Spánková poradkyňa odporúča: Dve deti a spoločné spanie

Redakcia | 22. december 2022
Spoločné spanie

Vo všeobecnosti neodporúčam robiť veľké spánkové zmeny tesne pred ani tesne po príchode bábätka, aby sa starší súrodenec necítil odvrhnutý a nespájal si to so súrodencom.

Vaša otázka: 

Máme dvojročného veľmi živého chlapčeka, ktorý od narodenia veľmi ľahko spí, budí sa často. Pred mesiacom sa nám narodil druhý synček. S manželom skúšame spať tak, že on je so starším v jeho detskej izbe a ja s mladším v spálni. Staršiemu sa to však nepáči, doposiaľ spal s nami v spálni. Teraz sa však budí ešte častejšie, keď sa jeho braček zobudí na dojčenie. Často sa stane, že v noci tak uspávame niekoľkokrát oboch, manžel ide do práce nevyspatý. Ako to riešiť, aby sme sa všetci vyspali?

Spoločné spanie a nový súrodenec

Na otázku odpovedá poradkyňa Dott. ssa Zuzana Guzmická (Lepší spánok bábätiek)

 Lepší spánok bábätiek

Príchod súrodenca, malého bábätka, je pre staršieho súrodenca vždy obrovská zmena. Je to pre nich veľmi náročné, aj napriek tomu, že sa na bábätko mohli tešiť. Zrazu totiž maminka nevenuje celú jej pozornosť už len im a musia sa o ňu deliť. 

Vo všeobecnosti neodporúčam robiť veľké spánkové zmeny tesne pred ani tesne po príchode bábätka, aby sa starší súrodenec necítil odvrhnutý a nespájal si to so súrodencom.

Ak skúšate robiť takúto veľkú zmenu tesne po príchode domov a synček to zle nesie, skúste ešte na nejaké obdobie prisunúť postieľku alebo menšiu detskú posteľ z druhej strany manželskej postele a ponechajte ešte pár týždňov spoločné spanie v jednej miestnosti. Predpokladám, že sa tak aktuálne vyspíte všetci najlepšie. Až následne, po aspoň dvoch mesiacoch, by som sa pustila do zaspávania vo vlastnej izbe, kde ho na začiatok môžete uspávať ležaním v posteli, neskôr ležaním pri jeho posteli na zemi, alternovať sa môžete s partnerom. Lepší spánok bábätiek

 

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: