Ako podporiť imunitu dieťaťa?

Redakcia | 18. marec 2021
Ako podporiť imunitu dieťaťa

V dnešnej dobe je táto otázka viac ako aktuálna. Odpoveď je v podstate jednoduchá – dôležité je začať budovať odolný imunitný systém už v detskom veku. Tušíte však, čo pre to urobiť?

ZHRŇME SI ZÁKLADNÉ PRAVIDLÁ BUDOVANIA DETSKEJ IMUNITY:

DOSTATOK KVALITNÉHO SPÁNKU

Potreba spánku sa líši u detí podľa veku. Zatiaľ čo ročné deti by mali spať 14 až 15 hodín denne, deťom od 4 do 12 rokov už postačuje len 10 hodín kvalitného spánku.

Bez spánku nedokážeme zabezpečiť dostatočnú regeneráciu organizmu, vrátane imunitného systému. Podstatnejším faktorom než samotná dĺžka spánku je jeho kvalita. Dbajte u detí na spánkovú hygienu, hodinku pred spaním vymeňte rozprávku v televízii za čítanie v posteli. Vhodné je pred spánkom sa aj u detí, rovnako ako u dospelých, vyhnúť ťažko stráviteľným jedlám.

VYVÁŽENÁ STRAVA

Veľká väčšina imunitných buniek sa skrýva v tráviacom trakte človeka. 60 až 80 % imunitných buniek žije v našich črevách, je prirodzené, že to, čo jeme, zásadne

ovplyvňuje zdravie imunitného systému. Neexistujú zázračné potraviny, ktoré naštartujú imunitný systém k dokonalosti. Najdôležitejšie je zachovávať vyváženosť

a rozmanitosť stravy, nezabudnite klásť dôraz na výber kvalitných potravín. Mylná je aj predstava, že pre zlepšenie imunity postačuje len vitamín D a zinok.

Detský i dospelý organizmus potrebuje celé spektrum minerálov, vitamínov, enzýmov a probiotík, ktoré by sme sa mali snažiť zabezpečiť stravou. V stravovaní je nemenej podstatný aj prísun tekutín. Dôležité je, aby deti pili predovšetkým čistú vodu. Budovanie efektívnej imunity stravou je dlhodobý proces a je súčasťou budovania zdravého životného štýlu.

HYGIENA

Správna hygiena nezabezpečí zdravší imunitný systém, ale podstatne znižuje riziko infekčných ochorení. Preto je dôležité vštepovať deťom hygienické návyky už v útlom veku. Avšak rovnako ako v iných situáciách, aj tu treba podotknúť, že každý extrém škodí. Úzkostlivá snaha izolovať dieťa pred baktériami vedie preukázateľne k zvýšeniu chorobnosti detí a možnému rozvoju alergií. Doprajte deťom skákať do kaluže!

POHYB

Viesť deti k aktívnemu pohybu či cvičeniu je jedným z najväčších darov do života. Pravidelná pohybová aktivita podľa viacerých štúdií zvyšuje množstvo prirodzených protilátok ako u dospelých, tak aj u detí. Stačí polhodinka denne na čerstvom vzduchu.

Deťom vyberajte akúkoľvek aktivitu, ktorá im urobí radosť. Do kategórie pohybových aktivít okrajovo patrí aj otužovanie. Deti je vhodné otužovať prirodzene – obyčajným sprchovaním vlažnou vodou, či hrou v potoku. Vhodné je aj počas chladnejšieho počasia či miernych mrazov chodiť na pravidelné prechádzky.

SLNIEČKO

Dôležitou látkou pre fungovanie imunity a ďalších orgánov je vitamín D. Ak jeho v organizme nedostatok, šanca, že prechladneme, sa zvyšuje až o 40 %. V našich končinách veľká časť populácie trpí nedostatkom vitamínu D. Na to, aby sme živiny zo stravy dokázali premeniť na vitamín D, potrebujeme slnečné žiarenie. Preto sa u detí odporúča pravidelný pobyt na slnku aspoň 15 minút denne.

RODIČIA, NEFAJČITE!

Fajčenie rodičov má obrovský negatívny vplyv na zdravie ich ratolestí, predovšetkým na imunitný systém. A nepomôže ani fajčiť na balkóne, množstvo dymu si na oblečení prinášame dnu.

Strava, strava, strava

Ako ste sa už dočítali, najviac baktérií potrebných pre zdravie imunitného systému žije v tráviacom trakte detí. Najdôležitejším kľúčom k pevnej imunite je teda strava.

ako podporiť imunitu dieťaťa

Čo však znamená pestrá a vyvážená strava? Základným pravidlom v stravovaní nielen detí je, že potraviny, ktoré volíme pri tvorbe jedálnička, by mali byť predovšetkým sezónne a lokálne, teda ideálne potraviny, ktoré dopestujeme, či vychováme v našich zemepisných šírkach. Prakticky to znamená, že v zime deťom nepredkladáme jahody a avokádo, ale varíme zo sušených strukovín a prezimovanej či mrazenej zeleniny. Pozorne vyberajte aj živočíšne produkty – mäso, ryby a vajcia.

V súvislosti s imunitou je často skloňovaný vitamín C. Mamičky často mylne siahajú po citrusovom ovocí v snahe zabezpečiť dostatočný prísun spomínaného vitamínu. V našich klimatických podmienkach je omnoho prirodzenejším zdrojom vitamínu C kvasená zelenina. A to nielen dobre známa kapusta, ale i rozmanité druhy nakladanej zeleniny, tzv. pickles. Do stravy detí ich môžete pomaly pridávať okolo prvého roku života.

Mnohé mamičky sa v honbe za zdravou výživou dieťaťa snažia nakupovať potraviny s nálepkou BIO, ktoré by mali predstavovať najkvalitnejšiu a najzdravšiu alternatívu na trhu – nemali by obsahovať pesticídy či geneticky modifikované zložky. Väčšou výhrou ako biopotraviny sú starí rodičia na dedine – tam nájdete to najzdravšie, najkvalitnejšie, nám i deťom najprirodzenejšie a navyše s bonusom – vypestované s láskou. Ak takú možnosť máte, nezabudnite si z letnej úrody odložiť a správne uskladniť zeleninu a ovocie pre deti aj na zimu.

Nároky na stravu sa u detí menia v rôznych vekových kategóriách. Vo všeobecnosti však platí, že deťom je vhodné stravu rozdeľovať do 5 – 6 denných dávok (3 väčšie jedlá a 2 menšie snacky). Dôležitou je aj vhodná tepelná úprava stravy. Voliť by sme mali predovšetkým parenie, varenie, potom dusenie, pečenie a zapekanie.

Na dochutenie jedál je vhodné používať bylinky všetkých druhov a malým deťom soľ už po dokončení pokrmu do stravy nepridávať. Mnoho potravín má prirodzene slanú chuť (napríklad paradajky) a je zbytočné deti privykať na výrazne sladkú alebo slanú chuť.

N O V I N K A

Ako zostaviť drobcom ideálny jedálny lístok? Ktoré potraviny sú pre našu imunitu TOP? Ako účinne bojovať proti chorobám?

Odpovede na tieto i ďalšie otázky, ako aj skvelé recepty, ktoré vám uľahčia každodenné varenie, nájdete v novinke z nášho vydavateľstva s názvom AKO POSILNIŤ IMUNITU.
Objednať si ju môžete TU

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: