môžete pridať do jedálnička nízkotučné mliečne výrobky

6. deň - je rovnaký ako deň piaty, pridávajte ostatné živočíšne bielkoviny, ako napr. mliečne výrobky (syry, tvarohy), a môžete dochutiť bylinkami

7. deň - pridajte biele mäso - morčacie, kuracie, ryby, králika, môžete si teda dať napr. rybu so zemiakmi alebo kuracie mäso s ryžou, mäso upravujte varením, dusením či opečením nasucho

Schudnem v saune? A ako saunovanie podopruje detoxikáciu?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: