Letné horúčavy: Pozor na vyčerpanie a klimatizáciu

Redakcia | 9. júl 2024
Letné horúčavy: Pozor na vyčerpanie a klimatizáciu

Horúce dni, ktoré sú pred nami si vyžadujú viac pozornosti a opatrnosti.

Riziko úpalu a úžehu

V horúčavách nepodceňujte riziko úpalu a úžehu. Úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká aj bez priameho slnečného žiarenia, zatiaľ čo úžeh je prehriatie organizmu vplyvom slnečného žiarenia. Prejavujú sa bolesťami hlavy, nevoľnosťou, mdlobami, závratmi, povrchným a zrýchleným dýchaním, rýchlym pulzom, zvýšenou telesnou teplotou a zvracaním. Postihnutého premiestnite do chladného prostredia, zbavte ho nepotrebného oblečenia a postupne ochladzujte obkladmi. Tekutiny podávajte po malých množstvách, najlepšie lyžičkou. Pri zhoršení stavu volajte pomoc (155 alebo 112).

Ochrana detí

Deti mladšie ako jeden rok by sa vôbec nemali vystavovať slnečnému žiareniu a pobyt vonku treba obmedziť na skoré ranné a podvečerné hodiny. Deti do 6 mesiacov na slnko vôbec nepatria. Chráňte ich slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara. Zakrývanie kočíka plienkou môže spôsobiť prehriatie, nedostatok čerstvého vzduchu a zníženú viditeľnosť na dieťa, čo je nebezpečné. Staršie deti opakovane natierajte vhodnými krémami a oblečte ich primerane.

Ochrana pred slnkom

Počas leta sa chráňte vhodnou pokrývkou hlavy, slnečnými okuliarmi a ochranným krémom s vysokým SPF proti UV žiareniu. Nikdy nenechávajte deti a zvieratá v zaparkovanom vozidle, ani s pootvorenými oknami, pretože k prehriatiu organizmu dochádza rýchlo a môže mať smrteľné následky.  Pri prehriatí dieťaťa v aute môže dôjsť k úpalu, dehydratácii, poškodeniu orgánov a v extrémnych prípadoch až k smrti. Vysoké teploty rýchlo zvyšujú telesnú teplotu dieťaťa, čo môže spôsobiť zlyhanie termoregulačných mechanizmov a vedieť k závažným zdravotným problémom.

Regulácia teploty v interiéri počas horúčav 

Domovy a pracoviská zabezpečte pred prehrievaním tienením, napríklad žalúziami alebo roletami. Odpojte elektrické zariadenia, ktoré nie sú nevyhnutné, pretože sálať teplo a prispievať k zohrievaniu vzduchu. Vetrajte priestory v noci alebo v skorých ranných hodinách. Počas vysokých denných teplôt okná neotvárajte, ak to nie je nevyhnutné. Ventilátory umiestnite tak, aby prúd vzduchu nebol nasmerovaný priamo na osoby.

Používanie klimatizácie

Pri použití klimatizácie pozatvárajte dvere a okná. Dbajte na čistenie klimatizačnej jednotky podľa pokynov výrobcu a udržiavajte ju v čistote, aby nebola zdrojom choroboplodných mikroorganizmov. Rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím by nemal byť vyšší ako 5 až 7 stupňov Celzia, aby ste predišli teplotnému šoku a zdravotným problémom, ako sú bolesti hlavy, hrdla, prechladnutie a oslabenie imunity.

Klimatizácia v aute

Pri používaní klimatizácie v aute nastavte teplotu tak, aby rozdiel nebol vyšší ako 5 až 7 stupňov Celzia. Prúd vzduchu nesmerujte priamo na posádku, ale napríklad na čelné sklo alebo k nohám. Klimatizáciu používajte časovo regulovane, 10 až 15 minút za hodinu, aby ste predišli zdravotným problémom a plesniam okolo výparníka.

Letné horúčavy: Pozor na vyčerpanie a klimatizáciu

Zásady počas vysokých horúčav

  1. Pite dostatok vody, aspoň 2-3 litre denne. Vyhýbajte sa alkoholu a kofeínu.
  2. Noste ľahké, voľné a svetlé oblečenie. Používajte klobúky a slnečné okuliare. Aplikujte opaľovací krém s vysokým SPF. Zdržujte sa v klimatizovaných alebo chladných priestoroch. Vyhýbajte sa pobytu vonku v najteplejších hodinách dňa (10:00 - 16:00).
  3. Jedzte ľahké a osviežujúce jedlá, ako ovocie a zeleninu. Vyhýbajte sa ťažkým a mastným jedlám, ktoré môžu zvýšiť telesnú teplotu.
  4. Sledujte príznaky prehriatia, ako je závrat, slabosť, nevoľnosť a silné potenie. Ak sa objavia príznaky úpalu, okamžite vyhľadajte chladné miesto, pite vodu a kontaktujte zdravotníka.
  5. Sledujte deti, starších ľudí a domácich miláčikov, ktorí sú citlivejší na vysoké teploty.
Zdroj: UVZSR

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: