Syndróm zabudnutého dieťaťa: KTO je vinníkom?

Marika Koscelníková | 2. jún 2022
Syndróm zabudnutého dieťaťa v aute

Nikto z nás si nevie predstaviť, akú hrôzu musí zažiť dieťa zabudnuté v aute. Rodič, ktorý takúto vec prežije, musí bojovať s pocitom viny, ktorý ho zabíja rovnako.

Situácia, ktorá sa opakuje rok čo rok. Nielen na Slovensku, ale po celom svete. Nasadnem s dieťaťom do auta, ono zaspí, alebo tíško sedí. Ja v premýšľam, riešim, plánujem ...a zabudnem. Zatvorím za sebou dvere a idem nakupovať, vybavovať, pracovať.....

Teraz nehovoríme o rodičoch, ktorí svoje dieťa nechali v aute VEDOME. Lebo spali, lebo "odbehnem si len na chvíľu". To JE nezodpovednosť. Hovoríme o rodičoch so syndrómom zabudnutého dieťaťa.

Syndróm zabudnutého dieťaťa

Zabudnúť na svoje dieťa nie je nemožné. Nie nadarmo psychológovia zdvíhajú varovný prst: Môže sa to stať aj Vám.

Smrť hypertermiou je oficiálne stanovisko k takémuto prípadu. U  nás táto téma zdvihla verejnosť pred dvoma rokmi, keď podnikateľ z Nitry zabudol v aute dvojročnú dcérku. Dievčatko zomrelo na zlyhanie centrálneho nervového systému vplyvom vysokej teploty. Otec dostal  dvojročnú podmienku za prečin usmrtenia. Rok po smrti dcérky, ktorú nevedome zavinil, zomrel.

Takýchto prípadov pribúda o celom svete. Len v USA zomrie ročne na prehriatie v aute okolo 25 detí. 

Ide o zlyhanie pamäte

"Ludia potrebujú pochopiť, že nejde o zlyhanie (rodičovskej) lásky. Ide o zlyhanie pamäte, tvrdí  Janette Fenellová, zakladateľka a riaditeľka spoločnosti Kids and Cars. Stránka, ktorá má pomôcť prežiť rodinám túto neuveriteľnú tragédiu. Samotná Janette takto prišla o dcérku. Dá sa takáto tragédia vôbec prežiť? Veľmi ťažko.

Podla psychológov ide o narušenie akejsi mechaniky v našom mozgu.  Pokiaĺ čokoľvek naruší vašu rannú zabehanú rutinu (veziete dieťa, ktoré zvyčajne vozí matka, začínate neskôr v práci, niečo vás vyruší počas jazdy autom...), mozog jednoducho zlyhá.

Znie to možno neuveriteľne, ale môže sa to stať aj vám. Odsúdiť je jednoduché, pochopiť túto tragédiu, náročné. Prejaviť súcit s rodičom, ktorý zavinil smrť vlastného dieťaťa, alebo ho zavrhnúť? 

Ako zabrániť zabudnutiu dieťaťa v aute?

  • Nechávajte  čiapočku, plienky, čokoľvek  čo patrí vášmu dieťaťu na prednom sedadle
  • Detskú sedačku umiestnite do stredu zadnej lavice alebo za sedadlo spolujazdca. Pohľad do spätného zrkadla vás vráti do reality s dieťaťom.
  • Nenechávajte dieťa v aute! NIKDY! Ani na päť minút, lebo neviete ako a zabudnete naň.

    Tragédie, ktoré sa stali, nás urobili ostražitejšími. Sme všímavejší, voči sebe a aj voči okoliu. Dívame sa do áut a chceme pomôcť. Buďme takí. Lebo sa to môže stať aj nám a aj naše dieťa môže zachrániť oko všímavého okoloidúceho.    

Mali by ste vedieť:

Hodina stačí na to, aby detský organizmus vo vyhriatom aute zlyhal. Nenechávajte ho tam za žiadnych okolností. Ani so spusteným okienkom. NIKDY!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: