Syndróm zabudnutého dieťaťa v aute: Buďte opatrní

Redakcia | 13. jún 2019
Syndróm zabudnutého dieťaťa v aute: Buďte opatrní

Nebolo tomu ani tak dávno, čo sa v Nitre udiala obrovská tragédia, kedy otec zabudol svoju dvojročnú dcérku v aute, ktorá na následky prehriatia zomrela. Každý rok zomrie celosvetovo v automobiloch takmer šesťdesiat detí na prehriatie.

V zahraničí sa tomuto skratu hovorí syndróm zabudnutého dieťaťa v aute. Toto zlyhanie sa v niektorých krajinách klasifikuje ako choroba a v prípade, že takáto tragédia nastane, nemusí byť páchateľ obžalovaný. Na Slovensku sa táto situácia chápe ako trestný čin.

Možno by ste sa mohli domnievať, že niečo také sa môže stať len zlým a nezodpovedným rodičom, ľuďom závislým na drogách alebo alkohole a násilníkom. Lenže, opak je pravdou. Vo väčšine prípadov, kedy dôjde k podobnej udalosti, sa nejedná o nič iné, než o nešťastný a tragický omyl.

Čo sa deje v aute v priebehu letných mesiacov?

V priebehu letných mesiacov, kedy ortuť teplomera stúpa mnohokrát nad 30 °C, sa vnútro automobilu stáva behom okamihu doslova saunou. V tú chvíľu je dieťa uväznené v aute ohrozené dehydratáciou a možným šokom zo straty telesných tekutín. Ak je objavené včas, nemusí mať žiadne zdravotné následky. Ale ak v horúcom prostredí zostane, môže dôjsť vplyvom horúčavy k opuchu mozgu, k bolestiam hlavy, k epileptickým záchvatom, či k trvalému poškodeniu vedomia a v tom najhoršom možnom dôsledku až k úmrtiu.

Vedeli ste, že...

  • telesná teplota u dojčiat a malých detí stúpa tri- až päťkrát rýchlejšie ako u dospelého, čo skleníkový efekt v aute ešte umocňuje?
  • stačí len 30 minút na priamom slnku, aby vystúpila teplota vo vnútri auta až o 35 °C?
  • záleží tiež na farbe oblečenia a na tom, kedy dieťa naposledy pilo
  • bábätku stačí iba 15 minút v aute (pri vonkajšej teplote 24 ° C), aby zomrelo na prehriatie
  • pootvorené okienko dieťaťa rozhodne nezachráni? Malý otvor totiž nemá šancu odvetrať horúco, ktoré interiér vozidla absorbuje.
  • v Amerike dokonca existujú autosedačky so špeciálne zabudovaným čipom, ktorý po zastavení auta a vypnutí motora signalizuje, že v autosedačke sedí dieťa.

Ako predísť tejto nebezpečnej situácii, zabudnutiu dieťaťa v aute?

Aby ste si včas uvedomili, že nie ste v aute sami, klaďte si veci, ktoré budete určite potrebovať pri vystupovaní, na zadné sedadlo – kabelku, mobilný telefón, kľúče, tašku s počítačom a pod. Dieťa potom nemôžete prehliadnuť.
Na prístrojovú dosku si nalepte detskú nálepku alebo položte malú detskú hračku, ktorá vám pripomenie prítomnosť dieťaťa v aute.

Detskú autosedačku umiestnite za sedadlo spolujazdca, kam sa skôr pozriete. Veľké množstvo detských obetí vplyvom prehriatia sedelo za sedadlom vodiča. Požiadajte učiteľku v škôlke či v jasliach, aby vám zavolala vždy, ak by sa stalo, že by dieťa bez ospravedlnenia nedorazilo. Vždy sa uistite, že dieťa v aute nie je.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: