TIPY na jedálniček dieťaťa na celý deň
Ako by mal vyzerať denný jedálniček dieťaťa, postavený tak, aby zabezpečil kvalitnú a vyváženú stravu a podporil tak imunitný systém drobcov?
RAŇAJKY
- špaldové alebo ražné (ideálne kváskové) pečivo alebo chlieb so strukovinovou nátierkou a čerstvou zeleninou
- obilná kaša – vločky uvaríme vo vode, ochutíme medom, prípadne škoricou. Po uvarení vmiešame do kaše trošku orechového (mandľového) masla a pred podávaním ozdobíme čerstvým sezónnym ovocím.
Dojčenské recepty: Tropická batátová kaša
DESIATA
- kus sezónneho ovocia a malá hrsť orieškov – vlašských, lieskovcov, mandlí
- biely jogurt (nie nízkotučný) s ovocím
- banánový chlieb
OBED
Zeleninová polievka – každý obed by mal obsahovať polievku, odporúča sa ju u detí nevynechávať. Podmieňuje produkciu tráviacich štiav a zároveň aj riedi hlavné jedlo, čím zabezpečí lepšie vstrebanie a využitie živín.
- dusené morčacie mäso, naturálna ryža a listový šalát, ochutený troškou olivového oleja
- pečená ryba (ideálne lokálna – sladkovodná, napr. pstruh), zelerovo-zemiakové pyré, šalát z uvarenej cvikly
- šošovicové „fašírky“, pyré z brokolice, dusená zelenina
OLOVRANT
- kúsky čerstvého ovocia
- zelenina nakrájaná na paličky s dipom z bieleho jogurtu, prípadne s nátierkou, napr. hummusom
- chia puding z rastlinného mlieka s bobuľovitým ovocím
VEČERA
- cuketovo-mrkvové placky
- brokolica zapekaná s mozzarellou, varené zemiaky
- hustá strukovinová polievka
JEDÁLNIČEK po 1. roku dieťaťa: Aká strava je vhodná pre batoľatá?
2 jednoduché recepty na posilnenie detskej imunity:
ČISTÝ ZELENINOVÝ VÝVAR
Koreňovú zeleninu (mrkvu, petržlen atď.) varíme približne 20 minút bez pridania čohokoľvek. Na tanieri servírujeme s obľúbenými cestovinami, napríklad písmenkami či rezančekmi zo špaldy.
ZELENINOVÁ OMÁČKA NA CESTOVINY
Cestoviny rôznych druhov sú favoritom na tanieri väčšiny detí. Omáčku na cestoviny pripravíme veľmi jednoducho – sezónnu zeleninu uvaríme vo vode a rozmixujeme s pridaním olivového oleja. Deťom starším ako jeden rok môžete do omáčky pridať trošku čerstvých byliniek, syru typu eidam či parmezán.
Deti a sladkosti
Imunitu detí negatívne ovplyvňuje aj nadbytočné množstvo sacharidov, často v kombinácii s nadbytočným množstvom tukov. Do jedálnička detí rozhodne nepatria priemyselne spracované nekvalitné sladkosti či také obľúbené sladké dopekané pečivá. Obrovská nálož energie a zmes rozmanitých druhov sladidiel a tukov potrápi pri trávení aj dospelý organizmus, nehovoriac o detskom.
Neznamená to však, že deťom nutne musíme odopierať všetko sladké. Skúste si doma vyrobiť zdravú alternatívu, napríklad v podobe banánového chlebíka.