Spánková poradkyňa odporúča: Prečo sa dieťa v noci budí každú hodinu?

Redakcia | 20. máj 2023
Spánková poradkyňa odporúča: Prečo sa dieťa v noci často budí

Tento problém trápi mnohé mamičky. Čo radí odborník?

Vaša otázka:

Mám 5-mesačného synčeka, ktorý v noci zle spáva. Pred mesiacom ešte vydržal aspoň od 19.00 do 2.00 hod. spať v kuse, teraz sa už budí po hodine, odkedy ho večer uložím.  Cez deň spí nasledovne: 6. – 8., 10. – 11., 13. – 14., 16. – 16.30 hod. a potom ho ukladám na nočný spánok väčšinou o 19.00 hod. Keď sa v noci zobudí, väčšinou ho stačí priložiť k prsníku a zaspí, niekedy stačí vymeniť len plienku a pohojdať.  Spáva v spacom vaku, v izbe je 21 °C, dostatočná tma. Večer ho ukladám do svojej postieľky, keď sa prebúdza, spí už pri mne. Mám ešte doma 3-ročného synčeka, ktorý nechodí do škôlky.  Celý deň som unavená. Prosím, poraďte mi, čo robiť, aby sa spánok malého zlepšil. Ďakujem.

Syn sa budí v noci každú hodinu

Na otázku odpovedá poradkyňa Dott. ssa Zuzana Guzmická (Lepší spánok bábätiek)

 Lepší spánok bábätiek

Milá maminka, veľmi ma mrzí, že vaše bábätko sa v noci budí tak veľmi často. Detičky v tomto veku potrebujú počas dňa väčšinou už tri denné spánky, ktoré by nemali spolu trvať dlhšie ako 3 – 3,5 hodiny. Príčiny tak častého nočného budenia môžu byť teda aj režimového charakteru.

Deti aj my spíme v noci v spánkových cykloch. Pre bábätko a jeho nočné budenie je veľmi dôležité, aby na konci spánkového cyklu alebo ak sa viac preberie, malo rovnaké podmienky ako pri zaspávaní. Ak teda zaspí pri dojčení, bude v noci dojčenie alebo ďalšiu formu pomoci hľadať, aby zaspalo, inak to totiž nevie. 

Optimalizáciou spánkového prostredia (tma, biely šum), ale aj prerozdelením denných spánkov viete mnohé zmeniť a zlepšiť. Avšak spôsob zaspávania má vplyv na to, koľkokrát sa bábätko v noci zobudí. Rada by som zdôraznila, že dojčenie je prirodzený spôsob uspávania bábätiek, u niektorých ale vie spôsobiť, že sa v noci často budia. Zmenu v spôsobe uspávania viete urobiť postupným redukovaním pomoci pri zaspávaní, napríklad oddelením dojčenia od zaspávania a uspávaním na rukách, postupným prechodom na uspávanie na posteli pri hladkaní a ťapkaním. Je to veľmi komplexná téma, pretože je potrebné zobrať do úvahy veľa faktorov ovplyvňujúcich spánok ako aj váš štýl rodičovstva či temperamentu bábätka. Držím palce!

 Lepší spánok bábätiek

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: