Alergia na jablká a skrížené alergie: Symptómy sa môžu objaviť už od 5 minút po zjedení jablka
Jablká patria v našich zemepisných šírkach medzi mimoriadne obľúbené ovocie. Zdalo by sa, že sme na ne zvyknutí a nemali by nám robiť žiadne problémy. Opak je však pravdou. Niektorí ľudia totiž, doslova, nemôžu na jablko ani pozrieť...
Jablko patrí do čeľade ružovitých, kam zaraďujeme aj hrušky, broskyne, slivky, čerešne, marhule atď.
Alergiu na jablko spôsobujú bielkoviny v ovocí
Množstvo alergénu sa v ovocí líši a je ovplyvnené odrodami, stupňom zrelosti, ale i podmienkami zberu a skladovania. Zrelé a čerstvo zozbierané ovocie zvykne mať najvyššiu hladinu alergénu.
Symptómy sa môžu objaviť už od 5 minút po zjedení jablka. Zvláštne je, že zatiaľ čo jeden alergik nemôže z jablka ani sústo, druhý, pokiaľ ho skonzumuje bez šupky, nebude mať ťažkosti. Alebo jednému nebude robiť žiaden problém jablko, ktoré odtrhne priamo zo stromu, zatiaľ čo skladované a dovezené jablko kúpené v obchode už môže byť nebezpečné.
Potravinové ALERGIE: Trápia aj našich najmenších
Alergia na jablká
Táto alergia sa často vyskytuje u pacientov so sennou nádchou, spúšťačom môže byť peľ brezy, jelše a liesky. Peľ z týchto stromov obsahuje podobné alergény, ako sú v jablku. Ide o tzv. skríženú reaktivitu medzi peľovými a potravinovými alergénmi. Nedochádza k nej u každého alergika, u časti sa vyskytuje len počas peľovej sezóny, no aj tak je známe, že ľudia alergickí na pele, trpia potravinovými alergiami 2- až 3-krát častejšie ako bežná populácia. Je preto dôležité, aby všetci alergici poznali nielen svoj alergén, ale aj jeho možné skrížené reakcie. Svetlo do pochopenia skrížených reakcií vnáša komponentová diagnostika.
Ňou vieme odhaliť, na ktorý alergén jablka máme alergiu, pochopíme súvislosti medzi alergiou na jarné dreviny a jablkom, uvedomíme si, že sa vieme nepríjemným alergickým prejavom vyhnúť tepelnou úpravou ovocia.
Zaujímavosťou je, že alergia na jablko sa napríklad vyskytuje aj v stredomorských krajinách, ako sú Španielsko, Taliansko a Grécko, kde sa brezy a pele z nich vôbec nemusia vyskytovať. Príčinou alergie na jablká v týchto oblastiach môže byť zasa skrížená reaktivita s peľom istých druhov tráv, ktoré majú podobný alergén. Alergia na jablko je najčastejšou potravinovou alergiou v strednej a severnej Európe, najmä v oblastiach bohatých na brezy.
Medzi časté skrížené alergie patrí:
- peľ brezy a jablko, karotka, broskyňa, hruška, zeler, lieskové orechy atď.
- peľ tráv, obilnín a sója, šošovica, špenát, arašidy, melóny, paradajky...
- peľ paliny a zeler, petržlen, karotka, rôzne druhy korenia, mango...
- latex-ovocný syndróm: banány, ananás, melón, broskyne, špenát, paradajky, avokádo, kivi...
Pediatrička odporúča: Imunologické okno a zavádzanie alergénov
Stačí 1 sústo
Alergia na jablká sa môže objaviť v akomkoľvek veku a intenzite. Pri alergii na ovocie je častý orálny alergický syndróm, ktorý sa prejavuje svrbením a pálením pier, ale i ďasien, objaviť sa môže i opuch, vyrážka okolo úst. Alergia sa môže prejaviť i žihľavkou, sčervenaním či ekzémom na koži. Ojedinele môže dôjsť k opuchu dýchacích ciest a ohrozeniu života, hoci takýchto prípadov v súvislosti s jablkami, popisujú štatistiky veľmi málo. Je to aj preto, že nie všetky krajiny majú registre potravinových alergikov a nie každý anafylaktický šok sa eviduje. Každá krajina sa v tomto smere riadi vlastnými usmerneniami.
Ako sme už spomenuli, častejšie sú reakcie vyvolané čerstvým jablkom, zatiaľ čo spracované jablká vo forme rôznych džemov, koláčov, džúsov či iných potravín môžu byť lepšie znášané. Je to tak z dôvodu, že bielkoviny pôsobením tepla menia svoju štruktúru a alergén sa tak stáva slabším.
Neplatí to však pre všetky druhy ovocia a zeleniny, napr. zeler, petržlen, arašidy či orechy dokážu odolať aj vysokým teplotám pri spracovaní. Hoci alergia na jablká môže časom ustúpiť, je dôležité dôsledne sa vyhýbať čerstvým i spracovaným jablkám. Na základe výsledkov testov a podľa odporúčania lekára a prípadnej nastavenej liečby je možné postupne testovať, či sa alergia zmiernila.
Alergény na tanieri - imunologické okno a lepková hystéria
Jablko ako príkrm - kedy?
Do jedálnička najmenších možno jablko zaradiť v cca 7. mesiaci, po zavedení zeleninových príkrmov. Spočiatku je vhodnejšie podávať ovocie ošúpané a tepelne upravené. Je tak ľahšie stráviteľné a menej zaťažuje tráviaci systém.
Pri väčších deťoch treba dávať pozor na riziko prehltnutia väčších kúskov. Pri podozrení na potravinovú alergiu, alebo v prípade, že rodičia či súrodenci dieťaťa ju majú diagnostikovanú, sa o zavedení jabĺk do jedálnička dieťaťa poraďte s lekárom.
TIP: Kniha Potravinové alergie
,,Alergie, vrátane potravinových, sa stali civilizačným ochorením a sú akousi daňou ľudstva za náš životný štýl. Genetické faktory, znečistenie prostredia, stres a dramatická zmena našich stravovacích návykov, chemizácia, zmena nášho životného štýlu roztočili koleso alergií obrovskou rýchlosťou. Výsledkom je, že každý tretí-štvrtý človek trpí nejakou formou alergie alebo sa s alergiou vo svojom živote stretne. O osude našich detí však rozhodujeme aj my. Rýchlou diagnostikou vieme zjemniť a niekedy až celkom zvrátiť priebeh alergie, “ konštatuje imunoalergiológ MUDr. Martin Lešťan.
V knihe Potravinové alergie nájdete nielen dôležité informácie, ale aj recepty na polievky, hlavné mäsové i zeleninové jedlá, dezerty a smoothies, ktoré si môžete vychutnať aj pri kombinácii viacerých potravinových alergií.