Deti sú nepozorné a nervózne. Môže za to aj nedostatok spánku

Redakcia | 13. december 2023
Deti sú nepozorné a nervózne. Môže za to aj nedostatok spánku

Spíme málo. Pritom je spánok najlepším liekom na dobrú náladu, imunitu a kognitívne schopnosti. Deti, či už malé bábätká či tínedžeri, potrebujú obzvlášť pre svoj zdravý vývoj dostatočne dlhý spánok.

Čo dokáže dobrý kvalitný spánok?

  • Budete žiť dlhšie.
  • Zlepšíte si pamäť a kreativitu.
  • Udržíte si zdravú hmotnosť a silnejšie telo.
  • Spánok chráni pred demenciou a úzkostnými stavmi.
  • Dostatočná regenerácia počas spánku zvyšuje našu odolnosť voči ochoreniam, posilňuje imunitu.
  • Spánok znižuje riziko srdcového infarktu, mozgovej mŕtvice i cukrovky.

Čo je nedostatočný spánok?

Nedostatočný spánok znamená spánkovú depriváciu, nedostatok spánku v noci, čo môže spôsobiť niekoľko problémov vrátane zníženého vývoja mozgu, problémov s učením a častejších negatívnych emócií. Môže tiež prispieť k problémom s hmotnosťou, celkovému prospievaniu a zvýšenej chorobnosti. 

Je prirodzené, že po narodení bábätka a v procese nastavovania režimu je spánok rodičov narušený. Preto sa objavujú tak často emocionálne problémy i problémy vo vzťahu. Narodenie dieťaťa zmení nielen náš spánkový režim, ale celkový režim dňa. Pamätajte však na to, že v prvom rade musíte mať vy dostatok sily, aby ste sa dokázali postarať o dieťatko. Nájdite spôsob, ako si oddýchnuť, dovoľte si odpočívať. Vyčerpanosť rodičov ide ruka v ruke s nepokojnom dieťaťa.  

Dostatok spánku znamená dostatok spánku na to, aby ste sa ráno zobudili svieži a dokázali si udržať energiu po celý deň. Je pravda, že mamy často zabúdajú na svoje potreby a "premôžu sa" po prebdenej noci s bábätkom. No niekde nedostatok spánku telo a hlavu dobehne. Myslite na to, že sa potrebujte vyspať, milí rodičia. 

Deti sú nepozorné a nervózne. Môže za to aj nedostatok spánku

Potreba spánku sa vekom mení

Množstvo spánku, ktoré dieťa potrebuje, spadá do určitého rozsahu, podobne ako dospelí. Táto potreba je však individuálna a vždy prihliadajte na celkové prospievanie dieťaťa. 

  • Dojčatá (4 až 12 mesiacov): 12 až 16 hodín 
  • Batoľatá (1 až 2 roky): 11 až 14 hodín 
  • Predškoláci (3 až 5 rokov): 10 až 13 hodín 
  • Školopovinné deti (6 až 12 rokov): 9 až 12 hodín
  • Dospievajúci (13 až 18 rokov): 8 až 10 hodín

Prvé tri roky života sa spánok dieťaťa mení. Niektoré deti dokážu prespať celú noc, resp. zvládnu prejsť z krátkeho prebudenia do stavu spánku v druhom roku života, iné v piatich rokoch.  

"Spánok je vzťah, ktorý si budujeme. Nie je to aktivita, ktorá ma zapadnút do tabuliek a režimov. Ak vám intuícia však hovorí, že niečo nie je v poriadku so spánkom dieťaťa, je na mieste riešiť to." Lenka Medvecová Tinková, spánkova antropologička, hovorí zo svojej vlastnej skúsenosti, vďaka ktorej je dnes odborníčkou na detský spánok s vlastným výskumom a publikáciami. Chcete sa inšpirovať jej poznatkami? Jej postrehy k spánku detí nájdete TU.

Spánok detí súvisí s vývojom mozgu

Deti potrebujú spať. Štúdie potvrdzujú, že nedostatočný spánok ovplyvňuje vývoj mozgu u detí. Nielen u bábätiek ale i u starších detí, pri ktorých už na pravidelnej večierke tak striktne netrváme. 

Výskumníci identifikovali viac ako 4 000 účastníkov vo veku 9 alebo 10 rokov, ktorí podľa svojich rodičov zvyčajne spali deväť alebo viac hodín denne. Táto skupina bola porovnávaná s podobným počtom detí rovnakého veku, ktoré zvyčajne spali menej ako odporúčaných deväť hodín. Výskumný tím starostlivo porovnal tieto dve skupiny na základe niektorých kľúčových faktorov, ktoré môžu ovplyvniť výsledky štúdie. Tieto faktory zahŕňali pohlavie, príjem domácnosti, index telesnej hmotnosti a stav puberty. Účastníci boli hodnotení a sledovaní počas dvojročného obdobia. Výsledky sa objavili v časopise Lancet Child & Adolescent Health 

Deti v skupine s nedostatočným spánkom na začiatku štúdie mali viac problémov v oblasti duševného zdravia a správania ako tie, ktoré mali dostatok spánku. Patrili sem impulzivita, stres, depresia, úzkosť, agresívne správanie a problémy s myslením. Deti s nedostatočným spánkom mali tiež narušené kognitívne funkcie, ako je rozhodovanie, riešenie konfliktov, pracovná pamäť a učenie. Rozdiely medzi skupinami pretrvávali aj pri dvojročnom sledovaní.

Zobrazovanie mozgu na začiatku štúdie a o dva roky neskôr ukázalo rozdiely v štruktúre a funkcii mozgu v skupine s nedostatočným spánkom v porovnaní so skupinou s dostatočným spánkom. Zistenia naznačujú, že spánok ovplyvňuje učenie a správanie prostredníctvom špecifických zmien mozgu.

Deti, ktoré mali na začiatku štúdie nedostatočný spánok – menej ako deväť hodín za noc – mali na začiatku štúdie menej sivej hmoty alebo menší objem v určitých oblastiach mozgu zodpovedných za pozornosť, pamäť a kontrolu inhibície v porovnaní s deťmi so zdravými spánkovými návykmi. Tieto rozdiely pretrvávali po dvoch rokoch, čo je znepokojujúce zistenie, ktoré naznačuje dlhodobé poškodenie pre tých, ktorí nemajú dostatok spánku. (www.nih.gov)

Nastavte si režim pred spaním. To znamená, že svetlá zhasnú každú noc v rovnakom čase

  • Dve hodiny pred spaním vypnite elektroniku.
  • Dve hodiny pred spaním zastavte aj fyzickú aktivitu. To znamená šport, tanec a dokonca aj šantenie so súrodencami či kamarátmi.
  • Praktizujte pokojné aktivity, ako je čítanie, meditačná aplikácia alebo teplý kúpeľ/sprcha. Tieto aktivity môžu pomôcť pripraviť mozog a telo na odpočinok.

Nedostatok spánku môže narúšať prácu, školu, šoférovanie a sociálne fungovanie. Môžete mať problémy s učením, sústredením a reakciou. Tiež môže byť pre vás ťažké posúdiť emócie a reakcie iných ľudí. Nedostatok spánku môže tiež spôsobiť, že sa budete cítiť frustrovaní, podráždení alebo znepokojení v sociálnych situáciách. Riešenie? Vyspite sa. 

Využite spánok ako najlepší liek na regeneráciu tela a mysle. Upravte svoje spánkové rituály a doprajte si oddych, ktorý tak veľmi všetci potrebujeme. Vrátane detí.  

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: